torstai 22. huhtikuuta 2010

Levylautasella: Jens Carelius

Viime viikon soitetuimpien listalleni nousi viime sunnuntaina Jens Carelius. Kuten kerroin, törmäsin miehen Summer Skin -kappaleeseen vahingossa, etsiessäni Death Cab for Cutie -bändin samannimistä biisiä.

Harvoin oikeasti mikään kappale vangitsee kuuntelijaansa niin tehokkaasti heti ensimmäisistä tahdeista lähtien, että kaikki tekeminen on lopetettava ja on vain pysähdyttävä kuuntelemaan musiikkia. Careliuksen kappale kuitenkin sai minut lopettamaan tiskien kolistelun. Ensin vain seisoin ja kuuntelin, sitten oli pakko juosta tietokoneen ääreen katsomaan, mikä biisi olisi kyseessä ja kuka sen esittää. Oli oikeasti juostava, kun pelkäsin, että kone vielä kadottaisi biisitiedot jonnekin. Mutta ei, siellähän ne kaikki tiedot Spotifyssa luki.

Nopeasti Jensin musiikista minulle tuli mieleen mm. Tom Waits, Cat Stevens ja ehkä hiukan Bob Dylankin. Musiikki nosti ajatuksiini kuvia mäntymetsistä, nuotioista ja villapaidoista. Itse asiassa, hiukan minulle tuli mieleen Eddie Vedderin Into the Wild -elokuvaan tekemä musiikki. Olin hieman yllättynyt havaitessani, että Jens Carelius on vasta 27-vuotias ja kotoisin Norjasta. Toki Norjassa ja Into the Wildin Alaskassa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta sitä en ihan ymmärrä, miten ihmeessä samanlaiset maisemat voivat kuulua niin hyvin musiikissa.

Carelius on tehnyt kaksi levyä. Esikoisalbumi The First Songs on ilmestynyt 2008 ja seuraavana vuonna näyttää ilmestyneen The Beat of the Travel -levy. Näistä ehkä jälkimmäinen on suosikkini tällä hetkellä.

Pikkuisen nolottaa, etten ole edes yrittänyt kuunnella biisien sanoja tarkasti, koska Jensin MySpace-sivulta luin, että mies näkee erityisen paljon vaivaa sanoitusten tekoon. En siis ota kantaa siihen, miltä tämän laulaja-lauluntekijän sanoitukset kuulostavat, mutta miehen laulu kuulostaa mielestäni todella hyvältä.

Jos pitää savuisen villapaidan tuoksuisesta, pehmeästä folkmusiikista, kannattaa tutustua Jensin levyihin, jotka Spotifystakin löytyvät. Minä kuitenkin yritän metsästää oikeat levyt käsiini mahdollisimman pian. Ei tällaista musiikkia kuulu kuunnella läppäreiden kaiuttimista! Tässä nyt kuitenkin kaikille tutustumispalaksi YouTubesta poimittu Summer Skin -video.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti