torstai 19. maaliskuuta 2009

Ash! Kevät on täällä!

Yritin etsiä tänään levyhyllystä jotain mukavaa ja pirteää musiikkia kauniin kevätpäivän kunniaksi. Törmäsin outoon ongelmaan. Hyvin harvasta levystä tuli oikeasti keväinen mielikuva. Sitten käteen osui pitkäaikaisen suosikkibändini Ashin Free All Angels -levy. Vuosien kevätlevysuosikkini!



Ekan kerran kuulin Ashista näiden debyyttilevyn 1977 ilmestymisen aikoihin. Bändin Goldfinger-hitti soi tuolloin Mafialla, MTV:llä ja Jyrkissä. Edelleen jaksan tuntea katkeruutta, etten päässyt katsomaan bändiä Provinssirockiin 1996, vaikka vanhempani olivat tapahtumassa järjestysmiehinä. Jälkikäteen olen kyllä ymmärtänyt, mikseivät vanhempani halunneet päästää 14-vuotiasta tytärtään festareille edes yhden keikan ajaksi. Onneksi sentään näin Jyrkistä, kuinka Pizza Pekkarinen haastatteli yhtyettä jalkapallon potkiskelun ohessa.

Omistan Ashin kaikki studioalbumit. Osan levyistä (1977, Free All Angels ja Twilight of the Innocents) olen ostanut itse, mutta loput levyistä voitin YleX:n X-ryhmän kilpailusta Meltdown-levyn ilmestymisen aikoihin. Itse asiassa voitin tuolloin kaikki bändin tuohon asti ilmestyneet albumit, joten osa levyistä minulta siis löytyy kahtena kappaleena (mutta eri versioina!). Tuo kilpailu muuten oli keväällä, joten ehkä siitäkin syystä Ash tuntuu jotenkin keväiseltä.

Pakko kertoa hiukan lisää tuosta kilpailusta, sillä harvoin sitä mitään radiosta pääsee voittamaan :) Muistan, että yritin päästä puhelinkilpailuun läpi useana eri päivänä, mutta aina joku soittaja oli minua nopeampi. Jaksoin kuitenkin sinnikkäästi soittaa kilpailuun joka päivä uudelleen. Eräänä iltana sitten jonotin taas linjoilla sydän takoen, sillä tiesin tietäväni oikean vastauksen (harmi, etten enää muista, mikä tuo kysymys oli). Kun sitten kuulin X-ryhmän Toni Laaksosen vastaavan puheluuni, hämmennyin kovasti. Olin melkein varma, että joku aiemmista soittajista olisi jo tiennyt oikean vastauksen, sillä olin jonottanut linjalla varsin pitkään. Kysymys ilmeisesti vain oli ollut niin haastava, ettei muut soittajat olleet tienneet oikeaa vastausta. No minä tiesin ja etenin illan finaaliin. Finaalikysymys olikin sitten helppo (minkä nimiseen elokuvaan Ash oli tehnyt kappaleen A Life Less Ordinary?). Vastassani ollut kanssakilpailija hävisi nopeustaistelun nimenhuudossa, joten minä voitin palkinnon, kun oikean vastauksen tähänkin kysymykseen tiesin.

Ash on bändi, jonka musiikka kuuntelen varsinkin silloin, kun kaipaan jotain tuttua, turvallista ja piristävää. Ja vaikka varsinkin 1977 ja Twilight of the Innocents ovat hyviä levyjä, kuuntelen Ashin tuotanosta ehdottomasti eniten Free All Angelsia. Shining Light, Burn Baby Burn, Candy ja Someday ovat kaikki loistavia kappaleita, eikä niissä muissakaan biiseissä juuri vikaa ole. Lisäksi levystä tulee mieleen vanha suosikkilevykauppani, abikevät ja vaikka kuinka monta muutakin hauskaa muistoa. Onneksi rakas levy löytyy hyllystä kahtena kappaleena, jotta jos toinen levyistä katoaa tai hajoaa, aina löytyy varakappale läheltä. Koskaan ei voi tietää, milloin levyä tarvitaan ensiavuksi alakuloon tai kevätpäivän taustalle!

3 kommenttia:

  1. Kung fu, do what you do to me!

    VastaaPoista
  2. Olen vähän hidas. Mutta nyt kun tajusin blogin olemassaolon, kyttään sitä innokkaasti.

    VastaaPoista
  3. suffer well, kommenttisi sai mut hetkeksi vaihtamaan 1977-levyn soittimeeni :) Edelleen tuossa levyssä miellyttää suunnattomasti sen rosoisuus. Ei turhaa kikkailua ja ylituottamista, vaan teinipoikien hullua intoa ja rymistelyä. Aitous ja soittamisen riemu paistaa monista biiseistä läpi.

    Honeysuckle Love: Tervetuloa vaan kyttäämään blogiani :) Loppuviikosta luvassa kirjoituksia ainakin taitoluistelusta :D

    VastaaPoista