torstai 5. maaliskuuta 2009

Kevään uusi aalto


Joinain aamuina mikään ei tahdo ensin luistaa. Sitten tapahtuu jotain, joka saa verenkierron vilkastumaan ja kropan tärisemään innosta. Tänään päivä käynnistyi vasta, kun näin mainoksen Yle Teeman kevään elokuvista.

Yle Teema näyttää koko loppukevään ajan viikonloppuisin ranskalaisia uuden aallon elokuvia. Tätä olen odottanut pitkään! Tässä lista kevään aikana esitettävistä elokuvista:

13.3. Yö kuuluu rakkaudelle
14.3. Teemalauantai: Uuden aallon kevät alkaa
- Dokumentti: Uuden aallon jäljillä
- Elokuva: 400 kepposta
20.3. Rohkea nuoruus
27.3. Hiroshima, rakastettuni
28.3. Teemalauantai: Jean-Luc Godard
- dokumentti: Godard, rakkaus ja runous
- elokuva: Viimeiseen hengenvetoon
3.4. Lola
10.4. Ampukaa pianistia
17.4. Ranskalainen päiväkirja
24.4. Pariisi kuuluu meille
1.5. Cleo viidestä seitsemään
2.5. Teemalauantai: Uusi aalto: Francois Truffaut
- dokumentti: Francois Truffaut
- elokuva: Varastettuja suudelmia
8.5. Nainen on aina nainen
15.5. Laittomat
22.5. Alphaville ja Kiitorata
23.5. Teemalauantai: Cherbourgin sateenvarjot
- dokumentti: Olipa kerran Cherbourgin sateenvarjot
- elokuva: Cherbourgin sateenvarjot
29.5. Keräilijätär

Teemalauantaisin elokuvaa ennen esitetään dokumentti, joka käsittelee joko illan elokuvan tekoa tai ohjaajaa. Eipä näitä dokkareitakaan kannata missata!

Kannattaa todella tarttua tilaisuuteen nyt, kun elokuvat esitetään televisiossa. Listalla on vain neljä elokuvaa, jotka on näytetty tv:ssä tällä vuosikymmenellä. Joukossa on myös elokuvia, joita elonetin mukaan ei ole Suomen televisiossa aiemmin esitetty. Itse katson mielelläni osan elokuvista myös uudelleen. Vaikka näinkin Francois Truffaut´n Antoine Doinel -elokuvien sarjan syksyllä Kinokoplan varjosarjassa, en malta odottaa 400 kepposen näkemistä uudelleen. Leffa kun kuuluu lempielokuvieni joukkoon. Nyt Teemalla näytetään Doinel-sarjasta kaksi ensimmäistä elokuvaa (400 kepposta ja Varastettuja suudelmia).



Täytyy muuten todeta, että tuo Doinel-sarja näytettiin viimeksi televisiossa vuonna 2002, ja sitä ennen elokuvat oli näytetty televisiossa vuonna 1989! Miksi näitä loistavia ranskalaisia elokuvia ei näytetä televisiossa useammin? Lukiessani tietoja elokuvista Ylen nettisivuilta huomasin esim. Laittomat-elokuvan esittelyssä seuraavan kohdan:

"Laittomat on uuden aallon avainteoksia, jonka vaikutus on näkynyt Kaurismäestä Tarantinoon (joka nimesi sen mukaan tuotantoyhtiönsä A Band Apart) ja Wong Kar-waihin."

Arvatkaapa, koska tämä avainteos on viimeksi näytetty Suomessa suurelle yleisölle. Elonetin mukaan teattereissa vuonna 1965! Elokuvalla mitä ilmeisimmin on iso merkitys elokuvakulttuurin historiassa, mutta minä en ole tiennyt siitä mitään :(

Loppukevään ajan aion sivistää itseäni ranskalaiselokuvien parissa joka viikonloppu. Mieluummin minä katson vaikkapa tämän kuun 20. päivänä Teemalta Rohkean nuoruuden (esitetty televisiossa muuten viimeksi vuonna 1986) kuin Maikkarilta samaan aikaan esitettävän Barb Wiren (pääosassa Pamela Anderson).

Lopuksi pakko pahoitella, että tekstissä fonttin koko vaihtelee. En keksi, missä on vika, sillä vaikka valitsisin tekstin näyttämään isolta, näyttää se ruudulla kuitenkin pieneltä. Erikoista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti