torstai 27. toukokuuta 2010

Oslon viisujen 2. semifinaali

Huhhuh! Olipa kuulkaa urakka arvioida nämä toisen semifinaalin biisit, sillä välillä tuntui jo siltä, että tulen hulluksi tämän vuoden viisubiisien kanssa. Ja juuri kun olin ehkä eniten rikki biisien kuuntelusta, Blogger meni ja kadotti yli puolet tekstistä bittiavaruuteen! Mutta tässä kilpailukappaleet nyt kuitenkin arvioituina.

(Jos tekstin pikkufontti tuntuu liian pieneltä painakaa ctrl- ja +-näppäimiä yhtä aikaa, jolloin teksti näytöllä suurenee. Normaalikokoiseksi teksti palautuu painamalla ctrl- ja 0-näppäimiä.)

1. Liettua: InCulto - East European Funk
Tämä reipas ja jotenkin vilpittömän iloinen funkviisu saa hyvälle tuulelle, vaikka biisi ei muuten kummoinen olekaan. Ilman esikatseluvideotakin mieleen tuli ilmapallot, serpentiinit ja hauskanpito kavereiden kanssa. Toivottavasti lavashowssa on kunnon reipas meininki ja pojat pitää esityksessä hauskaa!
3 pistettä

2. Armenia: Eva Rivas - Apricot Stone
Iskelmäradion kuuntelu aiheuttaa minulle päänsärkyä, tämä biisi aiheutti migreenin. Ei voi pitää yllätyksenä, että tämä biisi on monen suomalaisen viisufanin suosikki, koska tällaista musiikkiahan maassamme kuunnellaan. Ja juuri tällaisen iskelmän takia haluaisin pois Suomesta. Kieltämättä biisi on kuitenkin hyvin tehty.
2 pistettä

3. Israel: Harel Skaat - Milim


Israel on yksi kisojen ennakkosuosikeista. Biisi voitti niin Ylen kuin Ruotsin SVT-kanavan ennakkokuunteluraatien äänestykset. Olin nähnyt raatien pisteet ennen kappaleen kuulemista ja epäilin, että tulisin vihaamaan tätä biisiä. Kun jotain kappaletta kehutaa "loistavaksi viisuballadiksi", suhtaudun siihen äärimmäisellä ennakkoluulolla. Ja Israelin kohdalla ennakkoluulot ovat valmiiksi suuret, sillä maa saa lähettää kisaan ällöimeliä rakkautta, rauhaa ja kansojenvälistä yhteisymmärrystä ylistäviä, tympeän laskelmoituja lauluja, jotka surkeudestaan huolimatta saavat maan poliittisen tilanteen takia poikkeuksetta hyvät pisteet. 

Mutta tänä vuonna Israel ansaitsisi korkeat pisteet ihan vain musiikillisilla ja laulutaidollisilla ansioilla. Voi kuulkaa tuo poika sai minut ihan kyyneliin tulkinnallaan! Mitään en hepreankielisistä sanoista tajunnut, mutta sen tiedän, ettei tuossa lauleta maailmarauhasta, ystävyydestä ja täydellisestä maailmasta, vaan ennemminkin katkerasta menetyksestä.
Yhdyn biisin ylistäjien joukkoon ja annan täälle täydet
5 pistettä!

4. Tanska: Chanée & N'evergreen - In A Moment Like This
Tanskan kappale on saatu kasaan sekoittamalla Abba-poprallatus ja Mel C:n ja Bryan Adamsin When You're Gone -hitti. Täysin harmiton ja hampaaton väliluritus kilpailussa.
1,5 pistettä

5. Sveitsi: Michael von der Heide - Il Pleut De L'Or
Tämä kappale on kuin vedellä laimennettua maitoa. Niin plitku biisi, että finaalipaikka olisi ihme. Jos en tietäisi, millaisia kamaluuksia semifinaalin aikana muilta mailta on tulossa, antaisin tälle yhden pisteen, mutta nyt tämä saa kaikesta tylsyydesta huolimatta puoli pistettä lisää.
1,5 pistettä

6. Ruotsi: Anna Bergendahl - This Is My Life
Oivoi, taitaapa tänäkin vuonna Ruotsissa olla melkein maansuru, kun viisuvoittoa ei tulekaan. Tämä biisi vaan ei ole tarpeeksi vahva ja erottuva, jotta voitosta kannattaisi haaveilla, vaikka sijoitus finaalissa luultavasti suht keskikastin yläpuolella tuleekin olemaan. Ja finaalin toki Annan kuuluisi tästä semifinaalista edetä. Mutta miksi ihmeessä biisin nimi on noin kulunut. Ei siitä ole kuin kaksi vuotta, kun Islanti oli kisoissa samannimisellä kappalleella, joka muuten on erinomainen osoitus siitä, millainen on hyvä discopopviisu.
3 pistettä

7. Azerbaidzan: Safura - Drip Drop
Aargh! Taas yksi "byhyy, miksi petit minua, voinko enää luottaa sinuun" -kappale. Sanat eivät riitä kertomaan, miten paljon vihaan tällaisia biisejä!
1 piste

8. Ukraina: Alyosha - Sweet People
Uskomatonta! Tälle kappaleelle on merkitty peräti kolme säveltäjää, vaikka en löydä tästä mitään hyräiltäväksi kelpaavaa melodiaa. "Laulaja" vain huutaa lähinnä "become, become, become ooooouoooo...". Ja tälle sitten pitäisi antaa piste? EN ANNA! Tekisivät edes LAULUkilpailuun laulun, niin minä voisin sen pisteillä jopa arvostella!
0 pistettä!

9. Alankomaat: Sieneke - Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)
Tästä biisistä tulee vähän turhan hyvin mieleen tunne, että olisi syönyt kolme hattaraa ja sen jälkeen mennyt liian monta kierrosta karusellissa. Biisi on tilaustyö Smurffit-piirrossarjan tunnarin säveltäjätä. Kamalinta on, että tuo hemmetin Shalalie, shalalaa -kertosäe jää päähän jo puolikkaan kuuntelukerran jälkeen, eikä biisistä pääse millään eroon. Laulaja muuten on 18-vuotias, mitä ei usko, koska joku on saanut puettua ja pyntättyä tytön ainakin kaksi kertaa vanhemman näköiseksi.
1 piste

10. Romania: Paula Seling & Ovi - Playing With Fire
Surullista, että kolmen edellisen biisin jälkeen tämä huono kappale kuulostaa virkistävän hyvältä. Naisen laulutaito ei ole aivan riittävä kappaleeseen, mies taas ei ole aivan niin kova ja uskottava kuin olisi ilmeisesti tarkoitus.
1,5 pistettä

11. Slovenia: Ansambel Žlindra & Kalamari - Narodnozabavni Rock
Tämän kuulemma pitäisi olla sekoitus folkia ja rokkia, mutta lopulta tästä ei kyllä oikein löydy kumpaakaan. Jos kieli olisi saksaa, tämän melkein voisi kuulla jonain kaljanjuontischlagerina, mutta kovinpa olisi epämääräinen tuolloinkin.
1 piste

12. Irlanti: Niamh Kavanagh - It's For You
Hmm... Nyt kyllä ihmettelen, miksi Kavanagh on lähtenyt viisuihin uudelleen mukaan, kun vuodelta 1993 on jo voitto hallussa ja toisaalta tämä biisi on heikompi kuin aiempi voittoviisu. Ja kas, taas on Irlanti liikkeellä balladilla. Ei siinä mitään, Kavanaghin ääntä kuuntelee mielellään, mutta kovin vaan on tylsä biisi. Pakko antaa puoli pistettä naiselle siitä, että 42-vuotiaana hän on ihanan arvokkaasti ikäisensä näköinen kaikkien barbienukkenaisten keskellä tässä kisassa. Biisille siis 2,5 pistettä ja yhteensä esitykselle
3 pistettä

13. Bulgaria: Miro - Angel Si Ti
Oikein pelottaa, miltä tämän miehen ääni lopulta kuulostaa livenä, kun esikatseluvideollakaan laulu ei täysin vakuuta. Mirolla on kuitenkin ollut aikaa treenata, koska hänet valittii maansa edustajaksi jo viime syksynä. Jotenkin veikkaan, että finaaliin tämä menee, vaikka itse en biisistä erityisemmin pidä.
1,5 pistettä

14. Kypros: Jon Lilygreen & The Islanders - Life Looks Better In Spring
Kypros on valinnut edustajakseen Walesista kotoisin olevan laulajan, jonka taustabändissä on väkeä Englannista, Skotlannista, Norjasta ja Kyprokselta. Kitaralaulelma on ihan kiva haikea popviisu, mutta unettavan tylsä tämäkin on. Tavallaan tämä kilpailisi finaalissa Belgian biisin kanssa ja tappiolle kyllä jäisi, sillä Tom Dicen biisissä on tarina ja koskettava tunnelma, joka tempaa paremmin mukaansa.
2 pistettä

15. Kroatia: - Feminnem - Lako Je Sve
Tälle biisille voi veikata selvää finaalipaikkaa ja jonkinlaista menestystä sielläkin. Tässä on nyt sellainen moderni popballadi, jolla kerätään ääniä. Kolme laulajanaista ovat sitä paitsi kadehdittavan kauniita.
3,5 pistettä

16. Georgia: Sofia Nizharadze - Shine
Voi Sofia raukkaa! Joutua nyt esiintymään heti Kroatian jälkeen saman genren kappaleella, joka ei ole aivan yhtä hyvä kuin Kroatian tytöillä. Mutta kyllä tämä finaaliin pitäisi mennä, tai maailmassa tapahtuu vääryys, sillä sen verran hirveitä esityksiä tässä semifiaalissa on nähty.
3 pistettä

17 Turkki: maNga - We Could Be The Same
Tästä tulee mieleen System of a Down ja Linkin Park. Eiköhän viisufanien mielestä tämäkin kappale ole väärässä kisassa, mutta minusta tämä on taas yksi virkistä poikkeus perusviisujen seassa. Ehkä pieni sääli, että bändi esiintyy viisuissa englanniksi, sillä itse pidin kovasti heidän turkinkielisistä biiseistä, joita Spotifysta kuuntelin.
4 pistettä


Lauantain finaaliinhan pääsee mukaan 10 maata. Loppukilpailussa mukana tämän illan esiintyjästä on toivottavasti seuraavat maat: Liettua, Armenia, Israel, Ruotsi, Irlanti, Kypros, Kroatia, Georgia ja Turkki. Siinä siis maat, jotka ovat saaneet minulta vähintään kaksi pistettä. Mutta koska mukaan mahtuu vielä yksi maa, heitetään veikkauksena sekaan myös Bulgaria.

Finaaliennakkoa viisuihin kirjoittelen huomenna. Silloin esittelyssä vielä finaaliin automaattisesti päässeet suuret rahoittajamaat Ranska, Espanja, Saksa ja Iso-Britannia sekä isäntämaa Norja.

Euroviisujen toinen semifinaali tulee tänään TV2:lta klo 22 alkaen ja Radio Suomen taajuudelta klo 22.05 lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti