torstai 16. huhtikuuta 2009

Leffapettymys

Olen lukenut Anna Gavaldan Kimpassa-romaanin ainakin kolmesti. Kirja ei ole aivan keveintä hömppää, muttei toisaalta raskainta kaunokirjallisuuttakaan, joten sitä on mukava lukea välipalana tenttikirjojen rinnalla.

Lukiessani kirjaa näen tapahtumat mielessä elokuvana, joten tiedän tarkalleen, millaisen elokuvan tekisin Gavaldan kirjasta. Pääsiäisenä innostuin katsomaan dvd:ltä Claude Berrin ohjaaman elokuvaversion kirjasta. Voi, miten surkea käsikirjoitus hyvästä ja valmiiksi melko elokuvallisesta kirjasta oli saatu aikaiseksi! Elokuvassa tarinaa oli toki pitänyt supistaa valtavasti, mutta nyt kirjasta ei oltu saatu säästettyä juuri mitään mehukkaita kohtia. En pysty ymmärtämään, miten ihmeessä Berri oli saanut César-ehdokkuuden parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

Edes loistavat näyttelijävalinnat (mm. Audrey Tautou ja Guillaume Canet) eivät pelastaneet elokuvaa. Odotin nimittäin leffan olevan kirjan tapaan romanttinen komedia, mutta mitään järin hassua ja kutkuttavaa leffassa ei ollut. En tiedä, oliko vitsit kadonneet käännöksessä, mutta sen tiedän, että Titia Schuurmanin suomentamassa kirjassa huumoria kyllä oli hyvinkin paljon.


Jos joskus harkitset Kimpassa - Ensemble, c´est tout -leffaan katsomista, jätä se väliin ja etsi jostain käsiisi Gavaldan kirja (ilmestynyt mm. Loisto-pokkarina). Helppolukuinen kirja viihdyttää ja koskettaa elokuvaa enemmän, eikä lukeminen tunnu yhtään sen raskaammalta kuin elokuvan katsominen.

Lyhyesti tiivistäen, Kimpassa on erinomainen kirja, mutta siitä tehty elokuva on heikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti