torstai 20. toukokuuta 2010

En nauti, enkä ota iloa irti >:(

Jos listaisin asioita, joita inhoan, helle olisi yksi ensimmäisistä asioista listallani. Aamuni meni suorastaan pilalle siinä vaiheessa kun näin tämän uutisen, jonka otsikkona on: Ilo irti! Kesästä tulossa tavanomaista lämpimämpi.

En yksinkertaisesti ymmärrä, mitä hienoa siinä on, että Suomessa on poikkeavan lämmintä. Onko se sitten kivaa, että terveyskeskukset on täynnä nestehukasta, sydänongelmista ja hengitysvaikeuksista kärsiviä ihmisiä? Tai onko se kivaa, että puiston nurmikko on kuiva ja keltainen, ei pehmeä ja vihreä? Tai onko se kivaa, että esim. vettä jouduttaisiin loppukesästä säännöstelemään?

Toisin kuin monet kuvittelevat, Suomessakin voidaan kärsiä ajoittain kuivuudesta, eikä vettä riitä lutrattavaksi äärettömiä määriä. Ei siitä ole kuin pari vuotta, kun Varsinais-Suomessa joillain paikkakunnilla jo mietittiin vedensäästötapoja ja mahdollisia rajoituksia. Taisipa joillain olla jo kaivot tyhjinäkin.

Helle aiheuttaa myös järjestyshäiriöitä. Kun valmiiksi nestevajauksesta kärsivät ihmiset juovat tuopin tai pari olutta tai siideriä terassilla, tyypit ovat pian niin päissään, että ongelmia on luvassa. Viikonloppuna näin, kuinka humalainen tippui Aurajokeen, kuinka juopuneet tappelivat, sotkivat, huusivat, möykkäsivät ja rikkoivat pulloja pitkin kaupunkia. Ei todellakaan tuntunut kesäfiilikset mitenkään leppoisilta, kun ympäröivät äänet muistuttivat enemmän mellakointia.

Minun ei selvästikään kuuluisi asua helteisillä alueilla. Helteillä kaikki energiani menee siihen, että muistan juoda riittävästi ja välissä pakotan itseni syömään edes hiukan ruokaa. Ongelmallisinta on kuitenkin nukkuminen. Unta saa vasta yön viileimpinä tunteina, mutta aamulla herää aikaisin, kun aurinko alkaa uudelleen lämmittää asuntoa. Olen kuitenkin tyytyväinen, että asuntoni on aamuauringon puolella. Toinen puoli taloa, on nimittäin vielä kuumempi. Rappukäytävämme muistuttaa parhaillaan saunaa. Naapurinmummot ovat kanssani aivan yhtä tuskissaan kuumuudessa. Vastapäisestä talosta jo vietiinkin eilen mummo ambulanssilla, kun helle oli vienyt voimat. Niin, että kyllä tämä helle on niiiin mukavaa!

Eniten ärsyttää, ettei helteistä saisi valittaa. Pitäisi olla iloinen ja onnellinen "harvinaisesta" lämmöstä. Kuitenkin näitä helteitä on joka vuosi ja viimeisen vuosikymmenen aikana pitkät hellejaksot ovat minusta olleet enemmän sääntö kuin poikkeus. Sitä paitsi on hieman vaikea iloita kuumuudesta, joka aiheuttaa minulle päänsärkyä, huonovointisuutta tai outoja itku- ja kiukkukohtauksia.

Myös median asenne on ärsyttävän hellemyönteinen. Viilenevästä säästä uutisoidaan mm. otsikolla Nauti vielä kun voit - Sää kylmenee viikonloppuna! Minusta parempi otsikko olisi Nyt helpottaa - helteet loppuvat viimein! Ja voi kuulkaa millaisia poppatansseja suoritankaan, jotta viileä sää ja sateet tulisivat nopeasti. MINÄ HALUAN JO NUKKUA!

2 kommenttia:

  1. Niinpä. Omakin asunto tämmöinen kiva sauna kesäisin ja siihen vielä päälle, että iho palaa sen verran herkästi ettei ulkona juuri parane olla ilman suojakerrointa 40. Ja sitten muka pitäisi olla iloinen kesästä...

    VastaaPoista
  2. Minna, ONNEKSI nämä helteet ovat kohta taas hetken ohi. Luultavasti ensimmäisenä viileänä päivänä vaan nukun univelkoja pois. Ja kuinka sitten juoksentelenkaan ulkona sateessa, kun ei tarvitse levitellä aurinkorasvaa, jonka hajuun olen jo täysin tympääntynyt. Ikävää olla kyllästynyt nyt jo kesään, vaikka se ei ole vielä kunnolla edes alkanut.

    VastaaPoista