maanantai 8. maaliskuuta 2010

SUURI OSCAR-VEIKKAUS 2010

Nyt on Oscar-veikkaukset valmiina! Voittajaveikkaus on lihavoitu ja suosikkini olen kursivoinut. Voittajat tulen merkkaamaan vielä myöhemmin alleviivauksin. Katsotaan, moniko veikkaukseni tulee pitämään paikkaansa :) Miten muuten on, tekikö joku muu tällaisen veikkauksen, ja miten sinun veikkauksillesi kävi?

Paras elokuva

Avatar
District 9
An Education
The Blind Side
The Hurt Locker
Kunniattomat paskiaiset
Precious
A Serious Man
Up - kohti korkeuksia
Up in the Air

Mä olen kuukausi kaupalla pitänyt The Hurt Lockeria omana suosikkinani, mutta Kunniattomat paskiaiset onnistui ihan tässä loppumetreillä kiilaamaan lempparikseni. Veikkaan kuitenkin, ettei akatemialla ole rohkeutta valita Paskiaisia parhaaksi elokuvaksi, joten Hurt Locker saa voittaa tän kategorian.

Paras ohjaus

Kathryn Bigelow – The Hurt Locker
James Cameron – Avatar
Lee Daniels – Precious
Jason Reitman – Up in the Air
Quentin Tarantino – Kunniattomat paskiaiset

Ihailen suunnattomasti, miten Tarantino oli pitänyt kasassa Paskiaisten ohjauksen, vaikka koko ajan näkee, että leffa olis voinut karata ohjaajan käsistä. Bigelown ohjaus on hyvä, mutta veikkaan, että tässä myös ohjaajan sukupuoli tuo pisteitä, kun kyseessä kuitenkin on sotaelokuva. Pääasia on, että James Cameron ei Oscaria voita! (Mun myötähäpeämittari ei vieläkään ole toipunut miehen Titanic-kiitospuheista)

Paras miespääosa

Jeff Bridges - Crazy Heart
George Clooney - Up in the Air
Colin Firth - A Single Man
Morgan Freeman - Invictus – voittamaton
Jeremy Renner - The Hurt Locker

Ok, myönnän, etten nähnyt kokonaan Crazy Heartia, koska kone ei suostunut sitä pyörittämään. Mutta jo pelkän trailerin ja satunnaisten pätkien perusteella Bridges vakuutti. Haluan nähdä leffan PIAN. Kova sarja, josta kuka tahansa ehdokas saa voittaa palkinnon.

Paras naispääosa

Sandra Bullock – The Blind Side
Helen Mirren – Viimeinen asema
Carey Mulligan – An Education
Gabourey Sidibe – Precious
Meryl Streep – Julie & Julia

Bullock on tehnyt puhtaan Oscar-suorituksen: Vieras aksentti, muutoksia ulkonäköön, hyveellinen ihailtava hahmo, ”kypsyminen” näyttelijänä... kaikkia näitä akatemia tuntuu arvostavan pystejä jakaessa. Mulligan on mun suosikki, koska leffaa katsoessa vaan hoin, että voi jestas kun toi tyttö on hyvä. Mulligan saa vangittua kankaalle just niin keskenkasvuisen, viattoman ja hölmön tytön kuin rooli vaatii. Tässäkin sarjassa kuka tahansa ehdokas kuitenkin ansaitsisi Oscarin.

Paras miessivuosa

Matt Damon - Invictus – voittamaton
Woody Harrelson - The Messenger
Christopher Plummer - Viimeinen asema
Stanley Tucci - Oma taivas
Christoph Waltz - Kunniattomat paskiaiset

Jos Waltz ei voita, mä melkein julistan sodan akatemiaa vastaan. Oikeasti kyseessä on vuoden paras roolisuoritus valkokankaalla ylipäätään. Sitä paitsi olis outoa, että mies ei saisi Oscaria, kun melkein kaikki muut isot palkinnot hän on jo kotiinsa tänä vuonna kantanut.

Paras naissivuosa
Penélope Cruz - Nine
Vera Farmiga - Up in the Air
Maggie Gyllenhaal - Crazy Heart
Anna Kendrick - Up in the Air
Mo'Nique – Precious

Jos mä olen ihan rehellinen, en ihan hirveästi pitänyt Mo'Niquesta, mutta syy on enemmän roolihahmossa kuin näyttelijässä. Mun sietokyky ei vaan meinannut kestää naisen huutamista. Nyt sentään sain painaa pause-nappulaa ja juoda rauhoittavaa teetä aina välillä. Mo'Nique on kuitenkin suosikkini, koska muiden ehdokkaiden suoritukset on aika vaatimattomia. Tosin Gyllenhaal on taas arvosteltu satunnaisten pätkien ja trailerin perusteella. Jos nyt jokin ihme tapahtuis, ettei Mo'Nique tätä voittais, niin sitten pysti on syytä matkata Farmigan kotiin.

Paras animaatioelokuva

Henry Selick - Coraline ja toinen todellisuus
Wes Anderson - Fantastic Mr. Fox
Ron Clements ja John Musker - Prinsessa ja sammakko
Tomm Moore - The Secret of Kells
Pete Docter - Up - kohti korkeuksia

Coralinea en uskaltanut katsoa ja The Secret of Kells ei vaan vakuuttanut, mutta sitäkään en ole kokonaan nähnyt. Fantastic Mr. Fox on myös näkemättä mun korkean moraalin takia. Ison osan muista elokuvista oon kyllä katsonut netistä, mutta lempiohjaajani työtä ei sitten voinutkaan sieltä katsella, kun tuli heti paha mieli. Trailerin valkokankaalla nähneenä odotukset leffaa kohtaan on suuret. Up oli mainio ja kosketti mua enemmän kuin moni muu viime vuonna nähty elokuva. Prinsessa ja sammakko oli hyvä, mutta käsikirjoitukseltaan mun mielestä Upia huonompi. Eiköhä tässä kuitenkin haluta palkita käsin piirretty elokuva, joten Prinsessa ja sammakko päihittää Upin, eikä se mua juurikaan häiritse.

Paras vieraskielinen elokuva
Scandar Copti ja Yaron Shani - Ajami (Israel)
Juan José Campanella - El Secreto de Sus Ojos (Argentiina)
Jacques Audiard - Un Prophète (Ranska)
Claudia Llosa - La teta asustada (Peru)
Michael Haneke - Das Weisse Band (Saksa)

Tässä mulla ei ole omia suosikkeja, mutta nopea googlailu osoitti, että voitosta kilpailee keskenään oikeastaan Das Weisse Band, Un Prophète ja Ajami. Saksalaisleffan osakkeita nostaa, että leffa on ehdolla myös parhaasta kuvauksesta.

Paras alkuperäinen käsikirjoitus

Mark Boal - The Hurt Locker
Alessandro Camon ja Oren Moverman - The Messenger
Quentin Tarantino - Kunniattomat paskiaiset
Joel ja Ethan Coen - A Serious Man
Thomas McCarthy, Bob Peterson ja Pete Docter - Up - kohti korkeuksia

Hurt Locker vie tän, vaikka itse asiassa käsikirjoitus on aika heppoinen leffassa. Tarantinolle sois tästä Oscarin, koska Paskiaiset voidaan palkita kyllä tällä palkinnolla, mutta parhaaksi leffaksi sitä ei uskalleta valita, ettei vaan suututeta kulttuuripiirejä.

Paras sovitettu käsikirjoitus

Neill Blomkamp ja Terri Tatchell - District 9
Nick Hornby - An Education
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci ja Tony Roche - In the Loop
Geoffrey Fletcher - Precious
Jason Reitman ja Sheldon Turner - Up in the Air

Jos ehdokkaiden julkaisun jälkeen suunnilleen eka riemunkiljahdus tuli ulos, koska lempikirjailijani, suuri idolini Hornby on ehdolla, niin totta kai mä odotan sille Oscaria. Positiivisesti veikkaan sitä voittajaksi, vaikka pikkusen on sellainen olo, että Precious voittaa tän. Jos Nick voittaa, mä itken. Jos se ei voita, itken luultavasti sitäkin. Eli tän sarjan takia mulla on tänäkin vuonna nessupaketti kisastudion pöydällä.


Paras lavastus

Rick Carter ja Robert Stromberg - Avatar
Dave Warren, Anastasia Masaro ja Caroline Smith - The Imaginarium of Doctor Parnassus
John Myhre ja Gordon Sim - Nine
Patrice Vermetta ja Maggie Gray - Nuori Victoria
Sarah Greenwood ja Katie Spencer - Sherlock Holmes

Tosi vaikea sanoa, mikä näistä nyt sitten voittaisi, kun lavastukset on keskenään niin eri maailmoista. Ehkä helpointa sanoa, että Nine ei voita (ja kun näin sanon, se voittaa kuitenkin), mutta mikä tahansa muu voi voittaa. Ehkä Parnassuksen visuaalinen maailma kuitenkin oli jotenkin kaikkein mieleenpainuvin, joten sille veikkaan voittoa. Nuoressa Victoriassa lavastus on hienoa ja autenttista, mutta se ehkä jää vaille huomiota, joten voittoa ei uskalla odottaa.

Paras kuvaus

Mauro Fiore – Avatar
Bruno Delbonnel – Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Barry Ackroyd – The Hurt Locker
Robert Richardson – Kunniattomat paskiaiset
Christian Berger – Das Weisse Band

Oikeasti aika pirun kova sarja. Tässä voi äänet jakautua tosi pahasti. Koska Bergerin kuvaus vakuutti, vaikka näin leffasta n. 10 minuutin verran pätkiä miniläppärin näytöltä, oon valmis nostamaan sen suosikikseni. Ja voittoa veikkaan leffalle, koska yleensä nää ei-englanninkieliset leffat vie voiton, jos ne johonkin sarjaan on ehdolle otettu. Voiton voi viedä kyllä ihan kuka tahansa.

Paras pukusuunnittelu

Janet Patterson - Bright Star
Catherine Leterrier - Coco before Chanel
Monique Prudhomme - The Imaginarium of Doctor Parnassus
Colleen Atwood - Nine
Sandy Powell - Nuori Victoria

Tossa Coco before Chanel -leffassa vaatteet on elokuva. Tän tajuaa varmasti myös akatemian sedät. Jos eivät tajua, voiton vie luultavasti Nuori Victoria, jossa on isot, näyttävät puvut, joille nää miehet antaa ääniä, vaikka ne oikeasti on melkein helpointa puvustusta. Parnassuksessa vaatteet toimii valkokankaalla mahtavasti (valokuvissa ne onkin sitten pettymys!), joten mä valitsen sen suosikikseni.

Paras dokumentti

Anders Østergaard ja Lise Lense-Møller - Burma VJ
Louie Psihoyos ja Fisher Stevens - The Cove – meren salaisuus
Robert Kenner ja Elise Pearlstein - Food, Inc.
Judith Ehrlich ja Rick Goldsmith - The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers
Rebecca Cammisa - Which Way Home

Ainoa, jonka olen sarjasta nähnyt, kerännyt eniten voittoja, ehdokkuuksia ja hyviä arvioita ennen Oscareita. Aika selvä voittajasuosikki.

Paras lyhytdokumentti

Jon Alpert ja Matthew O'Neill - China’s Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province
Daniel Junge ja Henry Anspacher - The Last Campaign of Governor Booth Gardner
Steven Bognar ja Julia Reichert - The Last Truck: Closing of a GM Plant
Roger Ross Williams ja Elinor Burkett - Music by Prudence
Bartosz Konopka ja Anna Wydra - Rabbit à la Berlin

Näitäkään ehdokkaita en ole nähnyt, mutta toi Rabbit à la Berlin vaikuttaa kiinnostavalta ja hyvältä. Ja Imdb:stä tarkasteltuna se vaikuttaa kunnon elokuvalta, toisin kuin noi muut ehdokkaat.


Paras leikkaus

James Cameron, John Refoua ja Stephen E. Rivkin - Avatar
Julian Clarke - District 9
Chris Innis ja Bob Murawski - The Hurt Locker
Sally Menke - Kunniattomat paskiaiset
Joe Klotz - Precious

Pompin innosta pelkkien leikkausten takia leffateatterin penkissä tota Hurt Lockeria katsoessani, joten sen on PAKKO voittaa. Mä olen suoraa sanoen vähän hämmentynyt, että Precious on tässä kategoriassa mukana. Se oli ainoa ehdokasleffa, jossa kiinnitin just huonossa mielessä huomiota leikkaukseen. Jos Precious voittaa tän sarjan, mun täytyy todella miettiä, ymmärränkö sittenkään mitään elokuvaleikkauksesta, jota siis oon joskus harkinnut lähteväni opiskelemaan.

Paras maskeeraus

Aldo Signoretti ja Vittorio Sodano - Il divo
Jon Henry Gordon ja Jenny Shircore - Nuori Victoria
Barney Burman, Mindy Hall ja Joel Harlow - Star Trek

Veikkaan italialaisille voittoa, mutta oma suosikkini on Nuori Victoria, jossa siis lavastus, puvustus ja maskeeraus (miks meinaan koko ajan kirjoittaa tuon sanan maceeraus?) on tehty todella huolellisesti. Niin huolellisesti, että niitä pitää luonnollisena osana kuvaa, eikä niihin siksi kiinnitä erityistä huomiota.

Paras musiikki

James Horner –Avatar
Alexandre Desplat –Fantastic Mr. Fox
Marco Beltrami ja Buck Sanders –The Hurt Locker
Hans Zimmer – Sherlock Holmes
Michael Giacchino – Up - kohti korkeuksia

Jostain Avatarkin Oscarin nappaa ja tää on just hyvä lohtupalkinto elokuvalle. Hornerin musiikki on mun mielestä aina ylikorostunutta, mutta juuri siksi se menestyy. Mä taas kuuntelen tota Sherlockin soundtrackia kotonakin vähintään muutaman kerran viikossa. Zimmerin musiikki toimii erinomaisesti sekä leffassa että kotona taustamusiikkina.

Paras laulu
Ryan Bingham ja T-Bone Burnett: Weary Kind - Crazy Heart
Maury Yeston: Take it All - Nine
Reinhardt Wagner ja Frank Thomas: Loin de Paname - Paris 36
Randy Newman: "Almost There" - Prinsessa ja sammakko
Randy Newman: "Down in New Orleans" - Prinsessa ja sammakko

Prinsessasta ja sammakosta on väärät biisit ehdolla. Toi Paris 36:n biisi saa toimia tosi hyvin leffassa kuvan kanssa, koska mun YouTube-tutkimusten perusteella se ei säväytä mua ollenkaan. Take it All toimii leffassa hyvin, mutta Crazy Heartin kappale toimii vielä paremmin. Ja toi Weary Kind on ihan mahtava biisi kuunneltavaksi leffan ulkopuolellakin.


Paras lyhytanimaatio
Fabrice O. Joubert - French Roast
Nicky Phelan ja Darragh O'Connell - Granny O'Grimm's Sleeping Beauty
Javier Recio Gracia - La Dama y la Muerte
Nicolas Schmerkin - Logorama
Nick Park - A Matter of Loaf and Death

En ota kantaa voittajaan, kun en ole jaksanut näihin perehtyä lainkaan, mutta mä en voi olla toivomatta voittoa Wallace and Gromit -animaatiolle. Nick Park on oikeastaan mulle vielä suurempi idoli kuin Nick Hornby. Olis niin siistiä, jos nää molemmat Nickit sais Oscarin samana iltana :)

Paras lyhytelokuva

Juanita Wilson ja James Flynn - The Door
Patrik Eklund ja Mathias Fjellström - Instead of Abracadabra
Gregg Helvey - Kavi
Luke Doolan ja Drew Bailey - Miracle Fish
Joachim Back ja Tivi Magnusson - The New Tenants

En voi aavistella voittajaa tästäkään sarjasta, mutta Istället för abrakadabrasta olen nähnyt pätkän ja haluaisin nähdä loputkin. Ja kai nyt täytyy ruotsalaisten puolella olla! Niin ja Imbd:ssä tällä tais olla näistä ehdokkaista muuten parhaimmat pisteet (mikä ei tietenkään merkitse mitään).


Parhaat äänitehosteet

Christopher Boyes ja Gwendolyn Yates Whittle - Avatar
Paul N. J. Ottosson - The Hurt Locker
Wylie Stateman - Kunniattomat paskiaiset
Mark Stoeckinger ja Alan Rankin - Star Trek
Michael Silvers ja Tom Myers - Up – kohti korkeuksia

Hurt Lockerissa äänet ei mun mielestä aina toimineen, Avatarissa en kiinnittänyt äänitehosteisiin ainakaan pahalla tavalla huomiota. Kunniattomissa paskiaisissa kiinnitin tehosteisiin huomiota, koska mun mielestä siellä oli jopa leikitelty niillä, että ehkä sekin vois olla oma suosikkini, mutta päädyin suosikissani kuitenkin Upiin, jossa kuva herätettiin henkiin äänitehosteiden avulla.

Paras äänitys
Christopher Boyes, Gary Summers, Andy Nelson ja Tony Johnson - Avatar
Paul N. J. Ottosson ja Ray Beckett - The Hurt Locker
Michael Minkler, Tony Lamberti ja Mark Ulano - Kunniattomat paskiaiset
Anna Behlmer, Andy Nelson ja Peter J. Devlin - Star Trek
Greg P. Russell, Gary Summers ja Geoffrey Patterson - Transformers: Kaatuneiden kosto

Tässä ei ole suosikkia, mutta Paskiaisissa ainakin on onnistuttu äänityksessä hyvin. Veikkaan siis sitä ihan vaan mutulla voittajaksi.

Parhaat erikoistehosteet

Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham ja Andrew R. Jones - Avatar
Dan Kaufman, Peter Muyzers, Robert Habros, ja Matt Aitken - District 9
Roger Guyett, Russell Earl, Paul Kavanagh ja Burt Dalton - Star Trek

Districtin kuuluu saada edes jostain Oscar ja tämä sarja sopii sille erinomaisesti.

Yleisesti vielä palkinnoista, että mitä vähemmän Avatar saa palkintoja, sen parempi. Kunniattomat paskiaiset saisi kerätä mahdollisimman paljon pystejä, mutta The Hurt Locker oscarkelpoisempana leffana saa niitä viedä myös. Ja toivottavasti voittajien sekaan saadaan muutamia hauskoja yllätyksiä! Miesten sivuosakategoriassa ylläreitä ei kuitenkaan suvaita ;)

2 kommenttia:

  1. Aika hyvin sä arvasit noi tärkeimmät pystit, pakko myöntää. :)

    VastaaPoista
  2. Juu meni kyllä veikkuaukset isojen palkintojen kohdalla tällä kertaa kohdilleen :) Oikeastaan mitään hirmu isoa yllätystä näissä Oscareissa ei koettu, mikä on jopa sääli. Olis mukavasti jokin yllätysvoittaja voinut piristää muuten aika tylsää gaalaa.

    VastaaPoista