tiistai 31. elokuuta 2010

Syyskuun kuusi vaatetta

Minulla on syyni siihen, miksi kirjoitan tässä blogissa huomattavasti enemmän musiikista kuin vaatteista. Musiikista jakstan puhua loputtomasti, vaatteista en niinkään. Älkää kuitenkaan käsittäkö väärin, tykkään kyllä harkita asujani, seurailla muotimaailman virtauksia ja hypistellä vaatteita ja asusteita, mutta harvemmin keksin mitään niin painavaa sanottavaa pukeutumisesta, että jaksaisin siitä kirjoittaa.

Jos pitäisin päivän asujani esittelevää muotiblogia, noin kuukaudessa porukka tympääntyisi näkemään vaateyhdistelmiäni, jotka ovat oikeastaan aina samoja, eikä mitenkään erityisen inspiroivia. Kuvissa vilahtaisivat kerta toisensa jälkeen samat farkut, bändipaidat, neuletakit, tennarit ja pari lempparimekkoa yhdisteltynä aina samoilla tavoin. Tyyliäni voisi kai luonnehtia sanoilla tavallinen ja tylsä. Mutta minä en jaksa välittää siitä, mitä muut asuistani noin yleisesti ajattelevat. Minä haluan olla vaatteissa, joissa tunnen oloni hyväksi.

Miksi sitten kirjoitan nyt vaatteista? No koska syyskuun ajan aion kiinnittää pukeutumiseeni hieman enemmän huomiota. Syy tähän on Uusi musta -blogin kuuden vaatteen haaste.

Säännöt haasteessa ovat seuraavat:

1. Valitse korkeintaan kuusi vaatetta, joita käytät syyskuun ajan eli 1.-30.9. Myös legginsit, neuleet ja topit ovat vaatteita. Vaatteita saa siis olla myös vähemmän kuin kuusi.
2. Kuuteen vaatteeseen ei lasketa alusvaatteita, päällystakkeja, sukkahousuja, huiveja, kenkiä, koruja, hattuja, hansikkaita jne.
3. Kuuden vaatteen lisäksi saa käyttää erikseen myös urheiluvaatteita, yövaatteita ja bilevaatteita. Näissä kuitenkin kehotetaan tarkkaan harkintaan ja minimalismiin - miten tiukasti, siitä päätät itse. Jos sinulla on kaksi täysin samanlaista ja samanväristä vaatetta, ne voidaan laskea yhdeksi.
4. Luo ja julkaise omat sääntösi, jos tämä määritelmä ei sinulle sovi.

Minulle tämä haaste on melkeinpä liian helppo, koska jos t-paitoja ei oteta huomioon, käytän oikeastaan vain kahdeksaa muuta vaatetta. Ok, hieman venytän tuolloin sääntöjen vaatemääritelmän rajoja, koska lasken lenggingsit ja topit alusvaatteisiin, mutta muuten käytössä ovat aina samat farkut, hameet ja neuletakit.

En todellakaan joutunut miettimään minuutti kaupalla, mitkä kuusi vaatetta haasteeseen valitsisin. Tarvitsi vain vilkaista nojatuoliin ja katsoa, mitä vaatteita sitä on tullut viimeisen viikon aikana käyttäneeksi. Pari t-paitaa pois laskuista ja kuusi haastevaatetta oli valittuna. Seuraaviin vaatteisiin olisi tarkoitus pukeutua koko syyskuun ajan

Itse asiassa vielä aamulla ajattelin, etten mitenkään erityisen tiukasti vaatisi itseäni pukeutumaan vain kuuteen vaatteeseen kuukauden ajan, mutta vaatteita kuvatessa totesin, että hemmetti vie, jos kerta olen venyttänyt sääntöjä niin, että saan käyttää toppeja ja paria alupaitaa (2 ohutta mustaa t-paitaa, jotka näkyisivät korkeintaan tuon punaisen mekon alta), niin noilla narulla roikkuvilla kuudella vaatteella syyskuu sujuu aivan helposti. Leggingsejä en syyskuussa aio käyttää, joten niillä en haasteen aikana sääntöjä joudu enää lisää venyttämään.

Seuraavassa vielä vähän tarkemmat esittelyt syyskuun kuudesta vaatteesta. Ensiksi tärkein ja rakkain vaate

Mew-paita

Kuukausi ilman Mew-paitaa olisi kuin kuukausi ilman asuntoa. Ja sitä paitsi joidenkin ihmisten mielestä en ole Lotta, jos minulla ei ole ylläni ainakin kerran kahdessa viikossa jokin Mew-paidoistani. Tämä kuusikkoon valittu paitani on siis rakkain vaatteeni. Se on ostettu bändin Tavastian keikalta vuonna 2003 ja vaikka vähän venähtänyt ja haalistunut jo onkin, käyttömäärään nähden se on uskomattoman hyvässä kunnossa. Valehtelematta voin sanoa paidan olleen ensimmäisten käyttövuosiensa aikana ylläni lähes joka toinen päivä. Edelleenkin sillä on vähintään 50 käyttökertaa vuodessa. Vielä viiden vuoden jälkeenkin tämä paita silkkihameeseen yhdistettynä tuntuu minusta aivan yhtä hyvältä bilevaatteelta kuin jokin uusi mekko tai toppi.

Musta neuletakki ja punainen lempimekko

Ohuesta villasta ja kashmirista valmistettu neuletakki on lämmin, helppohoitoinen, asiallinen ja sopii yhdistettäväksi kaikkien vaatteiden kanssa.

Punainen mekko on tämän hetken lempivaatteeni. Ensinnäkin tuo löysä, lähes säkkimäinen mekko on supermukava päällä. Toiseksi se henkii monella tavalla 90-lukua, mikä nyt ei suoranainen ihme ole, koska mekko on valmistettu Suomessa 1990-luvun alussa. Mekko on äitini vanha ja vuosien saatossa tuota on vaatekaappiini monet kerrat tarjottu, mutta aina olen siitä kieltäytynyt. Olenpa ollut tuota UFFillekin lähettämässä, mutta onneksi äiti on vaatteen aina säästänyt, sillä nyt rakastan mekkoani.

Musta silkkihame

(Kyllä, se on musta, vaikka valokuvissa haluaa harmaaksi aina muuttuakin)
Tämä on pieni riskivalinta, koska viisi vuotta ahkerassa käytössä ollut silkkihame on hapertumassa puhki. Alunperin äitini ompeli tämän silkkisen kietaisuhameet pikkujouluhameeksi marraskuussa 2005. Nyt hame on jo aika rassukka, mutta onpa sitä kyllä käytettykin bileissä, sitseillä, juhlissa, luennoilla ja reissuissa. Tämä kevyt silkkivaate vie matkalaukussa tilaa suunnilleen saman verran kuin sukkapari! Mikä onni, että äiti on luvannut ommella minulle täksi jouluksi uuden vastaavan hameen, sillä vanha saattaa revetä rikki ylläni koska tahansa. Jos tämä vaate hajoaa syyskuun aikana, vaatekuusikkoon nousee farkkuhameeni, joka on melkein yhtä monikäyttöinen kuin tämä silkki-ihanuus.

Farkut

Ilman farkkuja en vain tule toimeen!

Ruutupaita

Tästä paidasta ei edustavaa valokuvaa saa sitten millään! Kyseessä on siis lyhythihainen puuvillakauluspaita. Silkkihameen kanssa siitä tulee yllättävän juhlava ja asiallinen, farkkujen kanssa taas sellaisenaan vähän country-henkinen, mutta kun päälle pukee neuletakin, asu muuttuu hyvinkin asialliseksi. Lisäksi tulin havainneeksi, että tämä ruutupaita sopii yhteen punaisen mekkoni kanssa! Erityisen ilahtunut olin huomatessani, että paidan saa puettua kauniisti punaisen mekkoni päälle! Juuri tällaisiahan nämä haastevaatteet pitääkin olla, että niitä saa puettua monella tavalla ristiin ja rastiin ja päällekkäin :)
---
Siinä nyt sitten jonkinlainen pikkukurkistus vaatekaappiini. Asujani esitteleviä postauksia en blogiini aio kuukauden aikana kirjoitella, mutta muita haasteen herättämiä mietteitä ajattelin kyllä kertoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti