tiistai 25. toukokuuta 2010

Oslon euroviisujen 1. semifinaali

Tämän viikon lauantaina Norjassa pidetään Euroviisujen finaali. Siitä huolimatta, että Euroviisut ovat täynnä huonoa musiikkia, jostain kumman syystä kuitenkin rakastan tätä laulukilpailua. Viime vuoden tapaan aion esitellä ja arvioida täällä blogissa kilpailubiisit. Pisteitä jaan asteikolla 1-5 ja kilpailijat on listattu esiintymisjärjestykseen.

Tässä siis ensimmäisen semifinaalin kilpailijat:
(Jos tekstin pikkufontti tuntuu liian pieneltä painakaa ctrl- ja +-näppäimiä yhtä aikaa, jolloin teksti näytöllä suurenee. Normaalikokoiseksi teksti palautuu painamalla ctrl- ja 0-näppäimiä.)

1. Moldova: Sunstroke Project & Olia Tira - Run Away
Ilkeästi sanoen biisi on kuultu Euroviisuissa kymmeniä kertoja aikaisemminkin. Oikein tyypillistä popjytkeviisuhuttua. Ei kisan huonoin biisi, mutta hukkuu massaan.
2 pistettä

2 Venäjä: Peter Nalitch - Lost And Forgotten
Onneton balladijollotus ja yksi kisojen huonoimmista biiseistä. Puolentoista minuutin kohdalla iski epätoivo, kun tajusin, että vielä puolet kappaleesta pitäisi jaksaa kuunnella.
1 piste

3. Viro: Malcolm Lincoln - Siren


Kiitos Viro! Kuten eilen sanoin, lähetitte kisaan tämän vuoden hienoimman osallistujakappaleen ja videon! Viisufanit eivät biisin hienoutta ole tajunneet, eikä voittoon ole mahdollisuuksia, mutta minä pidän tästä ja annan tälle täydet
5 pistettä!

4. Slovakia: Kristina - Horehronie
Tyypillinen etnisillä sävyillä höystetty, haikea viisupoppis. Tavallaan tästä kappaleesta haluaisin jopa tykätä, mutta voivoi kun biisi ei vain lähde kunnolla missään vaiheessa käyntiin. Kahden minuutin kohdalla tyttö aloittaa vielä yhden säkeistön, vaikka tehostepaussin jälkeen kuuluisi tulla jokin räjähtävämpi ja mieleenpainuvampi kohta, vaikkapa puhkikulunut viisumodulaatio. Piste kuitenkin siitä, että nätti laulajatyttö osaa oikeasti laulaa, mikä viisuympyröissä ei suinkaan ole aina varma asia.
3 pistettä

5. Suomi: Kuunkuiskaajat - Työlki Ellää
En vieläkään hyväksy, että tämä lähti meidän viisuedustajaksi! Tämä biisi on ärsyttävä, kamala ja noloa jäljittelyä viime vuoden voittajaviisusta. "Hei kun sillä norjalaisellakin oli viulu, kansanmusiikkia ja tanssia taustalla, niin lähetetään me jotain samanlaista!" Huoh, olisi nyt edes palkattu ammattitanssijat taustalle tai jätetty sitten taustalaulajat rehellisesti seisomaan paikalleen. Nyt tuo laulajien tanssahtelu näyttää todella vaivaannuttavalta, varsinkin kun juuri on nähnyt lavalla Slovakian ammattitanssijat, eikä mielestä vieläkään ole unohtunut norjalaistanssijoiden viime vuoden huimat loikat. Rehellisesti sanoen en haluaisi tätä finaaliin, enkä tästä esityksestä pidä. Ainoa hyvä asia tässä on puvustus.
1 piste

6. Latvia: Aisha - What For?
Tuota noin, mistähän olen kuullut tämän kappaleen aiemmin? Joko tässä ihan oikeasti on lainailtu toista biisiä tai sitten tämä vain on taas surullinen esimerkki siitä, millaista metritavaraa nämä voimaballadit ovat, kun niitä ei toisistaan erota. Harjoituksissa Aishalla tuntuu olleen kovasti ääniongelmia, eikä sävelkorvakaan ehkä ole paras mahdollinen. Laulu kuulostaa aikas hirveältä. Ei jatkoon.
1 piste 

7. Serbia: Milan Stanković - Ovo Je Balkan 
Harvoin käy niin, etten pysty sanomaan biisistä mitään, koska en vain tajua kappaletta. Ja nyt en siis puhu sanoista, vaan tämä kappale on sellainen tyylien sekoitus ja sekasikiö, etten vain ymmärrä, mitä kappaleessa on tavoiteltu ja haettu. Pitääkö tätä sitten inhota vai tykätä vai mitä? Ehkä enemmän inhoan.
1 piste

8. Bosnia-Hertsegovina: Vukašin Brajić - Thunder And Lightning
Alkusoitto lupailee hyvää, sitten laulaja pääsee kehnolla englannillan ja vaatimattomalla äänellään esiin ja oivoi... Kappaleesta tulee sellainen tusina rockbiisi, ettei tästä jää kyllä jälkipolville soitettavaa ikimuistoisena viisubiisinä. Kummastipa Hanna Pakarisen kappale vuoden 2007 viisuissa onkin alkanut kuulostaa suorastaan erinomaiselta näiden muiden rockviisujen seassa.
1 piste 

9. Puola: Marcin Mrozinski - Legenda
Laulaja on kuulemma esiintynyt lukuisissa musikaaleissa, joten olettaa sopisi, että hän ainakin osaa laulaa, toivotaan näin. Biisissä on kovasti olevinaan draamaa, mutta tämäkin jää lopulta vaisuksi yritelmäksi. Mikä tämän vuoden viisuja vaivaa, kun biiseihin haluaisi ravistaa lisää potkua, voimaa ja ytyä?!
1,5 pistettä

10. Belgia: Tom Dice - Me And My Guitar 
Niin paitsi että ei viisuissa toki aina tarvitse olla pommeja, säihkettä ja paukkuvia rumpuja. Joskus vähemmän on enemmän. Joskus hyvä esitys koostuu vain miehestä, kitarasta ja hyvin laaditusta pienestä biisistä. Ja kyllä tähänkin sitten taustabändi (tai siis -nauha) potkii lisäpuhtia, mutta juuri oikeassa kohdassa ja oikealla tavalla. Radiossa tämä olisi tusinabiisi, mutta viisuissa erottuu mukavasti edukseen.
4 pistettä

11. Malta: Thea Garrett - My Dream
Malta, tuo viisuballadien maa. Jos maltalaiset joskus koostavat yhdelle levylle kaikki viisuedustuskappaleensa, levystä tulee maailman tylsin. Ihan oikeasti näitä naisten laulamia balladeja hädin tuskin erottaa toisistaan! Ja stailauskin on taattua maltalaista laatua: 18-vuotias laulaja on saatu näyttämään yli 30-vuotiaalta. Kappaleelle voisi antaa jopa kaksi pistettä, mutta tympääntyneenä Maltan tylsääkin tylsempään biisitarjontaa annan vain
1 pisteen

12. Albania: Juliana Pasha - It's All About You 
No niin, saatiinhan sitä sitten menevämpääkin musiikkia tähän ensimmäiseen semifinaaliin! Muistan kuulleeni tämänkin biisin muutamia kertoja aiemmissa euroviisuissa, mutta tässä seurassa biisi kuulostaa virkistävältä. Livenä tämä todennäköisesti tulee kuulostamaan huonolta, jos laulaja ei ole sitten maansa karsitojen käynyt laulu- ja kielitunneilla. Antaisin tällaiselle biisille yleensä yhden pisteen, mutta nyt ihan virkistävän draivin takia annan tälle
2 pistettä.

13. Kreikka: Giorgos Alkaios & Friends - OPA 
Kreikka lähettää kisaan saman biisin kuin kaikkina muinakin vuosina tällä vuosituhannella. Toisin sanoen kappaleessa on iskevä rytmi, huudahduksia ja vaikutteita kreikkalaisesta kansanmusiikista. Niin ja tottakai lavalla nähdään myös rintalihaksiaan esitteleviä tanssijamiehiä, kuten Kreikan viisuesityksiin kuuluu! Uskomatonta, että sanon tämän, mutta olen jopa iloinen nähdessäni edes yhden maan esityksessä viisurummut! Maltaa sakotin samanlaisten biisien lähettämisestä, mutta Kreikan kappale sai minut niin hyvälle tuulelle, että pisterokotuksia en anna. Hyvin tehty esitys ja menevä biisi ansaitsevat peräti
3,5 pistettä!

14. Portugali: Filipa Azevedo - Há Dias Assim 
Oivoi... Oikein pahaa tekee katsella, kun 18-vuotias tyttö yrittää laulaa kokeneelle, voimakasääniselle, aikuiselle naiselle sopivaa balladia. Tämä voi kuulkaa olla aivan hirveä esitys, vaikka ilmeisesti Oslossa lavalle on tueksi tuotu useampikin taustalaulaja, joita Portugalin kasinnassa ei mukana ollut. Tylsä biisi, eikä lauluesityskään vakuuta.
1 piste 

15. (EJT) Makedonia: Gjoko Taneski - Jas Ja Imam Silata 
Tämä on tylsintä mahdollista autoilumusiikkia. Biisi ei aiheuta mitään tunteita, ei vaikka väliin on isketty kummallinen rap-osuus. Ehkä päällimmäinen ajatus tätä kuunnellessa on, että voisin hakea lisää juotavaa tai käydä vessassa.
1 piste


16. Valko-Venäjä: 3+2 - Butterflies 
TYLSÄÄ! Tämä lauluryhmä ei kuulostanut vakuuttavalta edes esikatseluvideolla, jossa sentään nauhalle on voitu laulaa useita ottoja ja valita parhaat palat. Biisikin on unettava slovari. Mutta on tässä jotain viehättävääkin, joten annetaan nyt
2 pistettä.


17. Islanti: Hera Björk - Je Ne Sais Quoi 
Kuvitelkaan Marion Rung laulamassa diskobiitin päälle iskelmälevyn täytekappaletta, niin tiedätte, millainen biisi on Islannilta tulossa. Ja Marion osaisi jopa ääntää englantia tätä Heraa paremmin! Ihme on, jos Islanti uusii viime vuoden kakkossijansa. Olen suoraa sanoen pettynyt! Islannilta on tullut viime vuosina hienoja viisukappaleita ja nyt sitten tulee tällainen kehno jumpsutus, joka on tunkkaisempi kuin islantilainen tuhkapilvi. Voivoi...
1,5 pistettä

Tänään käytävässä ensimmäisessä semifinaalissa mukana on siis yllä olevat 17 maata. Semifinaalin kymmenen parasta pääsee mukaan lauantain loppukilpailuun. Mielestäni finaaliin kuuluuisi mennä Viro, Slovakia, Belgia ja Kreikka. Mutta mistäs sinne nyt sitten saadaa noiden lisäksi vielä kuusi kelvollista kilpailijaa tästä karsintaryhmästä? Nooo... Euroopan tv-katselijat päättäköön, mitä finaalissa lopulta kuulemme.

Tämän illan semifinaalilähetys tulee TV2:lta klo 22 alkaen. Lähetyksen voi kuunnella myös Radio Suomen taajuudelta klo 22.05 lähtien. Toisen semifinaalin kilpailijat arvioin torstaiaamuna.

1 kommentti:

  1. Serbian biisi oli ehdoton suosikkini! On vieläkin kännykkäni soittoäänenä! :o)

    VastaaPoista