perjantai 8. lokakuuta 2010

Ohjelmasuositus: Monty Python - totuutta hipoen

Pidätkö Monty Pythonista? Tai onko sinusta koskaan tuntunut, että tästä komediaryhmästä olisi hyvä tietää edes jotakin, vaikka heidän huumorinsa ei juuri sinun nauruhermoasi kutkuttaisikaan? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, suosittelen sinulle katsottavaksi Yle Teemalla esitettävää Monty Python - totuutta hipoen -sarjaa.

Tietysti tätä sarjaa olisi pitänyt mainostaa jo aikaisemmin. Tänä iltana Teema esittää nimittäin sarjan viimeisen jakson, mutta onneksi lähes kaikki aiemmat jaksot on nähtävissä vielä Yle Areenassa. Vain ensimmäinen jakso on jo ehtinyt Areenasta poistua. Tuo avausjakso käsitteli Monty Pythonin jäsenten aikaa ennen Python-aikaa, joten mitään kovin olennaista ei ole jäänyt vielä näkemättä. Suosittelen silti katsomaan ainakin sarjan kakkosjakson Areenasta nopeasti, se kun poistuu näkyviltä kolmen päivän päästä.

Rakastan hyvin tehtyjä dokumentteja ja luulen, että seuraisin tätä Totuutta hipoen -sarjaa, vaikka en Monty Pythoneista olisi edes kiinnostunut. En pysty oikeastaan edes kuvailemaan, miten riemastunut olen, kun jostain minua kiinnostavasta aiheesta on tehty näin laadukas, hienosti ja rehellisesti taustoja ja historiaa esiin tuova sarja. Minua aivan erityisesti ilahduttaa se, miten sarjassa on käsitelty myös aiheita, joiden muistelu tai joista kertominen ei välttämättä ole Monty Pythonin jäsenillekään helppoa ja mukavaa. Sarjaa katsellessa on käynyt selväksi, että ohjelmassa haastatellut Pythonin jäsenet eivät ole halunneet kaunistella totuutta, vaan asioista on haluttu kertoa rehellisesti ja kattavasti.

Minusta on aivan mahtavaa, että Monty Pythonin jäsenet ovat itse kertomassa omasta historiastaan, eikä tästä ole tehty sellaista rasittavaa dokkaria, jossa kaikki maailman muut koomikot ovat vain ylistämässä idoleitaan ja kertomassa muualta opittuja faktoja, jolloin tarinasta yleensä kuullaan vain kauniisti kiilloiteltu versio. Nyt dokumentissa käy paremmin ilmi, miten kipeä asia John Cleesen lähtö omille teilleen muille Pythoneille oli tai miten Graham Chapmanin alkoholismi vaikutti ryhmän työskentelyyn.

Minusta täma Totuutta hipoen -sarja on mitä rentouttavinta perjantai-illan viihdettä. Kaiken viikon hälinän jälkeen on ihanaa istahtaa nojatuoliin ja katsella ja kuunnella ohjelmaa, jossa vanhat miehet istuvat mustaa taustaa vasten jakkaralla ja muistelevat menneisyyttään. Oikein harmittaa, että ensi perjantaina en voi enää rentoutua sarjan parissa. Mutta tänä iltana, viimeisen kerran, avaan telkkarin klo 21 Teemalta ja rentoudun Python-muistelmia kuunnellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti