keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Suuri Ruisrock-pettymys

Voisin valittaa ensi heinäkuun Ruisrockista enemmän kuin paljon jo näin ennakkoon. Suomen vanhin rockfestivaali täyttää 40 vuotta, mutta ohjelmistossa tämä ei näy oikeastaan mitenkään.

Muistan, kuinka ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten kuulin festareilla henkilökunnan hehkuttavan, miten tänä juhlavuonna tulisimme näkemään Ruissalossa huippuartisteja. Minä siis odotin näkeväni keväällä esiintyjälistassa jotain todella isoja kansainvälisiä nimiä ja mielenkiintoisia kotimaisia bändejä. Sen sijaan esiintyjälista oli täynnä viime vuosien Ruisrockin vakiovieraiden nimiä, minkä vuoksi piti oikein varmistaa, että varmasti olin klikannut auki vuoden 2010 esiintyjäluettelon.

The Sounds, The Ark ja Flogging Molly ovat toki ihan hyviä ulkomaalaisia bändejä, mutta ei niitä nyt joka vuosi tarvitse Ruisrockiin tuoda. Kas kun ei sitten vielä Gogol Bordelloakin tänne hinata, kun sehän melkein yhtä varmasti kuuluu pakettiin kuin nuo edellä mainitut esiintyjät.

Kotimaisten yhtyeiden osalta vielä ymmärtää, että samat bändit ovat yhtenään paikalla, mutta jotain vaihtelua näihinkin kaivattaisiin. Mitä paikalla tekee esimerkiksi Scandinavian Music Group, jolta ei ole käsittääkseni ilmestynyt mitään uutta viime vuoden keikan jälkeen? Juujuu, itsekin olen ollut lähes kaikilla bändin Ruisrock-keikoilla viime vuosien aikana, onhan bändi ihan hyvä, mutta tänä vuonna jätän keikan väliin. Liika on liikaa.

Pieni aiempien vuosien esiintyjälistojen tutkiskelu osoittaa myös, että tämä vuosi on Amorphikselle viides vuosi peräkkäin näillä festareilla. Pystyykö tämä bändi oikeasti tuomaan joka vuosi jotain uutta lavalle niin, että fanit pystyvät erottamaan keikat myöhemmin toisistaan?

Disco Ensemble on paikalla peräti kuudetta vuotta peräkkäin. Tässä nyt on kuitenkin bändi, jonka läsnäolon tänäkin vuonna ymmärrän, ilmestyyhän pojilta uusi levy ensi viikolla. Ja toisaalta on sattumaakin, että bändi esiintyi Ruississa vuonna 2008. Tuolloinhan bändi joutui kiireesti PMMP:n korvaajaksi ja voi miten loistava korvaaja se olikaan! Ainoa pieni moite tuolta keikalta minulla oli, ettei bändi soittanut So Long Sisters -kappaletta, joka sitten viime vuonna onneksi oli bändin keikan avausbiisinä.

Olisin toivonut Ruisrockin tuovan esille edes jotenkin nelikymmenvuotista historiaansa myös esiintyjävalinnoissa. Nyt paikalle tuodaan ainoana "menneiden aikojen muistuttajana" Canned Heat. Ja tässä kohtaa tekisi mieli ruveta parkumaan. Voi miksi tämä bändi esiintyy perjantaina, joka muuten on tympeä hevipäivä, jolle en lippua viitsi ostaa.

No hyvä on, Ruisrockin puolustukseksi todettakoon, että Canned Heatin keikkakalenteri on sen verran täynnä, ettei keikkaa ehkä vain ollut mahdollista saada lauantaille tai sunnuntaille. Mutta tässä vaiheessa Ruisrock olisi voinut napata perjantaille edes yhden Canned Heatin yleisölle sopivan toisenkin artistin. Nyt perjantaille on lisätty vain Jenni Vartiainen, eikä se ainakaan saa minua miettimään, että entä jos sittenkin maksaisin lipuistani 15 euroa enemmän ja hankkisin kolmen päivän lipun. Lipun hinnasta ei oikeastaan ole edes kyse, vaan siitä, etten halua pitkittää yhden bändin takia rankkaa festariviikonloppua, vaikka kyseessä onkin yksi niistä harvoista Woodstockin esiintyjistä, jonka voisi vielä livenä nähdä, ja vaikka saatan hyvin olla bändin suurimpia faneja tässä maassa omassa ikäluokassani.

Ymmärrän toki, että festareille halutaan monenlaista musiikkia, mutta tuolloinkin pitäisi miettiä, miten bändit sijoitellaan ohjelmakartaan ja festarin luonne pysyy kuitenkin tapahtuman imagon mukaisena.

Minä en ole lainkaan varma siitä, millaisena rockfestarina Ruisrock haluaisi tulla nähdyksi. Jotenkin minusta kuitenkin tuntuu, että Ruisrock haluaisi olla uskottava ROCKfestari, mutta tällä hetkellä esiintyjäluettelo ei vain tue tätä näkemystä. Kun festareille kiinnitetään sellaisia esiintyjiä kuin The Baseballs, Lauri Tähkä ja Elonkerjuu, Irina, Popeda ja Vesa-Matti Loiri, ollaan kaukana rockuskottavuudesta. Hyvänen aika, nuo artistithan kuuluvat Radio Novan soittolistalle!

Tavallaan Ruisrockin esiintyjäluettelosta tulee mieleen huono jukebox, jossa pyörii liikaa liian vanhoja ja puhkikuluneita levyjä, eikä muutama uutuuslevy enää pelasta tarjontaa. Ja kuitenkin minäkin olen niin pöhkö, että Belle & Sebastianin, Regina Spectorin, Porcupine Treen ja Prince of Assyrianin takia kahden päivän lipun kiltisti ostan, vaikka tuona viikonloppuna pelataan futiksen MM-kisojen pronssiottelu ja finaali! Ja Juhani Merimaalle tiedoksi, että syytä sitten hinata jostain valkokangas ja videotykki paikalle, jotta peliä saa seurattua, muuten kun uskottavuutesi futismiehenä kärsii pahan kolauksen.

Aivan erityisesti minua suututtaa, ettei Ruisrockiin ole vieläkään nimetty sitä suurta juhlavuoden kruunaavaa esiintyjää. Tuleekohan sellaista edes? Mielestäni tällainen suuri pääesiintyjä vaaditaan pättämään festarit, kuten esim. Faith No More viime vuonna. Ja hyvänen aika nyt on juhlavuosi, johon kyllä on ollut aikaa ja mahdollisuuksia varautua, joten sen huippuesiintyjän olisi syytä olla sitten oikeasti todella ISO nimi!

2 kommenttia:

  1. Haha :D Oon ite kans valittanu ties kuinka monessa postauksessa nimenomaan sitä, että kyseessä on JUHLAvuosi, jos Merimaan toimistossa sitä ei ole tajuttu. Mutta esiintyjissä se ei näy mitenkään.

    VastaaPoista
  2. Kävin vilkaisemassa nuo sun valituspostaukset. Muakin huolettaa, että rahaa tuhlaillaan kaiken maailman Ozzyyn ja Slashiin, vaikka se SUURI esiintyjä tuntuu kokonaan puuttuvan. Ja siis minä olen kuitenkin lapsena vuorannut seinät Gunnareiden ja Slashin julisteilla, joten vois kuvitella, että olen tästä viimeisestä kiinnityksestä iloinen, mutta kun en ole. Hemmetti kun se Arcade Fire meni nyt Helsinkiin. Se olis ollut niin täydellinen lisä Ruissiin, enkä sen kiinnityksen jälkeen olisi itkenyt edes Baseballsin läsnäoloa festareilla. Ja hiukan ihmetyttää, miten juhlavuosi tuntuu tulleen järjestäjille yllätyksenä. Hyvänen aika tähän vuoteenhan olisi pitänyt keskittyä vähintään viimeiset kaksi vuotta täysillä, jotta kasaan saadaan juhlavuoden arvoinen ohjelmisto. Nyt tunnun kermakakun sijasta saavani pannukakun ja silti lipusta pitäisi maksaa kermakakun hinta :(

    VastaaPoista