lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pikku prinssi

Vuoden 2003 taitoluistelun EM-kisoissa miesten vapaaohjelmissa nähtiin tämä esitys



Olen etsinyt vuosia tätä Stanick Jeannetten Pikku prinssi -esitystä. Jeannette harvemmin onnistui sekä lyhyt- että vapaaohjelmassaan samoissa kisoissa, mutta vuoden 2003 EM-kisoissa hän onnistui hyvin molemmissa ja voitti pronssia.

Tämä Pikku prinssi -vapaaohjelma oli aikoinaan jotain todella virkistävää ja muista poikkeavaa. Nykyään tämän tyyppisiä rooliesityksiä nähdään jäällä jatkuvasti, mutta 2000-luvun alussa tällaisia vahvasti tarinallisia esityksiä näki harvemmin. On muuten aika erinäköistä tuo vanhan arvostelusysteemin aikainen luistelu kuin nykyluistelu, joka on täynnä erilaisia yhdistäviä askelia ja siirtymiä. Mutta vaikka Stanickin luistelusta puuttuukin nykyluistelun hienouksia, esittäminen ja tarina saavat tämän ohjelman silti tuntumaan edelleen upealta. Jeannetten luistelu ei ole pelkkiä hyppyjä ja piruetteja jäällä, se on taidetta.

Tunnen itseni vähän tyhmäksi, etten onnistunut löytämään tätä ohjelmaa netistä ennen eilistä. Etsintää hankaloitti aika paljon se, että siinä vaiheessa kun YouTube ilmestyi ja aloin kaivaa esiin Pikku prinssi -esitystä, olin unohtanut luistelijan nimen. Mutta vaikka Stanickin nimi ja kilpailuvuosi olivatkin unohtuneet, olisi minun silti pitänyt kyetä kaivamaan EM-mitalistin nimi esiin ennen vuotta 2010, varsinkin kun vielä muistin urheilijan edustusmaan!

Eilen etsin Wikipediasta tietoja toisesta ranskalaisluistelijasta, Laurent Tobelista, päätyen Helsingin vuoden 1999 MM-kisojen artikkeliin. Huomatessani, että Wikipediasta löytyi kisojen osallistujaluettelo, keksin ottaa esiin 2000-luvun alun MM-kisojen artikkelit ja luistelijalistat. Niistä sitten tarkastin ranskalaisluistelijoiden nimet ja lopulta silmiini osui Stanickin nimi. Olisittepa nähneet miten tärisin, kun kirjoitin miehen nimen YouTubeen tarkastaakseni, löytyisikö kaipaamani esitys sieltä. Lähellä oli, etten olisi päästänyt iloista kiljahdusta, kun havaitsin yhdessä videossa näkyvän Pikku prinssi -puvun. Miten ihanalta tuntuu päättää vuosia kestänyt etsintä!

Palaan illan aikana vielä taitoluisteluaiheeseen. Pakko kirjoittaa edes muutama sananen viime viikon MM-kisoista. Mutta sitä postausta odotellessa voitte nauttia Pikku prinssistä :)

2 kommenttia:

  1. ISU:n sivuilta löytyy kaikki Taitoluistelun historian Mestaruuskisojen mitalistit ja paljon muuta tietoa, kannattaa tutustua.

    www.isu.org

    http://www.isu.org/vsite/vnavsite/page/directory/0,10853,4844-130366-131674-nav-list,00.html

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Kiitos vinkistä ja erityisesti suorasta linkistä :) Täytyypä tutustua tietoihin tarkemmin oikein ajan kanssa. Erityisen kiva huomata, että tuolla sivuilla oli junioreiden MM-kisojen mitalistitiedotkin :)

    VastaaPoista