torstai 9. heinäkuuta 2009

Top5: Michael Jackson -muistot

Tätä listaa olen jo pariin kertaan lupaillut ja nyt virallisten muistotilaisuuksien jälkeen onkin sopiva aika julkaista nämä omat muistot Jacksonista.

1. Dangerous-levyn kuunteleminen pikkusiskon kanssa kirjastossa

Tämä on ehdottomasti lempimuistoni. Pikkusiskoni ei oikeastaan koskaan ole ollut erityisen suuri popmusiikin kuuntelija, mutta Jackson teki häneenkin vaikutuksen. Eräänä iltapävänä, joskus vuonna 1991 pyöräilimme kirjastoon kuuntelemaan Jacksonin tuoreinta levyä yhdessä. Eihän tuo nyt niin ihmeelliseltä asialta kuullosta, mutta minulle oli iso asia, että kerrankin kuunnellaan siskon kanssa samaa levyä tyytyväisinä.

2. Thriller-videon ensinäkeminen

Näin tämän videon vasta useampi vuosi sen ilmestymisen jälkeen. Eihän sitä nyt ihan pikkulasten silmille ole tehty. Toisaalta aika pieni olin tuolla ensimmäisellä katselukerrallakin vielä olin. Taisin olla 8-vuotias, kun sain katsoa videon vanhempien seurassa. Video katsottiin nauhalta yhdessä, mikä nyt jälkikäteen tuntuu oudolta. Luultavasti tämä katselutuokio oli siis etukäteen suunniteltu. Kun ottaa huomioon, miten paljon tuijotin tuohon aikaan yksin MTV:ltä musiikkivideoita, tuntuu vanhempien toiminta jälkikäteen ihan järkevältä. Jos olisin sattumalta nähnyt videon yksin, olisin varmaan nähnyt loppuelämäni painajaisia noista tanssivista zombiesta. Nyt vieressä oli vanhemmat turvallisesti selittämässä, miten tanssijat oli maskeerattu ja mitä se suusta tuleva lima oikein oli. Sen keskustelun jälkeen video ei enää tuntunut lainkaan pelottavalta.

3. Black or White-videon tutkiminen nauhalta

Kuulostaa varmaan oudolta, mutta aikoinaan tämän videon efektit ja leikkaus olivat jotain aivan uskomatoman hienoa. Siis se kohta videossa, jossa ihmisten kasvot muuttuvat toisiksi oli ihmeellistä ja aivan ennennäkemätöntä. Meilläkin kotona musiikkivideo ensin äänitettiin talteen ja katsottiin sitten hidastettuna, jotta nähtiin, miten tuon kohta oli leikattu. Tällaisten koko perheen voimin suoritettujen analysointien jälkeen ei kai ole ihme, että olen kiinnostunut elokuvaleikkaamisesta ja musiikkivideoista.

4. Bad-musiikkivideo

Aikoinaan odotin tämän videon näkemistä MTV:n MJ-viikonlopuissa levottomasti pyöriskellen. Olin ihastunut juuri siihen Jacksoniin, joka tässä videossa esiintyy. Se nahkapuku. Ne tanssiliikeet. Se lauluääni. Ja kuitenkaan Bad ei loppujen lopuksi ole edes oma suosikkibiisini Jacksonilta. Bad kyllä pääsisi parhaat MJ-kappaleet -listalle, mutta ei ole mitenkään varmaa, että se olisi kärkikolmikossa. Ja muuten, mitään listaa MJ:n suosikkibiiseistäni en ole tekemässä. Miehen upealta uralta löytyy niin hienoja kappaleita, ettei niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen.

5. Michael Jacksonin tanssiliikkeet

Ainahan jaksetaan muistella Jacksonin Moonwalkia, mutta samalla unohdetaan miehen muut tanssiliikkeet. Jokainen voi yrittää tehdä piruetin yhtä sulavasti ja paikallaan kuin Jackson ja huomata, että yhtä nopean pyörähdyksen aikaan saaminen ei ole todellakaan helppoa. Jackson tullaan muistamaan loistavana artistina, mutta tärkeää olisi muistaa hänet myös erinomaisena tanssijana ja tanssin kehittäjänä. Kiinnostuneena odotan, miten tämän vuoden Tanssi, jos osaat -kisassa muistellaan Jacksonia tanssin kautta. Olen varma, että jotenkin miehen kuolema ohjelmassa huomioidaan, ja olen varma myös siitä, että ohjelman huipputanssijatkaan eivät onnistu Jacksonin liikkeissä lähellekään esikuvan veroisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti