torstai 7. lokakuuta 2010

Sanoista

Olen useampaan kertaan täällä blogissakin maininnut, etten juurikaan kiinnitä huomiota biisien sanoihin. Minulle sävelet, äänien sävy ja kappaleiden tunnelma ovat tärkeämpiä kuin sanat. Minulla on kavereita, jotka tunnistavat biisit muutamasta sanasta, mutta pitkäkään melodianpätkä ei heille välttämättä vielä paljasta, mikä kappale on soitossa. Minä taas saatan tunnistaa kappaleen parhaimmillaan puolen sekunnin pätkästä, mutten onnistu tunnistamaan välttämättä edes lempikappaleitani sanojen perusteella. Toki nyt aivan jokaisen lempikappaleeni ensimmäiset sanat ja kertosäkeet osaan laulaa mukana, mutta toisen säkeistön sanoja en vain enää tunnista. Outona pidetään sitäkin, että tunnistan englannikieliset sanat helpoimmin kuin suomenkieliset. Tämä ei voi johtua pelkästään siitä, että kuuntelen todella vähän suomenkielistä musiikkia, vaan enemmänkin siitä, että englanninkieliset sanat jäävät vain paremmin mieleeni, koska ne soivat usein suomen sanoja paremmin.

Tunnen useita ihmisiä, jotka eivät voi sietää musiikkia, jossa lauletaan heille vieraalla kielellä. Musiikki ei kuulemma kosketa heitä pätkääkään, jos sanoja ei ymmärrä. Heistä on kummallista, miten saatan purskahtaa itkuun kuunnellessani vaikkapa Jacques Brelin ranskankielisiä tulkintoja, koska minulla ei ole hajuakaan siitä, mistä kappaleen sanat aivan tarkalleen kertovat. Mutta voi hyvänen aika, kyllähän nyt vaikka Ne Me Quitte Pas -kappaleen sanat melkein repii sydämen kappaleiksi, vaikka biisistä ei ymmärtäisi edes kappaleen nimeä!


Osaan lukuisten kappaleiden sanat passiivisesti ulkoa. Pystyn kyllä siis laulamaan kappaleiden mukana sanat hyvin ulkoa, mutta jos minun pitäisi äkkiä esittää yksin kappale ilman että sanat kuuluvat avukseni taustalla, joutuisin valitsemaan esityskappaleeni vain kourallisesta biisejä. Totta kai muistan ulkoa joulu- ja sitsilauluja sekä kaikenlaiset pikkukakkosenpostit ja liudan turhia mainosbiisejä, mutta vain muutaman biisin sanat osaan esityskelpoisesti ulkoa. Tässä nyt kuitenkin yksi biisi, jonka sanat mielestäni osaan ilman nuotteja ja kavereiden tukeakin.

Day 08 - A Song that you know all the words to: Semisonic: Secret Smile


Tässä biisissä on niin paljon toistoa, ettei mieleenpainettavia sanoja lopulta ole kovinkaan paljoa. Olen aina nauttinut tämän kappaleen laulamisesta. Tykkään leikitellä tämän kappaleen kanssa eri laulutyyleillä ja uskallan jopa sanoa, että tämän biisin todella osaan laulaa hyvin. Toisaalta, olen laulanut tätä kappaletta viimeisen 10 vuoden aikana niin paljon, että olisi melkoinen häpeä, jos en osaisi laulaa tätä hyvin ja muistaisi jokaista sanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti