keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Pääsisinpä Bristoliin...

Jos juuri nyt saisin lähteä reissuun aivan minne tahansa, varaisin lennot Bristoliin. Miksikö? Koska erään lempitaiteilijani näyttely on parhaillaan käynnissä Bristol Museumissa!

Jos aivan tarkkoja ollaan, lempitaiteilijallani on omanlaisensa näyttely käynnissä joka päivä mm. Bristolin ja Lontoon kaduilla. Kukako on tämä lempitaiteilijani? No graffititaiteilija Banksy tietysti! Tosin, kuten Bristol Museumin näyttelykin osoittaa, Banksy tekee paljon muutakin kuin graffiteja. Oheisesta videosta saa aika hyvin selville, mitä kaikkea Banksy on tehnyt.



Törmäsin Banksyn taiteeseen ensimmäisen kerran Blurin Think Tank -levyn kannessa. Tämän jälkeen aloin törmäillä netissä kuviin Banksyn rotta-graffiteista, minkä jälkeen aloinkin seurailla netistä miehen töitä.



Minua Banksyn taiteessa viehättää sen älykkyys. Mies hyödyntää tehokkaasti kaupungin pintoja, tahroja ja jälkiä. Kaiken lisäksi Banksyn graffiteissa on usein sanomaa ja huumoria.





On uskomatonta, missä kaikkialla Banksy on käynyt maalamaassa. Banksy on käynyt maalaamassa niin Israelin ja Länsirannan väliseen turva-aitaan kuin New Orleansin hylättyjen talojen seiniin.


Graffiteja harvemmin osataan pitää oikeana taiteena, mutta mitä ihmettä Banksyn maalaukset sitten ovat jos niitä ei luokitella taiteeksi. Tai no tiedänhän minä, että Banksyn maalauksia pidetään myös vandalismina. Mahtavaa huomata, että ainakin Bristolin kaupunginmuseo arvostaa kuitenkin "oman kaupungin poikaa". Harmi vain, etten pääse kehuttua näyttelyä näkemään.

Jos muuten jollakulla on n. 30 euroa ylimääräistä rahaa ja miettii kovasti, mitä minulle voi ostaa synttärilahjaksi reilun viikon päästä, ostakaa minulle Banksy Wall and Piece -kirja, jota selailin aivan liian pitkään eilen kirjakaupassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti