sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Ennen kuin ne häviävät

Olen koukussa.

Olen koukussa luonto-ohjelmaan.

Olen niin koukussa luonto-ohjelmaan, että saatan katsoa kolme kertaa saman jakson sarjasta, ettei vaan mitään pääse menemään ohi.

Tämä aivan loistava sarja on Ylen tv1:llä pyörivä Kiehtova maailma: Ennen kuin ne häviävät. Sarjan jaksot esitetään sunnuntaisin klo 19.30 ja uusitaan keskiviikkoisin klo 13.00. Lisäksi jaksot löytyvät tv-esityksen jälkeen kahden viikon ajan Yle Areenasta. Sarjan ekaa jaksoa ei valitettavasti enää Areenaasta löydy, ja tätä kirjoittaessa toisen jakson esitysaikaakin on jäljellä vain kuutisen tuntia, mutta ai-ai-puoliapinoista kertova kolmas jakso on nähtävillä vielä viikon verran.

Sarjassa seurataan, kuinka näyttelijä Stephen Fry kiertää biologi Mark Carwardinen kanssa etsimässä samoja uhanalaisia eläinlajeja, joita Carwardine oli käynyt katselemassa kirjailija Douglas Adamsin kanssa 90-luvun alussa. Adams teki noiden retkien pohjalta suositun radio-ohjelman ja kirjan. Ennen kuin ne häviävät -sarja kertoo nyt, mitä noille uhanalaisille lajeille kuului vuonna 2008.

Täytyy sanoa, ettei sarjassa esitetylle lajeille kuulu lainkaan hyvää. Esimerkiksi toisessa jaksossa esiteltyä Zairenleveähuulisarvikuonoa miehet eivät enää onnistuneet löytämään ja jakson lopussa Stephen Fry kertoo, kuinka toimet lajin sukupuuttoon julistamistamiseksi on aloitettu.

Vaikka sarjassa koetaan paljon pettymyksiä, sarjassa on paljon myös iloisia ja toiveikkaita hetkiä. Eikä jaksoissa suinkaan keskitytä etsimään ja esittelemään vain yhtä eläinlajia, vaan itse asiassa ohjelmissa esitellään myös monien muiden lajien kohtaloa ja suojeluohjelmia. Seuraavalla videolla näytetään iloinen hetki simpanssien "orpokodissa".



Katselen kyllä paljon luonto-ohjelmia, mutta harvemmin jään niihin yhtä pahasti koukkuun kuin tähän sarjaan. Jaksojen ensiesitys menee kyllä minulta valitettavasti ohi samaan aikaan Nelosella pyörivän Dancen takia, mutta kunhan jakso on Areenaan ilmestynyt, katson sen sieltä heti. Keskiviikkoisin istun kuin tatti katsomassa jakson telkkarista ja yleensä olen katsonut jakson Areenasta vielä kertaalleen uudelleen.

Kaikkien luonto-ohjelmien ystävien ja Stephen Fry -fanien kannattaa kyllä ehdottomasti tämä sarja katsoa. Minä harkitsen jo sarjan DVD:n ostamista. Minä kun en vain tunnu kyllästyvän sarjaan ollenkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti