sunnuntai 27. helmikuuta 2011

SUURI OSCAR-VEIKKAUS 2011

Arvoisat lukijat, tässä ne tulevat, perinteiset Oscar-veikkaukseni! Voittajaveikkaus on merkattu lihavoinnilla ja oman suosikkini olen kursivoinut. Voittajat merkkaan gaalalähetyksen aikana alleviivauksin.

Edellisvuosista poiketen en veikkaa voittajia dokkari- ja lyhärisarjoista, koska en ole niistä ainoatakaan elokuvaa nähnyt. Tosin Banksy-fanina toivon pitkän dokumentin sarjassa voittoa Exit Through the Gift Shopille.



Paras elokuva

127 Hours

Black Swan

The Fighter (Taistelija)

Inception

The Kids Are All Right

The King's Speech 
(Kuninkaan puhe)

The Social Network

Toy Story 3

True Grit (Kova kuin kivi)
    kuva
Winter's Bone

Kuninkaan puhe on niin huolellisesti viimeistelty ja tyylikäs kokonaisuus, että olisi vääryys, jos se ei tätä palkintoa voittaisi. Noin yleisesti voisi tästä sarjasta sanoa, että kaikki 10 ehdokasta ovat oikeasti hyviä ja katsomisen arvoisia. Tänä vuonna kisassa ei ole mukana Avatarin kaltaista ylimainostettua roskaleffaa.



Paras miespääosa

Colin Firth photo from The King's Speech
Javier Bardem - Biutiful

Jeff Bridges - True Grit

Jesse Eisenberg - The Social Network

Colin Firth - The King's Speech

James Franco - 127 Hours




Kova sarja, jossa kuka tahansa muu kuin Franco saa mun puolesta voittaa. Eisenberg on parin viime vuoden aikana noussut mun lempparinäyttelijöiden joukkoon ja tekee hienon roolityön Social Networkissa, mutta kyllä Firth tekee niin nappisuorituksen Kuninkaan puheessa, että haluan hänen nimensä paljastuvan palkintokuoresta. Yksikin änkkäys liikaa roolityössä olisi nimittäin voinut viedä koko esityksen metsään. Nyt hahmon änkytys, ahdistus, pelko, arkuus ja turhautuminen välittyvät katsojalle juuri oikealla tavalla.



Paras naispääosa


Annette Bening - The Kids Are All Right

Nicole Kidman - Rabbit Hole

Jennifer Lawrence - Winter's Bone

Natalie Portman - Black Swan

Michelle Williams - Blue Valentine




Blue Valentinesta olen nähnyt niin lyhyitä pätkiä, että Williamsin roolisuorituksen arviointi ei ehkä ole ihan reilua, mutta mun mielestä niistä pätkistä näkee, että Williams tekee hyvää työtä, muttei mitään suurta roolisuoritusta. Portmanillehan tämä palkinto on oikeastaan ojennettu jo ennen ehdokkaiden julkistamista, joten ihme on, jos hän ei Oscaria kotiin kantaisi. Ja kyllähän Portman rankasta roolista voiton ansaitseekin.


Paras miessivuosa


Christian Bale - The Fighter

John Hawkes - Winter's Bone

Jeremy Renner - The Town

Mark Ruffalo - The Kids Are All Right

Geoffrey Rush - The King's Speech





Ensinnäkin: Mark Ruffalo ♥♥♥♥♥ Ihana mies, ihana rooli, mutta kyllä Oscar kuitenkin pitää mennä Rushille. Tiedän, että Christian Balella on suuri joukko ihailijoita, jotka suorastaan suuttuva, jos mies ei voita, mutta Taistelijassa Bale tekee roolin jotenkin väärin. Meinasin huutaa leffaa katsoessa Balelle koko ajan ohjeita, miten rooli olisi pitänyt tehdä. Jotenkin Balen näytteleminen meni mun mielestä roolissa yli ja oli liian koomista, vaikka sen hahmon piti olla enemmänkin säälittävä ja traaginen. Ei tätä palkintoa jaeta uran aiemmista saavutuksista, tää täytyy jakaa ehdokasleffan roolityöstä eli Bale ei Oscaria ansaitse. Rush taas tekee roolinsa täysi oikein, niin vaivattomasti ja pehmeän sulavasi, ettei näyttelemistä huomaa, vaan katsoja tuntee että Rush on esittämänsä Lionel Logue.


Paras naissivuosa

Amy Adams - The Fighter


Helena Bonham Carter - The King's Speech


Melissa Leo - The Fighter


Hailee Steinfeld - True Grit


Jacki Weaver - Animal Kingdom
Pitkään ajattelin Melissa Leon voittavan helposti tämän sarjan, mutta True Gritin nähtyäni toivon todella Steinfeldin voittavan tämän palkinnon. Siis voi jestas, miten hyvin tuo vasta 14-vuotias (kuvauksissa siis 13-vuotias) tyttö roolinsa veti! Moni vuosikymmeniä näytellyt tähtinäyttelijäkään ei saisi vedettyä tuota roolia yhtä hyvin. Ihan rehellisesti sanoen tuolla roolisuorituksella kuuluisi helpoisti voittaa ihan pääosakategoriakin. Jos nyt leikkisimme, että Steinfeld kisaisi Pormania vastaan pääosasarjassa, olisin ehkä Haleen puolella, koska hänen roolissaan tarvitaan nuorelta näyttelijältä poikkeuksellista kypsyyttä ja älyä, kun taas Pormanin rooli on enemmänkin fyysisesti rankka. Loppujen lopuksi siis hyvä, että Steinfeld ja Portman ovat tällä kertaa eri sarjoissa, jotta molemmat voivat ansaitsemansa palkinnon saada.

Paras ohjaus

Darren Aronofsky - Black Swan
Ethan Coen, Joel Coen – True Grit
David Fincher - The Social Network
Tom Hooper – The King's Speech
David O. Russell – The Fighter

Tässä kategoriassa on tapahtunut ehdokasasettelussa mun mielestä ikävä virhe. Russellin tilalla olisin halunnut ehdottomasti nähdä Christopher Nolanin nimen. Nolan olisi Inceptionista ansainnut Oscarin, koska se leffa on musta niin puhtaasti ohjaajan elokuva. Ilman ohjaajan tarkkaa näkemystä ja työtä se leffa olisi huterampaa höttöä kuin siinä kuvatut unet. Voittoa veikkaan tässä sarjassa Hooperille ihan vaan Kuninkaan puheen yleisen laadukkuuden takia, mutta Fincheriä tämän musiikkivideovuosista lähtien ihailleena toivon, että hän pystin nappaisi.

Paras animaatioelokuva

Affiche de 'L'Illusionniste'
How to Train Your Dragon


L'illusionniste


Toy Story 3



kuva


Mikä sääli, ettei näitä kaikkia kolmea elokuvaa voi palkita. Heikoimmilla sarjassa on Näin koulutat lohikäärmeesi, joka on ihana leffa, mutta jää kahden muun ehdokkaan varjoon. Toy Story 3 on erinomaista ja älykästä viihdettä, L'illusionniste taas viihdyttävää taidetta. Taikurin tarina liikutti minua syvästi - tavalla, jolla äärimmäisen harvat asiat koskettavat sisintä. Toy Storyn voiton ainoa uhka oikeastaan on, että akatemia on kyllästynyt Pixar-tyyliin ja haluaa vaihteeksi palkita selvästi taiteellisemman elokuvan. Uskon kuitenkin, että lelut voiton vievät, eikä siitä sovi olla katkera, onhan Toy Story 3 mitä mainioin leffa.



Paras vieraskielinen elokuva

Alejandro González Iñárritu (Meksiko) – Biutiful
Giorgos Lanthimos (Kreikka) - Kynodontas
Susanne Bier (Tanska) - Hævnen
Denis Villeneuve (Kanada) - Incendies
Rachid Bouchareb (Algeria) - Hors-la-loi

Ensin ajattelin, etten veikkaa tän sarjan voittajaa, koska olen nähnyt leffoista vain yhden, mutta kuten huomaatte, muutin mieleni. Biutiful on niin erinomainen elokuva, etten tajua, miten noi muut ehdokkaat voisi päästä samalle tasolle. Ja onhan meksikolaiselokuva taatusti akatemiallekin tutuin ehdokas, siis helpoin palkittava. Iñárritu on jälleen kerran ohjannut hienon fiktioelokuvan, jonka realismi koskettaa syvemmältä kuin moni samasta aiheesta tehty huono dokumentti. Ja Bardem muuten oli Biutifulissa todellakin pääosa-Oscar-ehdokkuuden arvoinen, enkä harmittelisi alkuunkaan, jos mies nappaisi kultaukkelin itselleen ennakkosuosikkien nenän edestä.


Paras alkuperäinen käsikirjoitus

Another Year: Mike Leigh
The Fighter: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, Keith Dorrington
Inception: Christopher Nolan
The Kids Are All Right: Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
The King's Speech: David Seidler

Taistelijan kässäri on lopulta musta aika vaatimaton. The Kids Are All Rightin palkitseminen koettaisiin varmasti jotenkin turhan rohkeana kannanottona. Inceptionin tarina on hyvä, mutta kuten sanoin, musta sen elokuvan ansiot on ennen kaikkea ohjauksessa. Another Year saa multa ehkä nyt vähän liikaakin sympatiapisteitä, se on oikeastaan enemmänkin lemppari kuin voittajasuosikki. Kuninkaan puheen katsomisen jälkeen mun eka ajatus oli, että leffa oli kirjoitettuerinomaisesti. Sille siis palkinto saisi mennä.


Paras sovitettu käsikirjoitus

127 Hours: Danny Boyle, Simon Beaufoy
The Social Network: Aaron Sorkin
Toy Story 3: Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich
True Grit: Joel Coen, Ethan Coen
Winter's Bone: Debra Granik, Anne Rosellini

Social Networkin kässärin kirjoittanut Aaron Sorkin nauttii ansaitusti valtavaa arvostusta leffa-alalla. Mies on pokannut palkinnon kotiin käsittääkseni aina, kun tää käsikirjoitus on ehdokkuuden saanut. Olisi outoa, jos kaikkien muiden palkintojen jälkeen Sorkin ei Oscaria voittaisi. Yksinkertaisesti Social Networkin kässäri on nerokkaasti kirjoitettu. Ja mitä enemmän leffaa katsoo, sitä enemmän tekstin hienous aukeaa, vaikka se jo ekalla kerralla tuntuu hyvältä.


Paras lavastus

Alice in Wonderland: Robert Stromberg, Karen O'Hara
Harry Potter and the Deathly Hallows Part I: Stuart Craig, Stephenie McMillan
Inception: Guy Hendrix Dyas, Larry Dias, Douglas A. Mowat
The King's Speech: Eve Stewart, Judy Farr
True Grit: Jess Gonchor, Nancy Haigh

Nyt menee kyllä aika arpapelillä veikkaus. Uskon, että Ihmemaan mielikuvitusmaailma vie voiton, mutta loistavasti suunnitellut lavastukset on kyllä kaikissa leffoissa. Oma suosikkini oli pitkään Kuninkaan puhe, mutta kun tässä nyt Inceptionin lavasteita mietin, jotenkin niiden hienous korostuu mielessäni.


Paras kuvaus

Black Swan: Matthew Libatique
Inception: Wally Pfister
The King's Speech: Danny Cohen
The Social Network: Jeff Cronenweth
True Grit: Roger Deakins

Sano näistä nyt sitten paras, kun kaikki ehdokkaat oli musta erinomaisia. Voivoivoi... Inceptionin kuvausta tykkäsin seurata, mutta jotenkin True Gritin kuvaus tuntui poikkeuksellisen laadukkaalta, vaikka omaan makuuni ehkä vähän tylsältä. Mutta koska laatu voittaa kiinnostavuuden, Deakins taitaa voittaa.


Paras pukusuunnittelu

Alice in Wonderland: Colleen Atwood
Io sono l'amore: Antonella Cannarozzi
The King's Speech: Jenny Beavan
The Tempest: Sandy Powell
True Grit: Mary Zophres

Kun olin teatterissa katsomassa Liisaa Ihmemaassa, aloin toivoa leffalle heti puvustus-Oscaria. Uskon myös, että leffan hienot ja yksityiskohtaiset puvut vie voiton. Mutta mun on pakko nyt kehua tässä ihan erityisesti myös Cannarozzin työtä italialaiselokuvassa. Joka ikinen asu on tossa leffassa mielenkiintoinen. Itse asiassa melkein jokainen vaatekappale. Mutta koska kyseessä on ”ihan tavallisia vaatteita”, ne tuskin palkinnoista äänestäviä miehiä sytytti samalla tavoin kuin mua.


Paras leikkaus

127 Hours: Jon Harris
Black Swan: Andrew Weisblum
The Fighter: Pamela Martin
The King's Speech: Tariq Anwar
The Social Network: Kirk Baxter, Angus Wall

Kun suunnilleen 8-vuotiaasta lähtien olen ollut epänormaalin kiinnostunut elokuvaleikkaamisesta, mulle on aivan naurettavan tärkeää, että veikkaisin oikein tämän sarjan voittajan. Ette kuulkaa tiedä, miten kiukkuinen olin, kun kaksi vuotta sitten veikkasin leikkaus-Oscarin voittajan väärin. Tänä vuonna lupaan olla suuttumatta itselleni, jos veikkaukseni menee pieleen. Sen sijaan suutun kyllä akatemialle, jos he eivät äänestä Social Networkia voittajaksi. Tapahtuu törkeä vääryys, jos tätä rohkeaa ja upeaa leikkaustyötä ei palkita!


Paras maskeeraus

Barney's Version: Adrien Morot
The Way Back: Edouard F. Henriques, Greg Funk, Yolanda Toussieng
The Wolfman: Rick Baker, Dave Elsey

Miten on mahdollista, että Liisa Ihmemaassa ei ole ehdolla tässä sarjassa?! Vuoden SUURIN vääryys! Mikä ihme on Barney's Versionin mahdollinen ansio maskeerauksessa? Paul Giamattin päähän liimattu peruukki ei vaan ole mitään Alice in Wonderlandin huikeiden meikkien rinnalla. The Way Backissa on tehty ihan ansiokasta työtä rohtumien ja ruhjeiden kanssa, mutta kyllä näissä ehdokkaissa kovin ja paras työ on tehty Wolfmanissa.


Paras musiikki

127 Hours: A.R. Rahman
How to Train Your Dragon: John Powell
Inception: Hans Zimmer
The King's Speech Alexandre Desplat
The Social Network: Trent Reznor, Atticus Ross

Rahmanin musiikki ei erityisemmin minua tällä kertaa sykähdyttänyt, mutta muut ehdokkaat ovat mielestäni mainioita. Uskon silti, että palkinnosta kisaavat keskenään Zimmer ja Reznor & Ross. Social Network on oma suosikkini ja voittoakin veikkaan leffalle, koska niin kovasti haluan sen nappaavan Oscarin, vaikka hiukan epäilenkin, että vähän perinteisempi leffamusiikki saattaisi miellyttää akatemiaa enemmän. Itse olen aivan ihastunut Reznor'n ja Rossin surisevaan ja hienosti sykkivään konepainotteiseen musiikkiin.


Paras laulu

Coming Home - Country Strong
I See the Light - Tangled
I Will Rise - 127 Hours
We Belong Together - Toy Story 3

Siis nämäkö muka ovat elokuvavuoden parhaimmat leffoissa esiintyneet laulut? Huono on tilanne, jos näin muka on. Coming Home oli tylsä ja I See the Light vaikutti väkisin väännetyltä biisiltä. I Will Rise ei toiminut leffassa mun mielestä alkuunkaan niin kuin sen olisi pitänyt kohtauksessa toimia. We Belong Togetheristäkään ei taatusti mitään ikivihreää tule, mutta se pelastaa sentään tämän näivettyneen sarjan. Kaukana tuntuu olevan ne vuodet, kun tämän kategorian biiseistä tuli lista- ja radiohittejä. Ja muuten, en täysin tajua, miten Jónsin Sticks and Stones ei ole tässä sarjassa ehdolla. Käsittääkseni biisi täyttäisi Oscar-vaatimukset ja How to Train Your Dragonissa kuultu biisi hakkaa nämä tympeät ehdokkaat eloisuudellaan mennen tullen.



Miksei tämä ole ehdolla?


Parhaat äänitehosteet

Inception: Richard King
Toy Story 3: Tom Myers, Michael Silvers
Tron: Gwendolyn Yates Whittle, Addison Teague
True Grit: Skip Lievsay, Craig Berkey
Unstoppable: Mark P. Stoeckinger

Inceptionin äänitehosteet kuulosti musta aidoilta ja luontevilta. Mutta jos nyt joku ääniasiantuntija tulee sanomaan mulle, että Inceptionin äänet on näiden ehdokkaiden huonoimmat, mä en sitä hämmästyisi, koska en ole perehtynyt äänitehosteisiin kummemmin.


Paras äänitys

Inception: Lora Hirschberg, Gary Rizzo, Ed Novick
The King's Speech: Paul Hamblin, Martin Jensen, John Midgley
Salt: Jeffrey J. Haboush, William Sarokin, Scott Millan, Greg P. Russell
The Social Network: Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick, Mark Weingarten
True Grit: Skip Lievsay, Craig Berkey, Greg Orloff, Peter F. Kurland

Tää veikkaus on vielä enemmän arpapeliä kuin äänitehosteiden kohdalla. Mulle on jäänyt Social Networkin kommenttiraidalta mieleen yksi äänitystä käsitellyt maininta, jonka perusteella nyt nostan leffan tässä suosikikseni. True Gritin kohdalla mä oletin, että sen äänitys on luultavasti täynnä hienouksia, joita ammattilaiset arvostaa (eli todennäköisesti oikeasti sen äänitys onkin sitten ehdokkaista huonoin).


Parhaat erikoistehosteet

Alice in Wonderland: Ken Ralston, David Schaub, Carey Villegas, Sean Phillips
Harry Potter and the Deathly Hallows Part I: Tim Burke, John Richardson, Christian Manz, Nicolas Aithadi
Hereafter: Michael Owens, Bryan Grill, Stephan Trojansky, Joe Farrell
Inception: Chris Corbould, Andrew Lockley, Pete Bebb, Paul J. Franklin
Iron Man 2 : Janek Sirrs, Ben Snow, Ged Wright, Daniel Sudick

Hereafterin arvostelen suunnilleen trailerin perusteella eli oikeasti en osaa sanoa siitä yhtään mitään. Ihmemaa ja sen hahmot ovat loistavan erikoistehostetyön tulosta, joka mun mielestä kuuluisi palkita. Erikoistehosteiden kohdallakaan en mikään huippuasiantuntia ole, mutta mulle on tullut tässä kutina, että Inceptionin tehosteet voivat herättää leffa-ammattilaisissa enemmän arvostusta kuin Ihmemaan tehosteet. Siksipä siis veikkaan Inceptionille voittoa. Lähinnä toivon, että Iron Man 2 ei voitta, koska sen tehosteet oli musta kököt ja mun täytyisi todella tarkastaa tietämystäni erikoistehosteista, jos leffa palkittaisiin.
----

Yleisesti ehdokkaista todettakoon, että palkinnoista kisaa tänä vuonna 56 elokuvaa, joista tässä veikkauksessa arvioin siis 36 leffaa jättäessäni dokkarit ja lyhärit pois veikkauksista. Tänä vuonna katsoin 21 ehdokasta, loppuihin 15 ehdokkaaseen tutustuin tarkasti netissä. Viime viikkojen leffamaratonin jälkeen toivon, että edes pari veikkausta menisi oikein, vaikka tänä vuonna ehdokkaat tuntuu olevan tosi tasaväkisiä ja hyviä, joten veikkailu on ollut hirmu vaikeaa. Oikeastaan ainoa veikkaus, josta olen varma on, että tänä vuonna tuskin tiedän voittajia oikein aivan yhtä hyvin kuin viime vuonna, jolloin ”isoista Oscareista” veikkasin vain yhden (sovitettu käsikirjoitus) pieleen.


Miltäs siellä ruudun toisella puolella Oscar-veikkaukset näyttää?

3 kommenttia:

  1. Omat veikkaukset oli pääosin linjassa noiden omiesi kanssa, mutta kyllä sulla enemmän meni oikein kuin mulla. En kyllä ollutkaan nähnyt kuin kai kolme leffaa ja loput ihan melkeenpä hypen ja trailerin perusteella arvattuja :P

    VastaaPoista
  2. Trailereiden perusteella veikkailu on haastavaa, hypestä pystyy kyllä yllättävänkin hyvin aavistelemaan voittajat kohdalleen.

    Mulla meni 20 veikkauksesta 14 oikein. Kuvauksen kohdalla voittajaveikkaus petti, mutta pysti matkasi sentään mun omalle suosikilleni :)

    VastaaPoista
  3. Jos mun torkkujen jälkeen suoritettu tarkastuslaskenta pitää paikkaansa, mulla meni veikkauksista peräti 15 oikein, jee! :D

    VastaaPoista