tiistai 31. elokuuta 2010

Syyskuun kuusi vaatetta

Minulla on syyni siihen, miksi kirjoitan tässä blogissa huomattavasti enemmän musiikista kuin vaatteista. Musiikista jakstan puhua loputtomasti, vaatteista en niinkään. Älkää kuitenkaan käsittäkö väärin, tykkään kyllä harkita asujani, seurailla muotimaailman virtauksia ja hypistellä vaatteita ja asusteita, mutta harvemmin keksin mitään niin painavaa sanottavaa pukeutumisesta, että jaksaisin siitä kirjoittaa.

Jos pitäisin päivän asujani esittelevää muotiblogia, noin kuukaudessa porukka tympääntyisi näkemään vaateyhdistelmiäni, jotka ovat oikeastaan aina samoja, eikä mitenkään erityisen inspiroivia. Kuvissa vilahtaisivat kerta toisensa jälkeen samat farkut, bändipaidat, neuletakit, tennarit ja pari lempparimekkoa yhdisteltynä aina samoilla tavoin. Tyyliäni voisi kai luonnehtia sanoilla tavallinen ja tylsä. Mutta minä en jaksa välittää siitä, mitä muut asuistani noin yleisesti ajattelevat. Minä haluan olla vaatteissa, joissa tunnen oloni hyväksi.

Miksi sitten kirjoitan nyt vaatteista? No koska syyskuun ajan aion kiinnittää pukeutumiseeni hieman enemmän huomiota. Syy tähän on Uusi musta -blogin kuuden vaatteen haaste.

Säännöt haasteessa ovat seuraavat:

1. Valitse korkeintaan kuusi vaatetta, joita käytät syyskuun ajan eli 1.-30.9. Myös legginsit, neuleet ja topit ovat vaatteita. Vaatteita saa siis olla myös vähemmän kuin kuusi.
2. Kuuteen vaatteeseen ei lasketa alusvaatteita, päällystakkeja, sukkahousuja, huiveja, kenkiä, koruja, hattuja, hansikkaita jne.
3. Kuuden vaatteen lisäksi saa käyttää erikseen myös urheiluvaatteita, yövaatteita ja bilevaatteita. Näissä kuitenkin kehotetaan tarkkaan harkintaan ja minimalismiin - miten tiukasti, siitä päätät itse. Jos sinulla on kaksi täysin samanlaista ja samanväristä vaatetta, ne voidaan laskea yhdeksi.
4. Luo ja julkaise omat sääntösi, jos tämä määritelmä ei sinulle sovi.

Minulle tämä haaste on melkeinpä liian helppo, koska jos t-paitoja ei oteta huomioon, käytän oikeastaan vain kahdeksaa muuta vaatetta. Ok, hieman venytän tuolloin sääntöjen vaatemääritelmän rajoja, koska lasken lenggingsit ja topit alusvaatteisiin, mutta muuten käytössä ovat aina samat farkut, hameet ja neuletakit.

En todellakaan joutunut miettimään minuutti kaupalla, mitkä kuusi vaatetta haasteeseen valitsisin. Tarvitsi vain vilkaista nojatuoliin ja katsoa, mitä vaatteita sitä on tullut viimeisen viikon aikana käyttäneeksi. Pari t-paitaa pois laskuista ja kuusi haastevaatetta oli valittuna. Seuraaviin vaatteisiin olisi tarkoitus pukeutua koko syyskuun ajan

Itse asiassa vielä aamulla ajattelin, etten mitenkään erityisen tiukasti vaatisi itseäni pukeutumaan vain kuuteen vaatteeseen kuukauden ajan, mutta vaatteita kuvatessa totesin, että hemmetti vie, jos kerta olen venyttänyt sääntöjä niin, että saan käyttää toppeja ja paria alupaitaa (2 ohutta mustaa t-paitaa, jotka näkyisivät korkeintaan tuon punaisen mekon alta), niin noilla narulla roikkuvilla kuudella vaatteella syyskuu sujuu aivan helposti. Leggingsejä en syyskuussa aio käyttää, joten niillä en haasteen aikana sääntöjä joudu enää lisää venyttämään.

Seuraavassa vielä vähän tarkemmat esittelyt syyskuun kuudesta vaatteesta. Ensiksi tärkein ja rakkain vaate

Mew-paita

Kuukausi ilman Mew-paitaa olisi kuin kuukausi ilman asuntoa. Ja sitä paitsi joidenkin ihmisten mielestä en ole Lotta, jos minulla ei ole ylläni ainakin kerran kahdessa viikossa jokin Mew-paidoistani. Tämä kuusikkoon valittu paitani on siis rakkain vaatteeni. Se on ostettu bändin Tavastian keikalta vuonna 2003 ja vaikka vähän venähtänyt ja haalistunut jo onkin, käyttömäärään nähden se on uskomattoman hyvässä kunnossa. Valehtelematta voin sanoa paidan olleen ensimmäisten käyttövuosiensa aikana ylläni lähes joka toinen päivä. Edelleenkin sillä on vähintään 50 käyttökertaa vuodessa. Vielä viiden vuoden jälkeenkin tämä paita silkkihameeseen yhdistettynä tuntuu minusta aivan yhtä hyvältä bilevaatteelta kuin jokin uusi mekko tai toppi.

Musta neuletakki ja punainen lempimekko

Ohuesta villasta ja kashmirista valmistettu neuletakki on lämmin, helppohoitoinen, asiallinen ja sopii yhdistettäväksi kaikkien vaatteiden kanssa.

Punainen mekko on tämän hetken lempivaatteeni. Ensinnäkin tuo löysä, lähes säkkimäinen mekko on supermukava päällä. Toiseksi se henkii monella tavalla 90-lukua, mikä nyt ei suoranainen ihme ole, koska mekko on valmistettu Suomessa 1990-luvun alussa. Mekko on äitini vanha ja vuosien saatossa tuota on vaatekaappiini monet kerrat tarjottu, mutta aina olen siitä kieltäytynyt. Olenpa ollut tuota UFFillekin lähettämässä, mutta onneksi äiti on vaatteen aina säästänyt, sillä nyt rakastan mekkoani.

Musta silkkihame

(Kyllä, se on musta, vaikka valokuvissa haluaa harmaaksi aina muuttuakin)
Tämä on pieni riskivalinta, koska viisi vuotta ahkerassa käytössä ollut silkkihame on hapertumassa puhki. Alunperin äitini ompeli tämän silkkisen kietaisuhameet pikkujouluhameeksi marraskuussa 2005. Nyt hame on jo aika rassukka, mutta onpa sitä kyllä käytettykin bileissä, sitseillä, juhlissa, luennoilla ja reissuissa. Tämä kevyt silkkivaate vie matkalaukussa tilaa suunnilleen saman verran kuin sukkapari! Mikä onni, että äiti on luvannut ommella minulle täksi jouluksi uuden vastaavan hameen, sillä vanha saattaa revetä rikki ylläni koska tahansa. Jos tämä vaate hajoaa syyskuun aikana, vaatekuusikkoon nousee farkkuhameeni, joka on melkein yhtä monikäyttöinen kuin tämä silkki-ihanuus.

Farkut

Ilman farkkuja en vain tule toimeen!

Ruutupaita

Tästä paidasta ei edustavaa valokuvaa saa sitten millään! Kyseessä on siis lyhythihainen puuvillakauluspaita. Silkkihameen kanssa siitä tulee yllättävän juhlava ja asiallinen, farkkujen kanssa taas sellaisenaan vähän country-henkinen, mutta kun päälle pukee neuletakin, asu muuttuu hyvinkin asialliseksi. Lisäksi tulin havainneeksi, että tämä ruutupaita sopii yhteen punaisen mekkoni kanssa! Erityisen ilahtunut olin huomatessani, että paidan saa puettua kauniisti punaisen mekkoni päälle! Juuri tällaisiahan nämä haastevaatteet pitääkin olla, että niitä saa puettua monella tavalla ristiin ja rastiin ja päällekkäin :)
---
Siinä nyt sitten jonkinlainen pikkukurkistus vaatekaappiini. Asujani esitteleviä postauksia en blogiini aio kuukauden aikana kirjoitella, mutta muita haasteen herättämiä mietteitä ajattelin kyllä kertoilla.

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Tanssi alkaa tänään!

Moneen otteeseen olen todennut, että television kykyohjelmista suosikkini on Tanssi, jos osaat eli So You Think You Can Dance. Keväällä riemuitsin siitä, että ohjelmasta tehtäisiin Suomessakin oma tuotantokausi. Tänään pitkä odotukseni loppuu, kun nuo Suomen jaksot viimein alkavat Nelosella!

Totta puhuakseni olen kyllä jo nähnyt illalla esitettävän Dancen ensimmäisen jakson. Helsingin koetansseja käsitellyt avausjakso on ollut jo viikon verran katsottavana Ruutu.fi-sivustolla. Kärsimätön ja utelias kun olin, pakkohan se jakso oli jo ennakkoon nähdä.

Muistan olleeni keväällä huolissani siitä, hakisiko Suomen tanssijalahjakkuudet mukaan ohjelmaan vai olisiko koetansseissa paikalla vain julkisuutta kalastelevia "tanssijoita". Jo ensimmäinen koetanssijakso osoitti huoleni olleen turha. Ainakin Helsingissä hakijoiden taso tuntuu olleen hyvä. Lisäksi ohjelmassa ei juurikaan anneta ruutuaikaa kehnoille julkisuuskalastelijoille, vaan esille pääsee oikeasti lahjakkaat tanssijat.

Suosittelen todella avaamaan telkkarin tänään klo 19 Neloselle, sillä nuorten suomalaisten tanssia on todella ilo katsella ja ohjelma on laadukasta ja leppoisaa viihdettä.

tiistai 24. elokuuta 2010

Oi ihana 90-luku tule/tulee takaisin!

Kaikkihan tietävät, miten muoti kiertää kehää ja aikakaudet palaavat pinnalle suunnilleen parinkymmenen vuoden välein. Esimerkiksi koko 2000-luvun alku julistettiin, miten 80-luku tulee takaisin muotiin ja niinhän se (valitettavasti) tulikin. Nyt kun kalenteri näyttää jo vuotta 2010, alkaa 90-luku selvästi hiipiä esille. Maihareita, pilottitakkeja, ruutupaitoja... Miten monen merkin talvivaatemallistot näyttävätkään siltä kuin asut olisi koottu minun ja äitini 15 vuoden takaisista vaatteista!

Samaan aikaan, kun riemuitsen ruudullisten flanellipaitojen, maihareiden ja muiden järkevien vaatteiden paluusta muotiin, havaitsen kuitenkin valahtavani jonnekin haikeutta aiheuttavaan nostalgiakoloon. 90-luvun leffat, musiikki, vaatteet, tv-ohjelmat, jopa tv-mainokset ovat alkaneet kiehtoa entistä enemmän viimeisen puolentoista vuoden aikana, mutta kuluneen parin kuukauden aikana 90-lukutunnelmointini on yllättäen muuttunut suoranaiseksi ikäväksi tuota "nuoruuteni" vuosikymmentä kohtaan.

Nyt joku saattaa ihmetellä, miksi puhun 1990-luvusta nuoruuteni vuosikymmenenä, vaikka kaiken järjen mukaan 28-vuotiaalla tuo nuoruus pitäisi sijoittua ennemminkin 2000-luvulle ja vain osittain 90-luvun loppuun. Mutta minusta nyt sattui tulemaan populaarikulttuuria ahmiva "nuori" jo päiväkodissa. Kun luokkakaverini kuuntelivat lastenlauluja ja lukivat satukirjoja, minä olin uppoutunut katselemaan MTV:ltä musiikkivideoita ja lukemaan Suosikista rock- ja leffamaailman uusimmista tapahtumista. Ja sen sijaan, että yläasteella olisin kavereiden kanssa kehitellyt pukeutumistyyliäni ja etsinyt itseäni, minä istuskelin kotona radion ääressä etsimässä uutta musiikkia ja haaveilemassa muuttamisesta Turkuun, jossa oletin ihmisten ymmärtävän brittirokkareilta ja äidiltäni omaksuttua tyyliäni, jota koulukaverini pikkukaupungin yläasteella eivät selvästikään osanneet arvostaa. Voin muuten sanoa, ettei todellakaan kannata olla katkera, jos ala-asteen alkuvuodet kuunteli vielä Rölli-kasetteja ja iloisia lastenlauluja. Se, että 4-vuotiaasta lähtien on elänyt pop- ja rockmusiikin vaikutteiden alla ei aina ole tehnyt elämästäni helppoa. Mutta onneksi ulkopuolisuuden oloa on sitten voinut lääkitä kätevästi, tadaa, kuuntelemalla lisää rokkia.

Kaiken tämän 90-lukuikäväni keskellä suhtaudun ristiriitaisesti siihen, että tuo rakas vuosikymmen tekee paluuta muotiin. Pelkään, että 90-luvulta esiin poimitaan väärät asiat tai tämä 2010-luvun "ysärikierrätys" tuhoaa jotenkin vanhat ja alkuperäiset 90-luvun tyylit ja muistot. Huomaan myös olevani kamalan omistushaluinen minun vuosikymmeneni ja tyylin suhteen. Ajatus siitä, että joku nykyteini kulkee ruudullisessa flanellipaidassa, farkuissa ja maihareissa kuunnellen mitä tahansa minun 90-luvun bändiäni saa jostain syystä hermoni kiristymään. Tältäkö vanhemmistani tuntui, kun minä ja muu nuoriso 90-luvulla kuuntelimme heidän nuoruutensa musiikkia ja yritimme kehnolla menestyksellä kopioida pukeutumiseemme 70-luvun vaikutteita?

Toisaalta myönnän, että viime aikoina on ollut ihanaa käydä hypistelemässä kaupoissa vaatteita, jotka tuntuvat heti tutuilta ja omilta ja palauttavat mieleen vanhat lempivaatteeni 15 vuoden takaa. Jos nyt vaikka viimein saisin ostettua reikäisen lempipaitani tilalle uuden vastaavan. Vanha Leviksen raitapaita on ollut ahkerassa käytössä vähintään viimeiset 13 vuotta ja valitettavasti paita on puhki ainakin 10 kohdasta, mutta en vain ole saanut heitettyä rakasta paitaani pois vaatekaapista, koska tilalle ei ole löytynyt mitään yhtä ihanaa. Nyt voisi taas löytyäkin.

Harmillista on, ettei mikään nostalgia ja tyylien kierrätys palauta minulle sitä 90-lukua, jota oikeasti kaipaan. Eivät minun suosikkibändini tule takaisin nuorina ja tuoreina, ei Radiomafia ala soida uudelleen taajuudelta 90,1 MHz, eikä kaupasta saa enää kolmea toffeepötköä kymmenellä markalla, vaikka kuinka 90-luvun paluuta toivoisinkin. Ehkä täytyy vain opetella ottamaan tämä 2010-luku vastaan avoimin mielin ja tyytyä muistelemaan 90-lukua ilman jatkuvaa toivetta vuosikymmenen täydellisestä paluusta. Jos siis tulevissa muistelupostauksissani hoen haluavani 90-luvun palaavan takaisin, muistuttakaa minua siitä, että 2010-luvusta saattaa tulla ihan yhtä ihana kuin mitä 90-luku oli.

Syksyn alkutahdit

Todistin tänään, kuinka naapurini yrittivät epätoivoisesti uskotella itselleen, että vielä on kesä ja että vielä kannattaa mennä viereisille kallioille ottamaan aurinkoa, jotta rusketus on "sitten syksyllä" kunnossa. Itse taas riemuitsin siitä, että narulla kuivuneissa pyykeissä tuoksui selvästi syksy ja ilma oli ihanan viileä. Ja miten ihanan ilmavia ja pöyheitä vaatteista ja lakanoista tuolla tuulessa tulikaan! Kankaat tuntuivat aivan erilaiselta kuin kesällä, jolloin pyykistä tuli jotenkin paahtuneen oloisia.

Siitäkin tietää, että on syksy, kun yhdeksi viikon soitetuimmaksi biisiksi minulla nousee Mewn Apocalypso. Tuota biisiä kuuntelin tasan viisi vuotta sitten muuttaessani Turkuun opiskelemaan. Vuoden 2005 syksy oli elämäni hienoin. Sain joukon uusia ihania ystäviä, pääsin viimein muuttamaan kaupunkiin, jonne olin toivonut pääseväni asumaan pikkulapsesta lähtien ja ilmestyipä tuona syksynä myös vino pino mahtavia levyjä, joita sitten opintotuillani kävin silloisesta Stupidosta ostelemassa. Ja tuo syksy oli kaunis, pitkä ja lämmin. Muistan, kuinka koko syksyn etsin kaupoista itselleni uutta välikausitakkia, mutta lämpimän ja kuivan syksyn takia en koskaan sitten sitä takkia joutunut hankkimaan, koska neuletakilla pärjäsi aina talven alkuun asti. Tulisipa yhtä kaunis ja pitkä syksy nytkin! Voisin taas tehdä pitkiä kävelylenkkejä pitkin Taidemuseonmäkeä, Portsaa ja jokirantaa Mewn and the Glass Handed Kites -levyn tahdissa. Tai ehkä lenkkien taustalle pitäisikin keksiä uusi levy, joka vuosien päästä palauttaisi mieleen syksyn 2010?

No, juuri nyt tämän syksyn alkutahteina ovat soineet alla näkyvät kappaleet, ts. viime viikon soitetuimmat biisit. Esimerkiksi tuo Hurtsin Wonderful Life voisi helpostikin toimia syksyn 2010 virallisena muistobiisinä tulevina vuosina, sen verran paljon sitä tuli taas viime viikolla kuunneltua.


!!! - AM/FM
Hurts - Wonderful Life
Marina and The Diamonds - I Am Not a Robot (Starsmith 24 Carat Remix)
Mew - Apocalypso
Manboy - Please Stop Crying
Space - Neighbourhood
The Verve - Bitter Sweet Symphony
Manic Street Preachers - Born a Girl
Shakespears Sister - Stay
U2 - The Unforgettable Fire
(Lista kuunneltavissa Spotifysta)

Hassua, miten tuo listan alkupää on vahvasti vuotta 2010 henkivä ja loppupuoli taas vahvasti 1990-luvulta. Vannon, etten todellakaan suunnitellut listaa vuosilukuja miettien. Mutta nähtävästi yli 10 vuotta vanhat kappaleet viihtyvät keskenään ja tuoreemmat biisit haluavat olla omana ryhmänään. Keskelle voi sitten puskuriksi jäädä pari biisiä 2000-luvun puolivälistä. No mutta nyt minä selitän jo jotain niin väsynyttä juttua, että selvästi on aika käydä hammaspesulla ja mennä nukkumaan. Palailen huomenna (tai siis myöhemmin tänään) höpisemään teille 1990-luvun hienoudesta. Nyt toivotan vain hyvää yötä!

sunnuntai 22. elokuuta 2010

Kesän viime henkäykset

Ihanaaihanaaihanaa! Viimein on oikein kunnon syksy. Tänään tunsin ensimmäistä kertaa nenässäni kaipaamani elokuun tuoksun. Tätä tuoksua ja vuodenaikaa olen odottanut koko vuoden! Jos jotain rakastan, niin elokuun ilmaa.

Olen niin innoissani tästä syksystä, että oli pakko tehdä pieniä muutoksia soittolistoilleni. Tarkoitus oli julkaista huomenna soittis, jolle olin koonnut parin viime viikon soitetuimpia kappaleita. Mutta koska tuo soittolista olisi ollut täynnä vielä kesän biisejäni, päätin nyt erottaa edellisviikkojen kesäbiisit omaksi listakseen.
Niin että tässä 15 biisin pieni soittolista loppukesän biisejä.

MC Solaar - La Belle Et Le Bad Boy
Calexico - Two Silver Trees
The Hollies - Bus Stop
Etta James - Leave Your Hat On
S Club 7 - Don't Stop Movin'
Seal - Crazy
Sophie B. Hawkins - Right Beside You
The Police - King of Pain
New Order - Temptation
Empire of the Sun - We Are the People
Air - Radio Number 1
Disco Ensemble - Beacon
Blur - Beetlebum
The Temper Trap - Love Lost
New Order - Bizarre Love Triangle
(Spotifyn käyttäjät voivat kuunnella listan täältä)

Koska muutama kaverini on ihmetellyt, miksi olen parin viime viikon aikana sattunut kuuntelemaan S Club 7:iä (oli mm. viime viikolla viidenneksi eniten kuuntelemani biisin esittäjä Spotifyssa), tämä johtuu vain siitä, että yhtyeen biisit ovat mitä mainiointa pirteää poppia, johon liittyy muistoja vuosituhannen alusta. Ja jos johonkin nuo pirteät poprallit sopivat, niin kesäisiin kävelylenkkeihin ja hilpeään tanssahteluun. Niin ja tietysti myös vanhojen aikojen muisteluun. Kuten näkyy, biisi on parin 90-luvun hitin seurassa, mikä paljastaa, että olen viime aikoina muistellut erityisesti kouluvuosiani.

Nyt kun kerta kesäbiiseistä haluan eroon, lopetan samalla kesäsoittolistani päivittämisen. Spotifysta tuokin lista vielä löytyy, jos joku on utelias näkemään, mitä tänä kesänä olen sattunut kuuntelemaan. Mutta eipä nuo biisit taida teille kamalasti kertoa, millainen kesä minulla on takanani. Itse kuitenkin saan palautettua kuluneen kesän tapahtumat helposti mieleeni noiden laulujen avulla. Juuri nyt kesän muistelu tuntuu kuitenkin tarpeettomalta, koska on aika keskittyä elämään ihanaa syksyä. Voi syksy, miten olikaan sinua jo ikävä - ihanaa, että olet täällä taas!

Light Pollution

En edes muista, montako kertaa kesän aikana olen harkinnut kirjoittamista chicagolaisesta Light Pollution -yhtyeestä. Sanotaanko nyt vaan vaikka että monta.

On jotenkin vaikeaa kirjoittaa yhtyeestä, jonka levystä ei kokonaisuudessaan pidä. Light Pollutionin debyyttialbumi Apparitions on kokonaisuudessaan suunnilleen kolmen tähden arvoinen. Kuitenkin levylle mahtuu pari mainiota biisiä, joita tänään olen soittanut oikein urakalla putkeen. Ajattelinpa nyt sitten jakaa nämä biisit viimein teidänkin kanssa.

Apparitionsin avausraita Good Feelings toimi kesällä viileää vettä pulppuavan suihkulähteen ja raikkaan tuulenhenkäyksen korvikkeena. Kun kuumankostea ilmamassa tuntui tukahduttavan minut alleen, Good Feelings toi raikasta ilmaa ympärilleni kaikujensa ja helisevien rumpujensa avulla.



Kyllähän te tiedätte, että pidän Manboysta ja The Temper Trapista. Ja koska Fever Dreams tuo jotenkin mieleeni nämä molemmat bändit, kas, pidän biisistä hirmuisesti, vaikka jotain pientä keskeneräisyyttä tässä kappaleessa aina kuulenkin. Kaikesta huolimatta Fever Dreams on suosikkibiisini Apparitions-levyltä.


Oh, Ivory! on ollut kesän paras tiskausbiisi. Mainio kappale, mutta jotenkin tulee tunne, että Arcade Fire on tehnyt tällaisia biisejä vielä pikkuisen paremmin.



Noin yleisesti ottaen Apparitionsia voisi sanoa lupaavaksi debyyttialbumiksi, mutta mikään nappisuoritus se ei Light Pollutionilta vielä ole. Spotifyn käyttäjät voivat käydä kuuntelemassa levyn klikkaamalla tästä. Minä taidan nyt pistää tuon Oh, Ivoryn! soimaan ja kadota keittiöön madaltamaan flunssan aikana kertynyttä tiskivuorta.

Manboy @ Klubi 21.8.10

Illan suunnitelmiin tuli muutos edellisen postauksen jälkeen. Kävin nimittäin sittenkin katsomassa Manboyta Klubilla!

Alkuillasta nukuttujen pitkien päiväunien jälkeen tunsin oloni sen verran hyväksi, että totesin voivani lähteä keikalle, kunhan pitäisin käsijarrun pohjassa, enkä intoutuisi laulamaan ja tanssimaan biisien tahdissa. Mitä pahaa muka pelkkä seisominen ja musiikin kuunteleminen voisi tehdä?

Kiitos sairastelun aikana kehittämäni kännykkäsudoku-addiktion onnistuin missaamaan Manboyn keikasta ensimmäiset puolitoista biisiä. Siinä missä fiksu ihminen olisi heti Molly Grows Upin setin jälkeen vaihtanut Klubin salista toiseen, minä neropatti päätin odottaa ruuhkan laantumista ja pelata ihan vähän vain sudokua. Lopulta naputtelin koko sudokuruudukon täyteen, jolloin sitten tajusin olevani myöhässä Manboyn keikalta. Onneksi toivuin tästä takaiskusta nopeasti, enkä pilannut loppukeikkaa kiukuttelemalla itseni kanssa.

Myöhästymisestä huolimatta ehdin kuulla itselleni tärkeät kappaleet, kuten A Reasonin, Please Stop Cryingin ja A Boren, joka muuten saattoi koitua ääneni kohtaloksi. En vain yksinkertaisesti malttanut olla laulamatta mukana, joten huomenna saattaa ääni olla uudelleen hiukan vinkuva ja rahiseva, mutta jos A Bore jäi viimeiseksi laulamakseni biisiksi, kehtaanpahan ainakin myöntää, mikä laulu tuhosi ääneni!

Oli ihanaa nähdä Manboy yli kuuden vuoden tauon jälkeen livenä. Vuosien aikana bändi on kehittynyt valtavasti ja kuulosti todella hyvältä. Jotenkin keikalla palautui mieleen myös hassuja pikkuasioita Provinssin 2004 keikasta. Mieleeni palasi mm. tuon keikan jälkeen netissä käyty keskustelu siitä, pilasiko soundiongelmat Manboyn keikan vai oliko keikka kaikkine puutteineenkin hyvä. Ja hassua kyllä mieleeni palautui myös Provinssin keikalla vieressäni seisseen pojan kasvot ja lauluääni. Hassua mitä kaikkea sainkaan kaivettua mielestäni esiin nyt, kun kuulin vuosien tauon jälkeen A Boren uudelleen livenä.

Bändin esityksen lisäksi nautin tänä iltana myös keikan yleisöstä. Miten ihania, musiikin tahdissa eläviä ihmisiä salissa olikaan! Tiedän, että kuulostaa hullulta, kun kehun yleisöä, mutta minä todella tarvitsin tämän illan yleisöä palauttamaan uskoni ihmisten kykyyn kuunnella ja nauttia musiikista Flown ahdistavien kokemusten jälkeen.

Kaiken kaikkiaan oli oikein kiva ilta, enkä usko Klubilla piipahtamisen hirvittävästi toipumistani lopulta hidastavan. Itse asiassa jaksan uskoa, että parantava popmusiikki (jota Manboy sentään on ollut oikein virallisen rautaisannoksen verran!) vain edisti paranemistani. Mutta aamullahan sen sitten näkee, millainen on päivän kunto. Nyt kuitenkin fiilis on mitä mainion!

lauantai 21. elokuuta 2010

Menkää te keikalle, minä en pääse!

Nyt harmittaa. Harmittaa vietävästi! Olin ajatellut meneväni tänään Turun Klubille kuuntelemaan Humalistonkatukasi Rock Nightiin mm. Manboyta, mutta sen sijaan, että pääsisin pomppimaan Please Stop Cryingin tahdissa, minä vietän iltani samalla tavoin kuin viimeiset kuusi iltaa olen jo viettänyt: kotona kirjoja lukien, levyjä soitellen, yskien ja niistäen.


Menee hermot tähän kirottuun tautiin. Ennen Klubille menoa olisi ollut tarkoitus piipahtaa ostamassa toffeeta Stockalta ja hakea kirjakaupasta ja kirjastosta lisää luettavaa, mutta ehei, mitään noista suunnitelmistani en saa toteutettua, kun yskä, nuha ja ajoittainen kurja olo pitää vankina kotona. Kotona lepäillessa olo pysyy itse asiassa ihan hyvänä ajoittaisia yskänpuuskia ja nuhaa lukuunottamatta, mutta pienikin rasitus pahentaa oloa huomattavasti.

Haluaisin kirkua turhautumiseni takia, mutta sitäkään en voi tehdä, koska poissa pysytellyt ääneni ei salli moista. Arvatkaa vaan, miten kaipaan normaalia puhumista ja laulamista. Kaipaan myös fyysistä rasitusta, mikä kohdallani on jo pienimuotoinen ihme, mutta oikeasti jalkani haluaisivat lenkille kaiken tämän kotona makoilun ja istuskelun jälkeen. Eilinen kahden korttelin kävelylenkki kuitenkin todisti, ettei minulla ole mitään asiaa pidemmille lenkeille ennen kuin yskä on täysin ohi. Niin että parempi vain jättää Klubin rokki-iltakin väliin, koska siihen liittyisi kävelymatkoja, pomppimista ja lauleskelua.

Olisin vaan niin kovin mielelläni nähnyt Manboyn livenä 6 vuoden tauon jälkeen. Joulukuussa tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Radiomafian Upteekin rautiksen kautta bändin löysin. Näiden 10 vuoden aikana olen ostanut hyllyyni bändin kaikki levyt, mutta keikalle olen päässyt vain kerran, Provinssissa 2004. Ties miten monet kerrat olen Manboyn keikalle yrittänyt mennä, mutta aina tielle on tullut jokin este. Ilmeisesti jotkin ylemmät voimat tahtovat, etten bändiä pääse näkemään. Ja ilmeisesti samojen voimien mielestä erityisen kova yskä on paras tapa pitää minut kaukana bändistä, koska muistan tarkasti, että ainakin edellisen Manboyn Turun keikan aikana makasin kotona köhimässä. Tuolloin kiusana oli myös korkea kuume, jota onneksi nyt ei ole.

Kaikki te terveet turkulaiset, menkää te tänään puolestani Klubille! Tuolla Humalistonkatu Rock Nightissa soittavat myös mm. Telenovelas ja Half Apple, jotka nekin olisin halunnut nähdä. Liput maksavat vaivaiset 2 euroa (sis. narikan!) ja ovet aukeaa klo 21.

torstai 19. elokuuta 2010

Flunssailua ja lukemista

Niinhän siinä taas kävi, että sain festareilta flunssan. Aivan se ja sama, kuinka hyvin yritän huolehtia käsihygieniasta ja ennalta ehkäistä tautien iskemistä festareilla, flunssavirukset iskevät minuun siellä kuitenkin.

Maanantaina ja tiistaina minusta ei lähtenyt edes puheääntä. Eilen sain jo sanottua lähikaupan kassalle heit ja kiitokset ilman minuutin rykimistä, mutta kirottu nuha ja yskä eivät ole helpottaneet ollenkaan. Itse asiassa valvoin lähes koko viime yön yskäni takia. Nukuin tunnin, heräsin, yskin puolitoista tuntia, nukuin puolituntia... Vasta aamulla klo 9 sain nukahdettua, kun tajusin, että jostain kumman syystä paleleminen saa yskän helpottumaan. Jos erehdyin unissani vetämään viltin ylleni, voimakkaat yskänpuuskat tekivät paluun, mutta kun palelin lakanan alla, köhä pysyi poissa. Hivenen outoa, mutta ainakin nyt on sitten yskään lääke, joka tepsii. Ja nyt kun olen saanut oltua yskimättä tunteja, huomaan keuhkojen rauhoittuneen niin, ettei tuollaisia kramppaavia yskäkohtauksia enää tunnu ihan heti tulevan. Elättelen toiveita, että huomenna pystyisin jo laulamaan!

Pakkolevon aikana olen istunut nojatuolissani, juonut teetä ja lukenut kirjoja. "Aamiaiskattaus" näytti tänään tältä


Mukissa höyryää teetä ja pöydällä on suklaakeksejä, jotka mielestäni ovat, palelemisen ohella, parasta yskänlääkettä. Minulle on aina opetettu, ettei sairaana saisi syödä suklaata ja makeisia, mutta oman kokemukseni mukaan suklaa on paras flunssalääke hunajan jälkeen. Marjamehut, kanakeitot tai särkylääkkeet eivät paranna lainkaan niin tehokkaasti kuin pari palaa suklaata.

Vielä suklaatakin tärkeämpää minulle koko tuossa kattauksessa "aamulla" (oikeasti klo 15 iltapäivällä) oli tuo kirja. Ostin Neil McCormickin Bonon doppelgängeri -kirjan viime viikolla Turun taiteiden yöstä. Vaikka olen ehtinyt lukea kirjasta vasta reilut sata sivua, suosittelen ainakin kaikkien U2-fanien lukaisevan kirjan, jos sitä ei ole vielä tehnyt. Voisin myös sanoa, että jos tykkää Nick Hornbyn kirjoista, erityisesti Fever Pitch (Hornankattila) tai 31 Songs (31 laulua) kirjasta, todennäköisesti pidät tästä McCormickinkin kirjasta ihan vain kirjoitus- ja kerrontatyylin takia. (Voitte muuten yrittää arvata, mitkä kaksi muuta kirjaa satuin viikko sitten Sammakon kirjakaupasta poimimaan ostoskoriini, kun kävin ostamassa 2 eurolla tuon McCormickin kirjan itselleni.)

Kun kirjasta on luettuna vasta 122 sivua, en tietenkään voi antaa siitä vielä täydellistä arvostelua, mutta jotain sentään voin jo sanoa. McCormick on nykyisin The Daily Telegraphin arvostettu musiikkitoimittaja, mutta hän sattuu olemaan myös U2:n jäsenten entinen koulukaveri. McCormick kertoo kirjassaan oman tarinansa ohella U2:sta ja bändin jäsenistä rehelliseti ilman turhaa ylimääräistä ihailua ja jalustalle nostamista. Kaikki Bonon vihaajat joutuvat kuitenkin pettymään, jos toivovat, että rehellisyys toisi esiin sen, millainen itseään täynnä oleva kusipää Bono oikeasti on. Vaikka jonkinlainen U2:n ihailija olenkin, jopa minä olen kirjaa lukiessa ajatellut, että Bonohan on kirjan mukaan paljon hauskempi tyyppi kuin olen kuvitellut. Eli jos nyt jostain naurettavasta syystä haluat jatkaa Bonon halveksimista ja inhoamista, ehkä sinun ei kannata tätä kirjaa lukea, jotta hölmön vihasi voima säilyy.

McCormick onnistuu kuvailemaan lähes riipaisevan koskettavasti, miltä tuntuu olla nuori mies, joka haaveilee tähteydestä, mutta sen sijaan, että itse pääsisi ihailluksi rockjumalaksi, supertähdeksi nousevatkin omat kaverit. Olen myös suunnattomasti nauttinut siitä, miten kirjassa kuvaillaan 1970- ja -80-luvun taitteen brittiläisen musiikkiteollisuuden ja -median kehittymistä. Toisaalta havaitsen myös kaipaavani tuota aikaa (jolloin kylläkään en edes ollut vielä syntynyt) niin kovasti, että välillä olen joutunut pyyhkäisemään nenäliinalla muutakin kuin nuhaista nenääni. Vaikka kirja siis on rentoa ja hauskaa luettavaa, saa se myös herkistymään. Tai ainakin minut se saa, kun mietin, miten paljon parempi, toimivampi ja monipuolisempi musiikkimaailma vielä 80-luvulla oli nykypäivään verrattuna.

Tietyssä mielessä luen tätä kirjaa aivan väärään aikaan. Tarkoitukseni oli vältellä U2:ta kaikin tavoin lähipäivien ajan, jotten olisi himu katkera siitä, etten pääse näkemään bändiä Olympiastadionilla. Nyt kuitenkin havaitsen, etten ole enää kuin ihan pikkuriikkisen harmissani, etten saanut lippua keikoille. Flunssa olisi joka tapauksessa pilannut keikkani, joten voin oikeastaan ihan hyvillä mielin jäädä kotiin kuuntelemaan U2:n levyjä, katselemaan Anton Corbijn bändistä ottamia kuvia ja täyttelemään lottokuponkeja, jotta kun bändi seuraavan kerran esiintyy kotikentällään Dublinissa, voin sitten olla siellä miljonäärinä ihailemassa aivan erityisesti Larry Mullenin rummutusta.

Kaikki te onnelliset, jotka U2:n Helsingissä nyt näette, pitäkäähän oikein kunnolla hauskaa ja nauttikaa bändistä, musiikista ja showsta!

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Vielä vähän Flow-valitusta

Olen maannut eilen ja tänään flunssaisena kotona ja pohtinut aivan liikaa uudelleen ja uudelleen Flown tapahtumia. Kuten jo maanantaina sanoin, kaikki ei festareilla ollut aivan niin mahtavaa kuin minulle etukäteen oli kehuttu. Iso osa keikoista jäi hieman vaisuiksi, ruokatarjonta oli jo liiankin hienostelevaa  ja ennen kaikkea iso osa ihmisistä tuntui olevan paikalla vääristä syistä ja väärällä asenteella.

Vaisuista keikoista syyttäisin enemmän yleisöä kuin bändejä. Kun paikalla oli valtavasti väkeä, jolle musiikki ei ole keikoilla pääasia, tunnelma jää aika vaisuksi. Nyt monella keikalla vaikutti siltä, että iso osa porukasta tuntui vain stressaavan, onko kynsissä varmasti juuri oikea punaisen sävy, kampaus kohdillaan ja vaatteet varmasti viimeisimpien katumuotivirtausten mukaiset.

Ja vaikka tämä kaikki nyt kuulostaa siltä, että paikalla olleet naiset olisivat olleet pahimpia tunnelmanpilaajia, ihan yhtä pahoja näyttäytyjiä miestenkin joukossa oli. Miehillä oli myös kumma tarve päteä musiikkitietämyksellään. Kaikki vain tuntuivat tietävän esiintyjistä samat asiat - kas kummaa, juuri ne faktat, jotka Flown artistiesittelyvihkosessa oli kerrottu. Niin ja biisitietämys taas tuntui rajoittuvan Flown virallisiin Spotify-soittolistoihin. Useammin kuin kerran teki mieli tarttua poikien kauluspaitojen liepeisiin, vähän ravistella tyyppejä ja karjua, että jotkut meistä ovat tulleet kuuntelemaan tänne bändejä, eikä jonkin omaa tietämystään jakavan tyypin ääntä. Onneksi eturiveissä riitti muitakin tyyppejä, jotka olivat tulleet festareille aivan tavallisissa vaatteissa ja musiikin takia, jotta jostain sentään helpolla löysi samanhenkistä seuraa.

En oikeasti pysty ymmärtämään ihmisiä, jotka stressaavat ja suunnittelevat viikkokausia festariasuaan ja hiovat ulkomuotoaan vielä metromatkalla kohti Suvilahtea. Olisikohan jotain kenties pielessä, jos Flowta varten on käytävä ostamassa uusia merkkivaatteita? Miksi joidenkin on pakko päteä heinäkuun lopusta lähtien, kuinka heillä on lippu Flowhun? Niin ja miksi Flown nimeä ei voi lausua normaalilla äänellä ja äänenpainolla? Miksi täytyy sanoa "minä menen FLOWhun"?

Mitä iloa tuollainen Flow-lipulla pätevä, omaa ulkonäköään ja asuaan yhtenään tarkkaileva festarivieras lopulta tapahtumasta edes saa? Minusta tuntui, että paikalla oli tosi paljon ihmisiä, jotka eivät olleet onnellisia. Ihmisiä, jotka eivät hetkeksikään saaneet rentouduttua. Minulle festareissa ihaninta on juurikin se, että voin hetkeksi kadota väkimassaan, olla täysin persoonaton "jokuvain", unohtaa huolet ja murheet ja tanssia itseni onnelliseksi hyvien esiintyjien tahdissa. Oikeasti koko festarin onnellisimmat ihmiset näin Ricardo Villalobosin klubisetin aikana, kun mies oli soittanut reilun tunnin verran ja tanssilattialta oli poistunut kaikki ne ihmiset, jotka olivat tulleet paikalle vain voidakseen kehua myöhemmin kavereilleen työ- tai opiskelupaikalla olleensa kuuntelemassa "maailman parasta dj:tä". Ihmiset, jotka olivat valmiita hikoilemaan vaatteensa läpimäriksi, sulkemaan silmänsä ja hytkymään mitä kummallisemmilla tavoilla musiikin tahdissa olivat rentoja, vapaita, onnellisia ja kauniita. Kukaan miestä ei taatusti miettinyt, näytämmekö typeriltä, onko vaatteemme tyylikkäitä ja mitä muut miestä ajattelee. Me vain tanssimme, nautimme ja hymyilimme toisillemme.

Flowhun kaipaisi lisää rentoutta ja aitoutta. Nyt festarista tuntuu tulevan omituinen pönötysjuhla, jossa porukka seisoo mukapersoonallisissa katumuotiasuissa juomassa pillillä skumppaa hyvien artistien joutuessa taustamusiikin esittäjiksi. Ja mua oikeasti harmittaa olla todistamassa lempiesiintyjieni keikkoja, jotka menee mönkään vain kylmänviileän yleisön takia, kun kukaan ei kehtaa nostaa käsiä ylös ja hakata käsillä tahtia, ettei vaan näytä hölmöltä (ainoa hetki, kun kädet viitsittiin nostaa ilmaan oli sillä hetkellä, kun iPhonella piti saada napattua kuva todistusaineistoksi esiintyjän näkemisestä). Ne persoonattoman kohteliaat pikkuaplodit biisien välissä ei paljoa artisteja lämmitä, jos on tottunut lavalla siihen, että yleisö kiljuu ja tanssii hurmoksessa ja innostuu muistakin kappaleista kuin niistä kahdesta suurimmasta hitistä. Rakkaat ihmiset, jos teillä ei ole tarkoitustakaan nauttia musiikkitapahtumassa musiikista, voisitteko joko a) olla ostamatta lippuja koko tapahtumaan tai b) pysytellä ainakin poissa kiekoilta, jotta hyytävä rokkipoliisimeininkinne ei pilaisi meidän fanien tunnelmaa.

Jottei tämä kirjoitus olisi pelkkää kiukuttelua, lopuksi haluan esittää kiitokset kaikille niille ihanille ihmisille, joiden kanssa sain pitää hauskaa Kiki Paun, Villa Nahin, Airin ja The xx:n keikkojen eturivissä. Ja kiitos niille ihanille, rennoille ja kauniille ihmisille, jotka jaoitte kanssani tanssilattian Villalobosin setin aikana. Te oikeasti muistutitte minulle, mikä niillä tanssilattioilla on parasta: Teidän seassa, minä sain unohtaa itseni ja vain tanssia ja nauttia musiikista ja tunnelmasta, todella vain heittäytyä flown vietäväksi.

maanantai 16. elokuuta 2010

Flow 2010

Huh, mikä viikonloppu takana! Kuten otsikosta voi  päätellä, kävin viikonloppuna Helsingissä Flowssa. Nyt on jalat kipeät, olo väsynyt ja rasittunut ja ääneni on TÄYSIN kateissa. Hyvä päivä siis kirjoittaa blogiin, koska juuri mihinkään muuhun en parhaillaan kykene.

Olin Flowssa nyt ensimmäistä kertaa. Paljon hyvää olen tapahtumasta toki aiemmin kuullut ja osaan kehuista olen valmis yhtymään, mutta tietyistä asioista täytyy kyllä hieman purnatakin. Esimerkiksi erinomaiseksi mainostettu ruokatarjonta oli minulle kaikkine susheineen ja raakasuklaakonvehteineen vähän turhan erikoisuutta tavoitteleva ja kevyt, koska nälän yllättäessä olisin vain kaivannut ison annoksen jotain tuhtia ja lämmintä ruokaa, jonka valikoima alueella olikin sitten aika vaatimaton. Toisaalta, löytyihän sieltä ruokalistalta lopulta yksi hyvä annos, jonka söin sekä perjantaina että sunnuntaina. Todettakoon kuitenkin, etten onnekseni ole pähkinäallergikko, jotta sain kuin sainkin vatsani mukavasti täyteen. Mutta silti, olisiko se niin kamalaa, jos paikalla olisi yksi koju, josta saisi jotain tavallista ruokaa, eikä vähän turhan hienostelevia ja erikoisia ruokalajeja?

Pidin myös siitä, että ihmiset olivat alueella kohteliaita ja harvinaisen vähän päihtyneitä. Ja vaikka toki itseänikin risoo, että osa tulee tapahtumaan vain esitelläkseen tyylikkäimmät asunsa ja pätemään, kuinka on oikein Flowssa, totta kai ihmisten siisti ulkomuoto miellytti. Sanon nyt kuitenkin, että melkeinpä eniten viikonlopun aikana pidin asusta, joka oli Mokoma-paitoineen ja reisitaskuhousuineen kotoisin aivan eri festareilta. Tuo asu oli ihailtavan rehellinen, eikä sillä ollut tarjoitus miellyttää muotipoliiseja.

Minulle Flowssa pääasia on kuitenkin hyvä musiikki. Harmi vain, että useammalla keikalla tämä tyylikkäästi pukeutunut, sushipalleroita ja terveyspirtelöitä nauttiva yleisö oli niin coolia, että esiintyjätkin tuntuivat hyytyvän jähmeiden kuuntelijoidensa edessä. Otetaan nyt esimerkiksi Airin keikka, jota moni tuntui pitäneen etäisenä ja kylmänä rutiinivetona. No, itsehän tätä keikkaa eturivistä seuranneena voin sanoa, että niinä hetkinä, kun eturivi kiljui ja jakoi rakkautta yhtyeelle, rumpalilla vahvistettu ranskalaiskaksikko kyllä otti katse- ja hymykontaktia yleisöön. Varsinkin ihanan Nicolas Godinin lämmintä hymyä todella välillä tarvitsin, koska takaa puhalsi muun yleisön hyytävä rokkipoliisi-tuuli. Mielestäni ei ole reilua haukkua bändiä, jos kerta itse on lähtenyt keikalle kädet puuskassa ja otsa rypyssä, eikä jaa bändille sellaista energiaa, joka siivittäisi yhtyeen huippuesitykseen. Itse asiassa aika monella keikalla minulle tuli Flowssa tunne, että iso osa yleisöstä on paikalla voidakseen vain myöhemmin leuhkia ystävilleen, kuinka on nähnyt tuon ja tämän bändin livenä, eikä musiikki oikeasti merkinnyt näille ihmisille mitään.

Olin Flowssa siis perjantaina ja sunnuntaina. Perjantaina olin paikalla heti alueen porttien avautuessa ja kiiruhdin katsomaan Kiki Paun keikkaa. Iltapäivän ensimmäisen esiintyjän tehtävä ei koskaan ole helppo, mutta ihan kohtalaisen hyvin bändi tehtävästään suoriutui. Yleisö valui paikalle pikku hiljaa pitkin keikkaa ja oli enemmän uteliasta kuin innokasta. Pojat jammailivat lavalla ihan mukavasti, mutta uppoutuivat soitteluunsa välillä sen verran intohimoisesti, että tuntui unohtavan yleisönsä vähän liiankin pitkäksi aikaa. Kelpo keikka kuitenkin ja hyvä aloitus minun Flowlleni.

Illan parhaimman bändikeikan mielestäni tarjosi Villa Nah. Tuolla keikalla yleisön ja bändin tunnelmat ja ajatukset tuntuivat kohtaavan. Villa Nahin keikassa oli syvyyttä, pehmeyttä ja herkkyyttä. Ja yleisö siis kerrankin oli mukana tunnelmassa, eikä tuijotellut kädet puuskassa jalkateriään tai liioitellut innostustaan (Marina And The Diamondsin keikalla tuollaista yli-innokkuutta mielestäni oli aistittavissa, ainakin sen ensimmäisen 15 minuutin aikana, jotka paikalla olin). Lisäksi Villa Nah kuulosti livenä erittäin hyvältä. Tässä maailmassa on tottunut siihen, että levyllä hyvältä kuulostava yhtye on livenä piinaavaa kuunneltavaa, mutta Villa Nah kuulosti keikalla oikeastaan paremmalta kuin levyllä, jota keväällä kehuin.

Villa Nahin keikan jälkeen ehdin nähdä loppuosan Broken Bellsin esityksestä. Bändi kuulemma oli aloittanut keikan hyvin, mutta jossain vaiheessa tunnelma oli lässähtänyt. En tiedä, miltä koko keikan seuranneesta tyypistä keikka vaikutti, mutta minulle tuli olo, että suvantovaiheen jälkeen tunnelma loppua kohti edes hiukan parani uudelleen. Mutta jotenkin Broken Bellskin vaikutti vähän jähmeältä ja etäiseltä lavalla. Ja tosiaan samalta ilmeisesti myöhemmin illalla soittaneen Airinkin keikka oli tuntunut, jos ei ollut aivan eturivissä näkemässä soittajien hymyjä ja ystävällisiä katseita.

Airin keikan päätyttyä siirryin Voimala Clubille kuuntelemaan Four Tetin settiä. Onneksi en ole taipuvainen ahdistumaan suurenkaan väkijoukon keskellä, vaikka porukka olisi pakkautunut tiiviiseen kasaan, joten selvisin klubin sisälle ilman paniikkikohtausta. Jono klubille oli aivan järjetön. Porukkaa oli pakkautunut ovien eteen aivan liikaa liian pienelle alueelle. Sen sijaan, että sisään olisi yritetty mennä esim. kahden tai kolmen hengen levyisenä jonona, ihmiset olivat leveissä riveissä ja jono oli yksi ihmisklöntti, jossa sivuilla olevat jonottajat pääsivät ovista sisään paljon nopeammin kuin massan keskellä seisseet tyypit. Minä olin onnekas ja pääsin jonossa aivan "reunakaistalle", joten pääsin sisälle varsin nopeasti, mutta samalla tunsin ohittaneeni monen monta kymmentä ihmistä. Toisalta täytyy sanoa, että minä en kuitenkaan tuuppinut väkeä sivuun ja tunkenut itseäni väkisin muiden ohi. Moista härskiä ohittelua jonossa kuitenkin varsin runsaasti nähtiin.

Jos itsensä Voimalan sisälle sain ängettyä, kaikki jonotus kyllä palkittiin. Four Tet sai yleisön tanssimaan ja heilumaan varsin innokkaasti. Hyvään tunnelmaan päästyä olikin harmi kuulla, että Ricardo Villalobosin lento oli myöhässä, eikä mies pääsisikään aloittamaan keikkaansa aikataulussa. Paikalle saapunut yleisö yritti sitten seuraavan 30 minuutin ajan tappaa aikaansa ja pitää fiilistä yllä, kunnes Ricardo oltiin saatu kiidätettyä paikalle.

Minulle Villalobosin klubisetti oli koko viikonlopun kohokohta. Olen hiukan reilun vuoden odottanut, että pääsisin kuulemaan Ricardon settiä jossain. Voitte siis kuvitella riemuni määrän, kun näin Villalobosin nimen Flown esiintyjäluettelossa. Enää en ihmettele, miksi miestä on kutsuttu maailman parhaaksi dj:ksi. Voi jestas se mies on NERO! En voi kuin ihailla, miten sujuvasti hän saa musiikin ja tunnelman virtaamaan eteenpäin. Ja voi miten minä tanssin ja nautin! PakkoPAKKOPAKKO  päästä uudelleenkin tanssimaan Villalobosin tahdissa, vaikka kaikella perjantain tanssilla sainkin itseni rasittumaan sen verran, että jalkani menivät aikas pahaan kuntoon. Eilisen keikat näinkin vain särkylääkkeiden ja sisun voimin.

Eilisistä keikoista The Radio Dept. oli minulle ehkä pienoinen pettymys. En yleensä jaksa olla soundinatsi, mutta nyt kyllä miksaus oli mielestäni ajoittain pahasti pielessä. Ainakin minun korviini koneiden ja koskettimien äänet pauhasivat liian kovaa ja peittivät laulun alleen. En tiedä, mitä keikalta olin oikeasti odottanut, mutta sen päätyttyä olin kuitenkin hivenen pettynyt. Ehkä olin vain huonolla tuulella, koska olin edelleen harmissani, ettei Jónsi päässyt sairastapauksen vuoksi esiintymään Flowhun. Toisaalta Jónsin peruuntuminen mahdollisti sen, että pääsin näkemään Cariboun keikan. Yllättäen päälavalle siirretty bändi oli minulle entuudestaan varsin tuntematon, mutta nyt olen siitä kovasti innostunut. Unohdin keikalla täysin kipeät jalat ja köhisevän kurkkuni ja lopussa tanssin kuin jaloissani ei mitään vikaa edes olisi.

Heti bändin lopetettua kivut kyllä tulivat takaisin. Ja pahaksi onneksi havaitsin sitten selkänikin olevan väsynyt ja kurkkukivun pahentuneen. Pelkäsin jo, että The xx:n keikka menisi osaltani lähinnä henkiinjäämistaistelun merkeissä, mutta kun bändi sitten aloitti, kaikki vaivat unohtuivat taas. Eturivissä, suoraa kaiuttimien edessä musiikki kuulosti välillä hivenen vääristyneeltä (kovat bassot peittivät kaiken muun alleen), mutta hyvä näköala lavalle kyllä korvasi puutteet musiikissa. Kuten eräs takanani seissyt tyttö totesi, bändi näytti mielettömän hyvältä ja varsinkin Romy niin kauniilta, ettei siitä meinannut saada katsetta irti, vaikka vieressä seisoi komea mies. Ok, musiikki toki oli keikalla pääasia ja se bändillä on erinomaista, varsinkin jos kuunteli musiikkia kauempana kaiuttimista. Pidin myös välispiikkien pehmeästä tyylistä ja oikeastaan minulla oli tavattoman lämmin olo tuon keikan jälkeen sisälläni (enkä suostu uskomaan, että tunteeni olisi johtunut nousevasta kuumeesta, vaan taatusti bändin hyvyydestä).

Kaiken kaikkiaan Flow oli kuitenkin mukava kokemus. Onko muilla samat tunnelmat keikoilta vai olenko ainoa, joka oli onnellinen Airin ja The xx:n keikkojen jälkeen, tanssi jalkansa tohjoksi Villalobosin settiä kuunnellessa ja oli pettynyt Radio Deptiin?

tiistai 3. elokuuta 2010

Noloa tunnustaa, mutta...

niin, se sunnuntaina hyvältä kuulostanut biisi oli jotain niinkin kamalaa kuin Justin Bieberin Somebody to Love. Vieläkö ihmettelette, etten ollut heti halukas paljastamaan, mitä ihmettä oikein satuin soittelemaan?


En voi perustella biisin toissapäiväistä runsasta kuuntelua hetkellisellä mielenhäiriöllä, sillä olen viimeisen parin viikon aikana kuunnellut tätä biisiä useammankin kerran. Ok, voin sanoa, että kuuntelukertoja on yhteensä edelleen alle 20, mutta se on noin 20 kertaa enemmän kuin muilla Justin Bieberin biiseillä. Ja tästäkin kappaleesta vain tämä Usherin kanssa tehty remix kuulostaa ajoittain hyvältä. Yritän nyt kuitenkin pitää pientä taukoa tuon biisin kuuntelusta, vaikka vaikeaa se on, kun menin opettelemaan osan videon tanssiliikkeistä, jotta sain todistettua itselleni olevani Justin Bieberiä parempi tanssija. Melkoinen voittajaolo, kun peilistä huomasin tekeväni vielä näin 28-vuoden iässä osan liikkeistä joustavammin ja luontevammin kuin tuo 16-vuotias teinipoju :D

sunnuntai 1. elokuuta 2010

New Order -päivät

Huomenna paljastan tämän viikon kuunnelluimpien biisien listan, mutta kerron jo nyt, että tuo lista on täynnä pientä valhetta. Toki listan biisejä olen kuunnellut usein kuluneen viikon aikana, mutta koska en kehtaa täyttää koko listaani New Orderin Substance 1987 -levyn biiseillä, jää osa viikon soitetuimmista kappaleista listalta pois.

Niin, torstaista lähtien on todellisessa tehosoitossa ollut tuo New Orderin Substace 1987. Erityisen pahaa jumittamista on ollut tällä kertaa Temptation- ja Bizarre Love Triangle -biisien kohdalla. Myös vanha tuttu True Faith -koukuttuminen on ollut lähellä, mutta toistaiseksi pahaa yhden biisin teholuukuttamista ei ole koettu. Aina on ollut syytä kuunnella True Faithin ohella Temptation, jonka perään onkin ollut hyvä kuunnella Bizarre Love Triangle. Hirmu tärkeää on ollut kuulla levy välillä myös kokonaisuudessaan läpi.


Toiset lähtevät mietiskelemään ja hakemaan hiljaisuutta luostareista, luonnosta tai Intiasta, mutta minä en kaipaa ajatusteni järjestelemiseen hiljaisuutta tai vierasta ympäristöä. Minä kaipaan Substance 1987 -levyn ja patjan lattialle. Siinä sitä sitten makoilen tuijottelemassa kattoa tai ilmassa leijuvia pölyhiukkasia ja kuuntelen New Orderia. Mikään muu levy ei (ainakaan juuri nyt) toimi ajatusten järjestelyssä niin hyvin taustamusiikkina kuin Substance. Muut levyt vaativat keskittymistä, kääntävät huomion pelkästään itseensä, tuudittavat uneen tai katoavat taustalle. Mutta Substancen biisit pyörivät sopivalla tavalla tietoisessa mielessäni, eivätkä sotke aivojen arkistointityötä.

Kummallinen pieni fakta on, etten ole koskaan omistanut tätä elämäni yhtä tärkeintä levyä itse. Olen kyllä vuosien saatossa maksanut siitä kirjastoille myöhästymismaksuja lähemmäs kahden levyn hinnan verran, mutta omaan hyllyyn tuo levy ei ole koskan päätynyt. Aiemmin levyn lainaaminen oli osa kummallista rituaalia, nyt olen vain kuunnellut levyä Spotifysta. Ehkä minun kuitenkin pitäisi ostaa Substance 1987 viimein omiin kokoelmiinikin, sillä katon ja pölyhiukkasten lisäksi tapoihini on kuulunut tuijotella levyn pelkistettyä kantta, jota nyt en ole voinut katsella ja sekös on harmittanut.


Substance 1987 on ensimmäinen New Orderin levy, jota olen koskaan kuunnellut. Se oli tylsä iltapäivä joskus yläasteella, kun tartuin kirjastossa levyyn ja lainasin sen kotiin. Bändi ja heidän hittinsä toki olivat minulle tuttuja jo ennestään, mutta ensimmäistäkään kokonaista levyä en New Orderilta ollut kuunnellut. Substance oli erinomainen tapa tutustua bändiin vähän paremmin, koska kyseessä oli kokoelmalevy, jossa mukana oli suurimpien hittien lisäksi muita mielenkiintoisia kappaleita.

Levyn ensimmäinen kuuntelukerta on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Muistan, miten makasin sängyssä kuuntelemassa musiikkia ja katselin levyn äärimmäisen yksinkertaista kantta kuin se olisi ollut hienoin kuva, jonka olen koskaan nähnyt. (Huomautettakoon, ettei kannessa siis ole kuvaa, vaan siinä lukee vain bändin ja levyn nimi. Hieno kansi joka tapauksessa!) Sillä pienellä hetkellä Substance oli paras levy maailmassa. Ja sen iltapäivän rauhalliseen tunnelmaan minä nytkin levyä kuunnellessa palaan. Juuri sellaisesen rauhan keskellä minä saan järjesteltyä päässä pyörivät ajatukset oikeisiin lokeroihin.

Nyt kun oma pääkoppa ja mieli on siistitty turhista kysymyksistä ja ongelmista, New Orderin kuunteleminen ei tunnu enää välttämättömältä. Itse asiassa, juuri nyt oikein hyvältä kuulostaa niin nolo biisi, etten kehtaa vielä paljastaa kappaletta tai esittäjää kenellekään. Palataan asiaan myöhemmin, jos rohkaistun kertomaan, mitä hemmettiä juuri nyt YouTubesta luukutan. Veikkauksia toki voitte jättää kommenttilaatikkoon ;)

Lauantai-illan todellisuuspako

Kello on jo melkein yksi yöllä, mutta kadulta kuuluu edelleen karmea mökä ja yläkerran naapuri jatkaa bileitään. Väsynyt bloggari haluaisi vain syventyä lukemaan kirjaa ja mennä nukkumaan, mutta tässä melussa ei ole toivoakaan saada unta. Taivaan onneksi on kuulokkeet ja Spotify, jonne saa ladattua soittolistallisen hyvää musiikkia, jolla saa edes jotenkin peitettyä ympäröivän melun. Lauantai-illan soittolista näyttää parhaillaan tältä


Lista elää vielä, kun heittelen sekaan lisää musiikkia, mutta tuosta jo näkee, millaisia biisejä tänään soi. Huomatkaa muuten, ettei listalla ole ainoatakaan suomenkielistä kappaletta. Juuri nyt en kestä ajatustakaan suomenkielisestä musiikista. Itse asiassa haluan mieluusti ajatella, että olen aivan jossain muussa maassa kuin Suomessa. Menee hermot täkäläisiin juovuksissa kadulla örveltäviin aikuisiin. Miten onnellinen olenkaan, että helteet ja DBTL ovan huomenna ohi! Luotan, että viileä sää saa ihmiset juomaan ja ölisemään jossain muualla kuin parvekeeni alla! Jossain vaiheessa iltaa suunnittelin vesi-ilmapalloiskua humalaisten niskaan, mutta ehkä tämä oman soittolistan musiikkiin pakeneminen oli kuitenkin järkevämpi valinta ;)

Jos joku nyt haluaa lauantai-illan soittolistaani Spotifysta kuunnella, listaan pääsee tätä kautta.