keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Mafia-muistelua

Kuten maanantaina kerroin, tällä viikolla Ylen Elävästä arkistosta voi kuunnella nettilähetyksenä Radiomafian vanhoja ohjelmia. Tällaisia uusintalähteyksiä olinkin jo kovasti toivonut. Olin ajatellut, että uusinnoista tulisi hyvälle tuulelle, mutta enemmän olo onkin ollut surullinen. Nyt sitä taas tajuaa, miten huonoja radio-ohjelmia nykyisin eetteristä suolletaan ja miten pahasti heitteille meidät vanhat Mafian kuuntelijat vuoden 2003 radiouudistuksessa jätettiin.

 Kuvakaappaus Radiomafian vuoden 1997 nettisivuista

Kaikkein suurimmat nostalgiapaukut on vielä jäänyt Elävää arkistoa kunnellessa kokematta. 1990-luvun alun ohjelmat menivät minulta ala-astevuosinani vielä hiukan ohi, joten en näitä alkuviikosta lähetettyjä ohjelmia ole kunnolla edes tuntenut. Loppuviikosta luvassa on kuitenkin Peltsin ja Juuson aamuohjelmaa, Tarja Kulhoa, Leilaa ja Annukkaa ja muitakin ohjelmia, joita tuli tarkasti kuunneltua.

Yhtä Radiomafian ohjelmaa olisin kovasti Mafian 20-vuotisjuhlaviikon uusintojen sekaan kaivannut. Oma lempiohjelmani kanavalla oli Upteekki, jota suurelta osin saan kiittää musiikkimakuni kehittymisestä. Istuin ilta toisensa perään radion äärellä kuuntelemassa upteekkari Anssi Aution ja Harri Hakasen musiikkisuosituksia. Upteekkareista oma suosikkini oli Anssi, jonka musiikkimaku oli hiukan lähempänä omaani kuin Harrin maku. Muistan kuulkaa edelleen sen kamalan päivän, kun upteekkari Autio lopetti ohjelmassa. Tuohon aikaa yritin olla kovapintainen teini, joka ei pienistä asioista itke, mutta upteekkari Aution viimeistä lähetystä kuunnellessa tirauttelin kyyneleitä.

Upteekkia kuunnellessa c-kasettini täyttyivät biisipoiminnoista ja jälkikäteen olen ollut onnellinen, että nauhoilleni tallentui myös pätkiä ohjelman juonnoista. Erityisen ihanaa on edelleen löytää kasetilta jokin vanha "viikon parantavin postiosuus" -kohta, jossa upteekkarit siis lukivat palautetta ja saattoivat syödä kirjeiden mukana tulleita lakuja. Miettikää nyt miten suloista, että ennen sähköposteja ihmiset vielä kirjoittivat upteekkareille kirjeitä, joiden sekaan liitettiin lakritsipötköjä! Harmittaa vieläkin, etten koskaan itse lähettänyt lakuja lempijuontajilleni. Jos muistan oikein, upteekkari Aution lempilakut olivat BisBis-lakuja, jotka sattuivat olemaan omakin suosikkilakuni. Ja nyt saatte sitten veikata, montako BisBisiä olen kuluneen viikon aikana syönyt. Kyllä, muutamia on oikein hyvä veikkaus. Parantavat postiosuudet todella paransivat surkeimmankin päivän, sillä viikon rasituksista väsyneenä tunnelma saattoi sekä studiossa että radion äärellä olla ajoittain aika hysteerinen.

Upteekin yksi tärkeimmistä osuuksista oli rautaisannokset eli rautikset. Viikon rautis oli siis kappale, joka soi viikon jokaisessa Upteekin lähetyksessä. Jossain vaiheessa rautis alkoi soida kahdesti lähetyksessä ja Upteekin loppuaikoina rautis soi peräti kolme kertaa illan aikana. Nykyisin rautaisannosta vastaa YleX:n X-ryhmän viikon teho, mutta eipä nuo tehobiisit oikein tunnu samalta kuin rautikset tuntuivat 10 vuotta sitten.

Muistan, että aikoinaan monet Upteekin kuuntelijat toivoivat nettiin kattavaa listaa ohjelman vanhoista rautiksista. Mafian sivuilta löytyykin nykyään lista rautaisannoskappaleista vuodesta 2001 eteenpäin, mutta sitä vanhempia rautiksia ei listattuna löydy. Itsekin olen vuosia googlannut ja etsinyt, josko joku ystävällinen ihminen olisi rautaisannokset nettiin listannut, mutta eipä ole listaa minnekään julki putkahtanut. Ilmeisesti en kuitenkaan ole ainoa rautiksia metsästänyt, sillä täällä blogissanikin on piipahtanut ihmisiä jollain "upteekki rautis" -hakusanalla. Maanantain nostalgiahöyryissä päätin sitten harrastaa pientä internetkaivelua ja mahtavan Wayback Machinen avulla sain kuin sainkin kaiveltua ennen vuotta 2001 soineita vanhoja rautaisannoksia esille. Nyt listattuna on rautaisannoksia vuoden 1999 elokuun lopusta lähtien! Lätkäisen listan julki tänne blogiin joko tänään illalla tai huomenna. Jos vaikka joku lukija saisi vielä täydennettyä pari listalla olevaa aukkoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti