tiistai 24. maaliskuuta 2009

Ihanat basistit ja ilmabasso soi...

Siinä missä monet muut ihmiset saattavat innostua soittamaan rokkibiisin tahdissa ilmakitaraa, minä soitan varsin usein hyvän bassolinjan tahdissa ilmabassoa. Olen oikeastaan aina pitänyt enemmän basisteista kuin kitaristeista muutenkin. Basistit ovat kitaristeihin nähden jotenkin salaperäisiä, aliarvostettuja ja huomaamattomia soittajia bändeissä.

Ehdoton suosikkibasistini on tietysti Paul McCartney.

Jos Paulin tahdissa alkaa ilmabassoa soittaa, täytyy muistaa pitää kiinni soittimen kaulasta tietysti oikealla kädellä ;)

Bloc Partyn Gordon Moakes on mainio soittaja, mutta Helsingin keikalla hän vaikutti myös varsin hyvältä persoonalta. Tosin Gordon jää hieman bändin suloisen kitaristin, Russell Lissackin ja tämän huikeiden kitarasoolojen varjoon, mutta omalla tontillaan hän on kyllä mahtava.


Tietyissä kuvakulmissa seuraava basisti muistuttaa varsin paljon Bloc Partyn Gordonia. Coldplayn Guy Berrymanin tahdissa tulee usein soitettua ilmabassoa, vaikkei hänen soittoaan aina edes Coldplayn äänimassoista kunnolla erota.


(Tuossa kuvassa Guysta tulee mulla mieleen jokin ranskalainen näyttelijä, ei suuren bändin basisti :D )

Suomalaisista basisteista suurin suosikkini taitaa olla The Crash -yhtyeen Samuli Haataja, jonka taidot usein unohtuvat. Toivottavasti muuten Crashilta tulisi kohta uusi levy ja Samulinkin pääsisi keikoilla näkemään.


Sitten on basisti, jonka soittoa en oikeastaan ole pahemmin kuullut, mutta basistin karisma suorastaan huokuu hänestä ja hänen kirjoituksistaan. Kyseessä on siis yksi lempikirjailijoistani, Juha Itkonen.

Jos Itkosen soittoa haluaa kuulla, kannatta hankkia jostain käsiinsä Topsi ja tohtori Koirasson -levy.

Tarkoitus ei ollut tehdä typeriä aasinsiltoja, mutta yhtäkkiä tajuan, että Itkosesta pääsee mitä luontevimmin käsittelemään miestä, joka tahdissa ehkä eniten ilmabassoa soitan. Itkosen lempibändihän on U2, jonka basisti on Adam Clayton. Clayton taas on basisti, jonka soitossa on jotain sellaista, että minun on melkein pakko nostaa ilmabasso käsiini ja pomputeltava sen kieliä.


U2:ta kuunnellessa saatan sortua soittamaan välillä myös ilmarumpuja, mutta yleensä jossain vaiheessa kyllästyn käsien hölmöön huitomiseen, ja palaan bassolinjojen rauhoittavaan maailmaan.

Ja oikeastihan en sitten bassoa osaakaan soittaa, mutta ehkä vielä jonain päivänä...

Ps. Huomasin oikeastaan vasta nyt, että lempibasisteilla näyttäisi olevan tummat, kiharat hiukset. Tämä on puhdasta sattumaa, mutta myönnän kyllä, että tuon näköiset miehet miellyttävät silmääni ;)

2 kommenttia:

  1. Kunniaa näille leikkisille ja rytmitajuisille muusikoille - eikä vähiten siksi, että soitan itsekin bassoa. Miellyin sen murinaan joskus lukioikäisenä, kun halusin oppia edes jonkin bändisoittimen auttavasti ja sain kitarasta irti vain epäsointuja.

    En voi väittää olevani kummoinenkaan basisti, mutta onnekseni operoin punkin ja jälkipunkin parissa, joten voin paikata puutteita soittotaidoissani katusaarnaajan kiihkomielisyydellä.

    Vaan kuinka saatoit unohtaa Peter Hookin, joka on suurimpia innoittajiani The Curen Simon Gallupin ja Manicsien Nicky Wiren ohella?

    VastaaPoista
  2. Suffer well, Peter Hookin listalta puuttuminen johtuu vain ja ainostaan siitä, etten soita ilmabassoa häntä kuunnellessa :) Jos listaisin vaikka basistit, joiden soittoa eniten arvostan, Hook olisi listalla ehdottomasti.

    Nyt on pakko todeta, ja tästä voisin ihan oman kirjoituksenkin blogiin joskus tehdä, että turhan usein Joy Divisionista puhuttaessa puhutaan vain Ian Curtisista. Ja kuitenkin niin monet kappaleista on rakennettu bassolinjan varaan.

    Itse tutustuin New Orderiin jo ala-asteella, Joy Divisioniin vasta yläasteella, joten tästä syystä Joy Divisionia kuunnellessa olen seurannut bändiä Iania enemmän. Ja kun en sanoituksia juuri kuuntele, enkä heti edes tiennyt Ian Curtisin elämäntarinaa, en kiinnittänyt häneen mitään erityistä huomiota, vaan kuuntelin vain musiikkia, ja siinä basso nousi parhaiten esille. Mutta erehdypä jollekin intomielisimmälle Joy Division -fanille hehkuttamaan Hookia Curtisia enemmän, niin meinaat saada köniin :D

    VastaaPoista