perjantai 19. helmikuuta 2010

Vähän valitusta Jevgenistä

Tänä aamuna tapahtui jotain hyvin harvinaista. Huudan kyllä usein urheilukisoja seuratessani, mutta harvemmin kiljun taitoluistelua katsoessa. Harvemmin myöskään kiljun riemusta, kun joku tietty urheilija ei voita kisaa, vaan yleensä riemuiten onnistujien puolesta. Mutta nyt syy kiljahduksiini oli lähinnä siinä, että ennakkosuosikki Jevgeni Plushenko jäi olympialaisissa kakkoseksi, eikä voittanut kultamitalia. Vaikka seassa oli aitoa iloa Evan Lysacekin puolesta, omaksi järkytykseksenikin suurin syy riemuun oli Plushenkon tappiossa.

En ymmärrä, miten vanha suosikkini on tänä vuonna muuttunut suorastaan vihollisekseni. Olen aiemmin pitänyt kovasti Jevgenin esittämisestä, mutta nyt mies tuntuu olevan kentällä ylimielisen itsevarma. Kaiken lisäksi minua pännii, että mies lähinnä pomppii kentällä. Missä on yhdistävät askeleet? Missä siirtymät? Ja missä musiikkia ilmentävät ja tunteita osoittavat ilmeet ja eleet. Juu, kyllä siellä jotain ilmeitä oli, mutta niin ylinäyteltynä, että myötähäpeämittari heilui punaisella.

Ja näissä kisoissa hermostuin totaalisesti myös Jevgenin käsiin. Siinä missä mm. Lambielilla, Takahashilla ja Lysacekilla koreografia tuntuu ulottuvan jokaisen sormenpään asentoon saakka, Plushenkon kädet heiluvat miten sattuu. Tilannetta ei paranna se, että kädet on verhoiltu tiukoilla mustilla hihoilla ja hanskoilla, jolloin kädet korostuvat entisestään.

 http://media.kansascity.com/smedia/2010/02/16/21/488-SPORTSOLY-SKATING27MCT.embedded.prod_affiliate.81.jpg

Olen hieman surullinen Lysacekin puolesta, etten aamulla osannut nauttia vain hänen onnistumisestaan, vaan varsin julmalla tavalla sain iloa kakkossijalle jääneen luistelijan harmista. Mutta mielestäni Plushenko ja media ansaitsevat tällaisen pienen muistutuksen siitä, ettei Jevgeni suinkaan ole taitoluistelumaailman keskipiste ja jumala, vaan aivan tavallinen kilpailija, jonka täytyy lunastaa voitto hyvällä ja virheettömällä ohjelmalla.

Luettuani tämän uutisen, hermostuin täysin. Uutisessa lukee mm. näin:


- En ole valmistautunut luistelemaan hyvin ja häviämään. Tämä on miesten taitoluistelua, ei jäätanssia, Plushenko napautti.

Plushenko teki ohjelmassaan neloishypyn, Lysack sen sijaan ei. Yhdysvaltalainen luisteli kuitenkin virheettömän vapaaohjelman, eikä voittoon tarvittu kuin kolmoishyppyjä. Plushenkon kommentti viittasi pettymykseen siitä, ettei neloishypyllä ollut tarpeeksi painoarvoa.

- Tietenkään en ole tyytyväinen lopputulokseen. Olin varma, että voitin toisen olympiakultani. Mutta tätä on uusi systeemi, neloishyppyä ei arvosteta enää.

Arvoisa herra Plushenko, kyllä sitä neloishyppyä edelleen arvostetaan. Neloistulppi-kolmoistulppi-yhdistelmästä Jevgeni sai oikein hyvät pisteet. Ja vaikka Plushenko muissa hypyissään oli milloin mihinkin suuntaan vinossa ja kenossa, voitti hän mm. Lysacekin hyppyjen pisteissä. Jos laskin oikein, niin Plushenko sai kaikista hypyistä vapaaohjelmassa yhteensä 63.77 pistettä ja Lysacek 63.47. Ei mikään suuri ero, mutta tiukassa kisassa kuitenkin tärkeä.

Yhdellä osa-alueella Plushenko on selvästi muita huippuluistelijoita heikompi, ja tämän parantamiseen hänen pitäisi keskittyä. Hän saa siirtymistä toistuvasti reilusti alle 8 pistettä. Jos katsomme tämän vuoden EM-kisojen mitalistien pisteitä, näemme, että Plushenko sai heistä kaikkein heikoimmat siirtymäpisteet. Laskin yhteen mitalimiesten lyhyt- ja vapaaohjelmien pisteet siirtymistä ja sain seuraavat tulokset:

Plushenko:     15.20
Lambiel:        16.10
Joubert:         15.45

Olympialaisissa Plushenko sai siirtymistä yhteensä 14.05 pistettä. Kultamitalisti Lysacek ei siirtymistä mitään erityisen huippukorkeita pisteitä saanut, mutta yhteensä kuitenkin 15.9. Pronssia voittanut Daisuke Takahashi sai 15.65 pistettä. Parhaat pisteet siirtymistä sai Stephane Lambiel, joka keräsi 16.25 pistettä.

Kun otetaan huomioon, että Lysacekin ja Plushenkon piste-ero koko kisoissa oli 1.31 pistettä, tämä ero syntyy miesten välille jo pelkkien siirtymäpisteiden takia.

Ja vaikka nyt vaahtoan tässä koko ajan siirtyimistä, niin toki tajuan, ettei tämä yksi osa-alue suinkaan ole tärkein asia taitoluistelussa. Jos näin olisi, USA:n Jeremy Abbot olisi päihittänyt Plushenkon ylivoimaisesti sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa. Lopulta 9. sijoittunut Abbot sai lyhytohjelmasta 7.75 pistettä, kun Plushenko keräsi vain 6.8 pistettä.

Plushenko ei ole muihin huippuihin nähden mitään ihmeellistä. Vaikka hän on urheilutähti, hänen todella täytyy onnistua täysin kaikissa hypyissään, jotta hän saa korvattua puutteensa osa-aluepisteissä. Vasta kun Jevgeni nostaa siirtymät muiden huippumiesten tasolle, hän voi voittaa muut virheistä huolimatta. Pirueteissa ja askelsarjoissa Jevgeni kilpailee tasaväkisesti muitten huippujen kanssa.

Hyvä luistelija Plushenko kiistämättä toki on, mutta harmittaa, että jostain syystä hänestä ei saisi sanoa mitään pahaa. Aivan kuin olisin jotenkin huono ihminen vain, koska pidän enemmän Lambielista, Takahashista ja Lysacekista. En ole ylpeä siitä, että hänen epäonnensa riemastutti minua hetkellisesti enemmän kuin onnistujien ilo, mutta kun kuukauden aja on lukenut median hehkutusta miehestä, jostain syystä tällainen raaka vahingonilo puski tällä kertaa pintaan.

Ehkä sitä paitsi on taitoluistelufanien etu, ettei Plushenko tänään voittanut. Ehkä mies saa tästä puhtia jatkaa kilpauraansa ja me saamme nähdä Jevgenin kelpo esityksiä jatkossakin. Mutta Plushenko, sen sijaan, että keskityt valittamaan neloshypyn vähäisestä arvostuksesta, keskity kehittämään itseäsi. Taidot kyllä riittää haastavampienkin siirtymien toteuttamiseen ja pisteiden nostamiseen.

Kuva täältä

1 kommentti:

  1. Itsekin iloitsin Plushenkon "häviämisestä". Ja samalla olin vihanen, kun Plushenko saa edelleenkin liikaa komponentteja sekä siirtymisistä että perusluistelusta ja vielä jopa koreografiasta. Lysacekistäkään en tykkää, hypyissä on huonot ilmalentoasennot, ohjelmat ja musiikit on kliseisiä jne. Daisuke taas on ihan eri tasolla, upea. Samoin Stephane. <3 Plushenko ei olis edes haitannu niin paljon, jos se ei ois menny pompottaan ihmisiä lehdistötilaisuudessa, uhoamaan, että miesluistelijoilla TÄYTYY olla neloishyppy ja siitä, ettei hän tarvitse siirtymisiä voittaakseen. Plushenko ei olis ansainnu komponenteillaan edes mitalia.

    VastaaPoista