keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Luistelumusiikit vaihtoon

Olen aiemminkin valittanut, kuinka tylsiä ja puhkikuluneita kappaleita taitoluistelijat ja heidän tiiminsä valitsevat kilpailuohjelmien taustalle. Eilen alkaneiden taitoluistelun EM-kisojen takia tulin katselleeksi, millaista musiikkia luistelijat ovat tänä vuonna ohjelmiinsa valinneet. Jälleen kerran musiikkivalinnat saivat minut turhautumaan.

En edes uskalla katsoa naisluistelijoiden taustamusiikkeja, kun kappalevalinnoissaan naisia rohkeammat miehetkin ovat valinneet musiikkinsa joltain Klassisen musiikin helmet -albumilta, jota taitoluistelupiireissä on pyöritetty ainakin viimeiset 20 vuotta.

Koska kansainvälinen taitoluisteluliitto ei selvästikään kykene laatimaan listaa kielletyistä kappaleista, teen sen heidän puolestaan. Tässä on vain muutamia listalle kuuluvia kappaleita, koska kaikki eivät varmastikaan juuri nyt tule mieleeni.

1. Albinoni: Adagio g-mollissa

Tämä kappale saisi olla jäähyllä ainakin seuraavat 10 vuotta. Taitoluisteluväelle tiedoksi, että samalta säveltäjältä löytyy mm. oikein kaunis c-duuri adagio, jos nyt on pakko käyttää tällä tempomerkinnällä soitettua kappaletta.

2. Ravelli: Bolero

Voisikohan taitoluistelupiirit jo ymmärtää, että Jayne Torvill and Christopher Dean ovat olleet viimeiset (ja ilmeisesti ainoat) luistelijat, jotka todella ovat osanneet vangita Boleron hengen luisteluunsa. Jos luistelijan tai parin taustalle halutaan jokin loppua kohti kasvava, mahtipontinen kappale, miten olisi vaikkapa Mewn Comforting Sounds?

1984 Olympic Ice Dance Champions Jayne Torvill and Christopher Dean


3. Masquerade-valssi

Miten monen luistelijan olenkaan nähnyt nääntyvän tämän musertavan voimakkaan valssin alle. Ei tunnu sopivan juuri kenenkään esitettäväksi, ja silti lähes joka vuosi joku yrittää selvitä tämän kappaleen tulkinnasta.

4. Edellisvuoden kisoissa käytetyt leffamusiikit.

Kannattaa aina miettiä, saako ohjelmaan tuotua oikeasti jotain uutta, jos joku luistelija on viimeisen parin vuoden aikana käyttänyt samaa musiikkia. Erityisesti leffamusiikin kohdalla tuntuu rasittavalta, jos luistelija ei yllä edellisvuoden esittäjän tasolle. Tomas Vernerille tiedoksi, että olisit voinut jättää sen Kummisetä-leffan musiikin pois tänä vuonna. Ja yleisesti luistelijoille tiedoksi, että Viimeinen mohikaani -leffan soundtrackinkin voisitte kokonaan unohtaa. Niin ja jos jätettäisiin Matrix-leffan biisit ihan vaan Brian Joubertin tulkittavaksi.

5. Kaikki Edvin Martonin soittamat kappaleet

Ja kyllä Plushenko, tämä koskee myös sinua! Paha vaan, että Jevgeni on tämänkin vuoden vapaaohjelmaan valinnut ystävänsä viulunvingutusta. Jos se hemmetin viulisti tulee päätösgaalassa jäälle, mulla menee hermot lopullisesti.

6. Astor Piazzollan musiikki

Valitan, mutta tämä on niin kovin kulunutta kamaa luistelukentillä. En vaan jaksa enää Piazzollaa yhdenkään luistelijan taustalla.


Jotta nyt ei menisi täysin valituksen puolelle tämä postaus, voisin kehua muutamien luistelijoiden musiikkivalintoja.

Ensinnäkin kiitokset Ruotsin taitoluistelijamiehille hyvistä biisivalinnoista. Vähän sekavaa settiä kappaleista on kyhäilty, mutta hienoa, että musiikki on jotain nuorille miehille sopivaa. Varsinkin Adrian Schultheissin vapaaohjelmaa odotan kovasti. Massive Attack, Cypress Hill ja Prodigy kuulostavat siltä, että urheilija on valinnut musiikkinsa itse, jolloin miehen luonnollinen liikekieli ja luonne pääsevät luistellessa parhaiten esiin.

http://hd.se/multimedia/archive/00151/konst_jpg_151000d.jpg

Italian Samuel Contestillakin on omannäköistään musiikkia. Brian Joubert ansaitsee kehuja vapaaohjelman musiikista, mutta miksi ihmeessä lyhytohjelmassa soi edelleen Safri Duo?

Vaikka paljon olenkin valittanut klassisen musiikin käytöstä, sallin kyllä sitäkin luistelijoiden taustalle, kunhan kappaleet eivät ole loppuunkulutettuja. Ihan vaan muistutukseksi kaikille taitoluistelijoille, valmentajille ja koreografeille, että klassista musiikkiakin on säveltänyt useampi kuin 10 säveltäjää.

Yhdelle luistelijalle kuitenkin sallin vähän kuluneempienkin kappaleiden käytön. Stephane Lambiel saa puolestani käyttää aivanmitä tahansa musiikkia, kunhan vain luistelee. Miten ihanaa, että hän on taas kentällä! Katsokaa hänen piruettejaan ja kykyä välittää tunteita! Väitän, että Lambiel saisi tuotua jotain uutta jopa siihen hemmetin Albinonin G-molli adagioon.

kuvat: 1 & 2

2 kommenttia:

  1. + Oopperan kummitus, Pirates of the Caribbean, Romeo ja Juulia... Lista jatkuu.

    VastaaPoista
  2. Mistä löytää luistelu ohjelmaan musiikkia? Kesto 2:30?

    VastaaPoista