keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Suomi finaalissa, toinen semifinaali arvioitavana

JEEE! Suomi on euroviisufinaalissa! Veikkasin melko hyvin, mitkä maat jatkoivat ensimmäisestä semifinaalista lauantain finaaliin. Sain 8/10 oikein. Minähän veikkasin, että jatkoon pääsevät Ruotsi, Armenia, Sveitsi, Turkki, Islanti, Makedonia, Suomi, Portugali, Malta ja Bosnia-Hertsegovina. Lihavoidut maat lopulta pääsivät finaaliin. Lisäksi sinne eteni Israel ja Romania. Israelin kappaleen finaalipaikkaa ei yllätyksenä voi pitää, sen sijaan Sveitsin tippuminen lauantain show´sta yllätti minut. Ja Maltaa en olisi toivonut jatkoon, sillä biisi on tylsä ja laulaja-Chiara on tavattoman rasittava. Islannin finaalipaikasta olen tosi iloinen. Ja huomasinpa eilen senkin, että yksi Islannin taustalaulajista oli maan viimevuotisen edustajan, Eurobandin, miessolisti!

Kuten jo maanantaina lupasin, tässä nyt toisen semifinaalin biisit arvioituna.


1. Kroatia: Igor Cukrov feat. Andrea - Lijepa Tena

Mikäli Igor onnistuu laulusuorituksessaan paremmin kuin maansa karsinnoissa, tämä biisi saa pisteitä ainakin Kroatian naapurimailta. Melko tylsä kappale tämä kuitenkin on, enkä usko, että Kroatia etenee finaaliin.
2 pistettä


2. Irlanti: Sinéad Mulvey & Black Daisy - Et Cetera

Irlannin tyttöbändille on povattu finaalipaikkaakin, mutta itse en usko, että Eurooppa innostuisi tätä popkappaletta äänestämään. Pirteää ja hyvin tehtyä musiikkiahan tämä on, mutten mitenkään näe tämän toimivan isolla lavalla ja näissä kisoissa. Toivon kuitenkin finaalipaikkaa, koska biisi on keskivertoa parempi.
3 pistettä

3. Latvia: Intars Busulis - Probka

Pidän laulun tarinasta, mutta voi kun tähän olisi viitsitty vielä säveltää melodia! Muistan kyllä kertosäkeen sävelen, mutta se on lähinnä ytimekästä huutoa. Venäjänkieliset sanat viisulavalla eivät taida siivitä tätä "laulua" finaaliin. Mutta mukava silti nähdä Latvia euroviisuissa tänäkin vuonna, sillä talouskriisi meinasi estää maan mahdollisuuden osallistua kisaan. Ja koska jotenkin tätä maat symppaan ihan hirveästi, niin tavallaan sitä finaalipaikkaa toivon, vaikken biisistä pidäkään
1,5 pistettä

4. Serbia: Marko Kon & Milaan - Cipela

Tämä on kuulemma huumoria, mutta minä en siitä ensimmäisillä kuuntelukerroilla ollut varma. Tämä biisi jopa aiheuttaa mulle ahdistusta, mikä todellakaan ei kuulu niihin tunteisiin, joita haluan euroviisuja katsoessa tuntea! Toivon todella, etteitämä nouse naapurimaiden äänin finaaliin!
1 piste, jonka annan vain, koska nollia en anna!

5. Puola: Lidia Kopania - I Don't Wanna Leave

Tuntuu oudolta, että Puola lähettää tämän vuoden kisaan balladin, koska viime vuonna hyvin samantyylinen esitys ei tuonut maalle suurta menestystä. Uskoisin Islannin balladin menestyvän tätä paremmin. Yksinkertaisesti tämä biisi on kuultu viisuissa ennenkin, mutta kyllä tämä finaaliin saattaa päästä.
1,5 pistettä

6. Norja: Aleksander Rybak - Fairytale

Hyvät naiset ja herrat, sanokaa minun sanoneen, että tässä on vuoden 2009 euroviisuvoittaja!



Biisi voitti ylivoimaisesti Norjan karsinnat. Aleksander on itse tehnyt biisin, joka mielestäni on todella yleiseurooppalainen. Poika on syntyisin Valko-Venäjältä (tai no siis Neuvostoliiton aikana syntynyt V-Venäjän alueella), mikä ehkä on kuultavissa englannin ääntämisestä. Mutta kun on tuollainen karisma, niin siinä ei paljoa ääntämiseen kiinnitä enää huomiota ;D Jos tämä biisi ei voita, niin olen ihan oikeasti hyvin, hyvin pettynyt. Ja siis finaaliinhan tämän on PAKKO päästä!
5 pistettä

7. Kypros: Christina Metaxa - Firefly

*huoh* Tästä laulusta ei koskaan synny valmista. Ja kun laulajan äänenhallinta on hmm... olematonta, niin tämä tulee olemaan hirveää kuunneltavaa. Huonot huumorikappaleet eivät aiheuta myötähäpeää, joka saa vääntelehtimään vaivautuneena sohvassa, mutta tässä käy oikeasti sääliksi esiintyjää. Annan tälle pisteen, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan nuorelle laulajalle, jota niin kovasti säälin. Ei tällä mitenkään voi päästä finaaliin.

8. Slovakia: Kamil Mikulčík & Nela Pocisková - Let' Tmou

Slovakia oli euroviisuissa mukana viimeksi 1998. Kappale olisi oikein nätti, mutta joku hölmö on päättänyt, että tässä miessolisti vain tukee laulua ja nainen on pääroolissa. Valitettavasti vaan naisen laulutaidot ovat kehnot, kun taas mies osaisi oikeasti laulaa. Jos nainen osaisi laulaa, tämä voisi päästä finaaliin, mutta nyt tämä ei kyllä lauantain show´hun mukaan pääse.
Sävelelle ja miessolistille: 2 pistettä

9. Tanska: Brinck - Believe Again

Pari vuotta sitten googletin kuumeisesti, kuka kumma esitti Anna Pihl -sarjan tunnuslaulun. Vastauksen kysymykseeni sain tänä keväänä, kun katsoin euroviisujen esikatseluvideoita. Esittäjä nimittäin on tämä Brinck tässä. Tanskan kappaleen tekemiseen on osallistunut Ronan Keating, jolta Brinck kovasti myös kuulostaa. Toivottavasti Tanska etenee tällä hyvin tehdyllä radiopopkappaleella finaaliin, sillä viisupoppiksen seassa tämä kuulostaa piristävältä ja "oikealta" musiikilta. Mielelläni antaisin tälle neljäkin pistettä, mutta koska miehen laulu ei aina livenä ole riittävän hyvää, annan tälle vain 3,5 pistettä.

10. Slovenia: Quartissimo feat. Martina - Love Symphony

Alunperin Slovenian kappaleessa ei ollut lainkaan laulajaa, vaan lavalla piti olla neljä jousisoittajaa. Koska euroviisujen säännöt kuitenkin vaativat kappaleisiin myös lauluosuuksia, niitä lisättiin kappaleeseen. Ilman laulua biisi muuten tulisi TÄYSIN taustanauhalta viisuissa, nimittäin vain lauluosuudet saa tulla livenä. Toisaalta taustanauha taas ei saa sisältää lainkaan lauluääniä. No mutta Slovenian viisuun lauluosuuksia on ripoteltu niin vähän, ettei biisi oikeastaan koskaan tunnu lähtevän käyntiin, kun koko ajan odottaa, koska laulu lähtisi kunnolla käyntiin. Tällä ei mennä missään nimessä finaaliin.
1 piste

11. Unkari: Zoli Ádok - Dance With Me

Tum, tum, tum... Joko tämä biisi uppoaa kuin häkä eurooppalaisiin ja saa porukan tanssimaan tai sitten unohdetaan saman tien. Veikkaan kuitenkin jälkimmäistä kohtaloa, sillä tämä biisi on kuultu ennenkin, itse asiassa tuhansia kertoja joskus 90-luvulla. Ei finaaliin ja 1,5 pistettä

12. Azerbaidzhan: AySel & Arash - Always

Jos olen ymmärtänyt oikein, azereilla oli todellinen ongelma löytää edustuskappale, koska virallisesti karsintaan oli ilmoittautunut vain sääntöjenvastaisia kappaleita. Lopulta apua haettiin Ruotsista. Jotenkin tämä on niiiiiin tekemällä tehty biisi, mutta saa varmasti ääniä reippaasti ja etenee finaaliin. Mutta kyllä mua häiritsee, jos koko ajan mietin, mistä Backstreet Boysin kappaleesta säkeistön sävel on saanut vaikutteita ja mistä tuo c-osa oikein on poimittu. Tässä on sävelletty useampi biisi uudelleen, niin ettei sitä kuitenkaan voi syyttää plagiaatiksi. Ja jos jossain ruotsalaiset ovat hyviä, niin tuossa hittien uudelleensäveltämisessä.
2 pistettä

13. Kreikka: Sakis Rouvas - This Is Our Night

JOKAINEN viisufani tuntee Sakisin. Tyyppi on edustanut maataan kerran ennenkin viisuissa, ja lisäksi mies juonsi Ateenan euroviisut (jotka eräs mörköbändi voitti). Minulle on tehty selväksi, että mies on hyvännäköinen, ja näiden ulkoisten avujen takia hän saa anteeksi laulutaidon puutteensa. Minä en tästä miehestä pidä, enkä haluaisi häntä finaalissa nähdä. Mutta kyllä tämä mies pääsee tanssimaan ja esittelemään valkoisia hampaitaan myös lauantaina. Ja no, ihailkoot muut Sakista, sillä kyllähän minäkin tuijotan melko ihastuneena Norjan esityksen huikeita tanssijoita :)
2,5 pistettä

14. Liettua: Sasha Son - Love

Oh-hoh! Tätä en Liettualta odottanut. Nimittäin maa on lähettänyt melko kehnoja kappaleita kisoihin oikeastaan koko viisuhistoriansa ajan. Nyt tulee ihan oikea biisi. Tämä laulu kuuluu finaaliin. Hyvin tehty kappale ja lisäksi Liettua esiintyy melkoisen tanssipoppisjumputus-putken jälkeen. Ja koska jotenkin olen useamman kuuntelukerran jälkeenkin tästä niin kovin innoissani, annan tälle 4 pistettä!

15. Moldova: Nelly Ciobanu - Hora Din Moldova

Moldovan hora-tanssista kertova kappale ei saa minua innostumaan. On hassua, että tästä tulee mieleen Turkin Athena-bändin kappale, josta pidin euroviisuissa vuonna 2004. Veikkaisin tämän menevän finaaliin, varsinkin jos esitys on lavalla livenä näyttänä.
2 pistettä

16. Albania: Kejsi Tola - Carry Me In Your Dreams

Jälleen jalkapallokarsinnoista tuttu maa... Hmm.. Ei tämä toimi alkuunkaan. Nuori tyttö on niin hukassa tässä biisissä. Epävarmuus näkyy silmistä koko ajan ja äänikään ei ole täysin hallussa. Ja kun biisikin on euroviisuihinkin turhan vanhanaikainen, niin en kyllä usko Albanian yltävän finaaliin.
1,5 pistettä

17. Ukraina: Svetlana Loboda - Be My Valentine

Tällä kappaleella oli vuoden ällöttävin esikatseluvideo. Svetlana pyörii videossa öljyssä pikku bikineissään, ja se valuva öljy todella vie ruokahalut, varsinkin kun katsojalle vihjataan, että nainen pyörisi oikeasti sulassa suklaassa. Melodiaa biisissä on tuskin laisinkaan ja sekin vähä mitä on, on lainattu El condor pasa -kappaleesta. Tämä biisi myydään niin puhtaasti seksillä, että raivostuttaa. Ja silti olen varma, että tämä pääsee finaaliin. Taivaan onneksi viisulavalle ei sitä öljyä voida levittää, joten voin rauhassa syödä pikkunakkeja ja perunasalaattia esityksen aikana.
Nollaa pistettä en kenellekään anna, mutta tämä hirvitys ei ansaitse yhtäkään pistettä, joten annan tälle 0,5 pistettä.

18. Viro: Urban Symphony - Rändajad

Viron viisuhistoria 90-luvulla oli kadehdittavan hyvä. Sitten tapahtui jotain. Viro ei ole kertaakaan yltänyt semifinaalista finaaliin nykyisen viisujärjestelmän aikana. Tänä vuonna toivon, että etelänaapuri onnistuisi pääsemään finaaliin. Kappale on hieman tekotaiteellinen, mutta ainakin tosissaan tehty. Kappale ei koskaan pääse kunnolla käyntiin, mutta se jää kummasti soimaan päähän.
2 pistettä

19. Alankomaat: The Toppers - Shine

Jos Ukrainan video oli vuoden ällöttävin, niin tämä oli imelin. Itse asiassa Alankomaiden video ja kappale aiheuttaa samanlaisen pistävän päänsäryn kuin hattaran syöminen. Olen hyvin tyytyväinen, etten näe suorana lähetyksenä toisen semifinaalin lähetystä, koska olen Turun Klubilla katsomassa The Crashin jäähyväiskiertueen keikkaa. Koska näen semifinaalin vasta nauhalta, voin kelata rauhassa tämän biisin yli. Ja finaaliin tällä ei sitten ole mitään asiaa!
1 piste

Finaalissa oletan siis näkeväni seuraavat maat: Irlanti, Latvia, Puola, Norja, Tanska, Kreikka, Liettua, Moldova, Ukraina ja Viro.

Varmaan jo tajusittekin, että Norja on ehdoton suosikkini tästä porukasta. Mikä sääli, että Aurajokilaivuritutkinnon takia multa jää tämä toinen semifinaali näkemättä. Tai itse asiassa se taitaa jäädä näkemättä kyllä The Crashin keikan takia. Mutta onneksi netistä nuo esitykset näkee jälkikäteenkin.

Huomenna lisään tänne blogiin mielipiteeni niistä kappaleista, jotka pääsivät suoraan tämän vuoden finaaliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti