sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Beethovenia metsästämässä

Katsoin perjantaina Yle Teeman uuden aallon elokuvien sarjaan kuuluvan Lola-leffan. Elokuvan jälkeen mieltäni jäi kaihertamaan, mikä ihmeen klassisen musiikin teos soi taustalla aina silloin, kun Michelin hahmo tuli kuviin. Etsimäni kappale alkaa soida videossa ajassa 0:50.



Koska en perjantaina voinnut enää yöllä soittaa siskoni poikaystävälle tiedustellakseni kappaleen säveltäjää, jouduin leikkimään pientä salapoliisia. Ensin tietysti yritin löytää netistä listan elokuvassa soineista kappaleista. Tämä ei tuottanut vielä mitään tulosta. Onneksi muistin nähneeni alkuteksteissa Bachin ja Mozartin nimet. Jotain hyötyä on ollut musiikkiopiston yleisen musiikkiteidon kurssista, sillä tiesin heti, että kappale on liian moderni Bachin säveltämäksi.

Ei tuo kappale Mozartiltakaan mielestäni kuulostanut, joten tunsin ajautuvani umpikujaan. Hakusanat Demy, Lola, Mozart johtivat sivulle, josta olisin voinut bongata oikean teoksen, mutta jostain syystä en kiinnittänyt huomiota Beethovenin nimeen. Niinpä siis tuhlasin aikaa käymällä läpi Mozartin teoksia, joihin jotenkin olisin saanut päässä soivan kappaleen sopimaan. Lopulta tulin siihen tulokseen, että kappale ei ole Mozartia. Palasin nettisivulle, jossa olin nähnyt leffan kohdalla mainittavan sekä Bachin että Mozartin nimen. Ja kas, eikös siellä näiden nimien välissä ollut myös tuo Beethovenin nimi.

Rehellisyyden nimessä tunsin tuolla hetkellä olleeni idiootti. Jos kerta jokin kappale ei ole Mozartia, aina kannattaisi miettiä, voiko se olla Beethovenia. Ja toisaalta, aina pitäisi lukea nuo musiikkilistat TARKASTI läpi, jos kerta niistä jotain tietoa yrittää etsiä. Nytkin siinä listassa luki sekä säveltäjän että teoksen nimi. Tuo päähäni soimaan jumittanut kappale on seitsemännen sinfonian toinen osa. Jotta jatkossa en olisi yhtä hölmö idiootti, aion kuunnella tänään läpi koko sinfonian. Beethovenin kuunteluhan tutkitusti myös kehittää älyä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti