perjantai 7. toukokuuta 2010

Perjantailevy

Vietin ison osan aamupäivääni katsellen alla olevaa videota yhä uudelleen ja uudelleen.



Sen lisäksi, että rakastan The Crashia ja Lauren Caught My Eye -kappaletta, rakastan, siis todella rakastan levykauppoja. Siis tuollaisia kunnon levykauppoja, jollainen videollakin näkyy.

Minun on vaikea kuvitella, että ostaisin levyni jostain supermarketista samalla, kun poimin ostoskoriini jauhelihaa ja tölkin maitoa. Minulle levyn ostaminen on suorastaan harras hetki, jota saa todistaa vain muut musiikkia todella rakastavat ihmiset. Minä haluan ostaa levyni kaupasta, josta ei löydy jokaisen Idols-tähtösen levyä, mutta brittiläisten indierockbändien levyjä saattaa löytyä hylly kaupalla.

Inhoan ostaa levyjä netistä, koska tilausta tehdessä ei synny pientäkään mahdollisuutta päästä keskustelemaan myyjän tai toisen asiakkaan kanssa musiikista. Minun päiväni saattaa pelastua sillä, että levykaupan myyjä kehuu ostamaani levyä tai kehottaa tutustumaan johonkin uuteen artistiin. Levyt saa toki halvemmalla netistä, mutta minä olen valmis maksamaan levystä pari euroa lisää ihan vain siksi, että voin edes sanoa tervehdyksen ja kiitoksen myyjälle.

Yksi alkuvuoden kovimmista itkuistani taisi päästä, kun kuulin vanhan kotikaupunkini ainoan levykaupan lopettaneen. Tuon levykaupan ansiosta pysyin järjissäni teini-ikäni. Levykauppa oli minulle portti maailmaan, johon halusin paeta päästäkseni pois ahdistavasta pikkukaupungista. Tuolta levykaupasta ostin mm. The Crashin ensimmäisen levyn! Siellä kaupassa oli vielä tuollaiset vanhanaikaiset levylaarit, jollaiset tuossa Lauren Caught My Eye -videossakin näkyy.

Teinivuosiltani on peräisin myös postauksen otsikossa näkyvä perjantailevy-käsite. Lukioaikoina aloitin todella usein viikonloppuni piipahtamalla viikon viimeisen oppitunnin jälkeen levykaupassa. Perjantailevystä tuli rakas tapa, josta valitettavasti kroonisen rahapulan takia olen parin viime vuoden aikana joutunut tinkimään. Tänään tililläni oli kuitenkin sopivasti "ylimääräiset" 20 euroa, jotka halusin kantaa levykaupan kassaan.

Ok, tarkoitus oli oikeasti ostaa yksi korkeintaan 16 euroa maksava levy, mutta kun lempilevykaupassani oli tietokone- ja nettiyhteysongelmia, joiden takia liike menetti parikin asiakasta, en vain kyennyt jättämään toista levyä ostamatta. Ja no olisihan tuo Kings of Conveniencen Riot on an Empty Street tullut hankittua joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin omaan levyhyllyyn, joten miksipä en nyt olisi sitä tänään sitten ostanut.


Kuten kuvasta voi päätellä, varsinainen ostokseni oli Villa Nahin Origin-levy. Levyn ekaa biisiä kuunnellessa mietin, että tämä musiikki tuo auringon sateisenkin päivän keskelle. Arvatkaapa, mitä seuraavan kappaleen aikana tapahtui. No aurinko todella tuli hetkeksi taivaalle! Lisää tästä mainiolta vaikuttavasta levystä kirjoitan, kunhan olen ehtinyt kuunnella sen edes pari kertaa uudelleen läpi.

2 kommenttia:

  1. Heh, itse juuri eilen ostin tuon Villa Nahin levyn Stupidosta - tietenkin paikan päältä :) Myös I'd Rather Dance with Youta on tullut popitettua runsaanlaisesti, enkä nyt ookaan ihan varma löysinkö sen biisin ihan itse vaiko tämän blogin kautta.

    Itse kun nuoruuteni vietin paikkakunnalla, jonne ei ole yhtään levykauppaa siunaantunut niin jäin vähän koukkuun nettitilaamiseen. Ikävää kyllä on ollut todistaa levykauppojen lopettamista, kun niistä on tullut ne kaikkien aikojen lempilevyt yms. ostettua.

    VastaaPoista
  2. Oi hienoa, että Villa Nahin levy on löytänyt tiensä sinunkin levyhyllyyn :) Mainio levy kyseessä, kuten uusimmassa postauksessani totean.

    Siellä minun vanhassa kotikaupungissani oli tosiaan tuo yksi levykauppa, mutta monet eivät tainneet edes tietää, että siellä lähinnä leffavuokraamona pidetyssä liikkeessä myytiin myös levyjä. Kaupan pitäjä onnistui tilaamaan oudoimmatkin toivelevyt yleensä maailmalta luokseni :) Nettilatausta en onneksi koskaan oppinut harrastamaan. Kuuluin siihen porukkaan, joka mieluummin istui sormi mankan rec-nappulalla ja äänitti biisit radiosta c-kasetille kuin latasi biisit laittomasti netistä. Nykyään tuo laillinen Spotify harmi kyllä on vähentänyt levyjen ostelua ja sääliksi käy, kun näkee, miten levykaupat kuihtuu :( No mutta me sentään ollaan tällä viikolla tuettu kunnon levykauppojakin :)

    VastaaPoista