torstai 7. tammikuuta 2010

Univaikeuksia

Kärsin vuoden 2010 ensimmäisestä flunssasta, mutta onneksi tämäkin tauti tuntuu menevän parissa päivässä ohi. Viimeisen parin vuoden aikana olen kärsinyt useampia inhottavia flunssia, mutta tämän syksyn flunssakausi meni ohi varsin vaivattomasti. Tänä syksynä flunssat ovat kestäneet korkeintaa muutaman päivän, ja vain yksi taudeista vaati useamman päivän täyslevon.

Uskon vahvasti, että voin olla jo viikonloppuna terve, kunhan nyt pysyttelen levossa ja nautin tuhdilla hunaja-annoksella kyllästettyä teetä. Viime yönä flunssa kuitenkin valvotti ja aiheutti painajaisia. Kamalan yön kruunasi unihalvaus.

Viimeisen parin vuoden aikana unenlaatuni on ollut surkeaa. Tai oikeastaan oli, sillä syksyllä päätin kokeilla Yle Teeman esittämästä Uniklinikka-sarjasta opittua niksiä unihalvausten estämisessä. Mieleeni jäi, kuinka erään klinikan potilaan unihäiriöitä ehkäistiin soittamalla potilaalle läpi yön musiikkia. Musiikkihoitoa oli helppo kokeilla kotona, ja minulla se todella on tepsinyt unihäiriöiden ehkäisyssä.


Tiedosto:AgByrCov.JPG 
 Paras unilevy: Sigur Rós: Ágætis byrjun

En tiedä, mitä musiikki oikeasti aivoissani tekee, mutta minusta tuntuu siltä, etten vajoa sellaiseen unen syvyyteen, jossa painajaiset ja niitä seuraavat unihalvaukset syntyvät. Rauhallisia unia saatan nähdä, mutta usein nukun niin sikeästi, etten aamuisin muista uniani. Ja siinä missä aiemmin saatoin olla aamuisin väsyneempi kuin illalla nukkumaan mennessä, nyt herään oikeasti pirteänä.

Koska flunssan takia aistini olivat eilen tavallista herkemmät, en kyennyt tuudittautumaan musiikin tahdissa uneen. Voi olla, että olisin musiikista huolimatta kärsinyt yöllä kuumeen aiheuttamista painajaisista, mutta olen varma, että unihalvaus olisi mennyt nopeammin ohi, jos Sigur Rósin musiikki olisi muistuttanut minua tutusta ympäristöstä. Ensi yönä pidän musiikin soimassa, vaikka se kuinka tuntuisikin vaikeuttavan nukahtamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti