maanantai 11. toukokuuta 2009

Euroviisujen 1. semifinaali

Rakastan euroviisuja! Tällä viikolla postaukseni käsittelevätkin näitä hölmöjä laulukilpailuja, joissa hyvin harvoin oikeasti kuulee hyvää musiikkia, mutta jostain syystä ne silti kiehtovat. Ja tänä vuonna puitteet ovat Moskovassa HUI-KE-AT. Jotain kertoo jo se, että lavalla nähdään enemmän valoja kuin edellisten 8 vuoden viisuissa yhteensä!

Mitä olen esitysten harjoituksista kuvia nähnyt, lava näyttää upealta. Helsingin euroviisufinaalin kenraaliharjoitukset paikan päällä nähneenä voin sanoa, että Suomen euroviisuja ei todellakaan kannata verrata tämän vuoden viisuihin. Mutta jos Helsingissä lava oli pieni, niin musiikki sentään oli parempaa kuin Moskovassa. Seuraavassa arvioin asteikolla 1 - 5 kisojen ensimmäisen semifinaalin biisit. Maat ovat tässä esiintymisjärjestyksessä.

1. Montenegro: Andrea Demirović - Just Get Out Of My Life

Miljoonaan kertaan Euroviisuissa kuultu kappale. Hukkuu euroviisurenkutuksissakin pahasti massaan, mikä varmasti osittain johtuu siitä, että kappaleen on tehnyt vuosien saatossa 19 euroviisukappaletta säveltänyt Ralph Siegel. Tällä kappaleella ei finaaliin ole asiaa.

1 piste


2. Tsekki: Gipsy.cz - Aven Romale

Sekava, epämääräinen, huono. Tässä kaikki, mitä kappaleesta jää mieleen. Huumorimusiikkia euroviisuissa on joka vuosi. Joskus vitsi naurattaa, joskus ei, ja Tsekin epäonneksi heidän tämän vuoden viisu ei naurata. Ei tällä kyllä finaaliin mennä.

1 piste

3. Belgia: Copycat - Copycat

Tsekin heikon huumorisuorituksen jälkeen Belgian Elvis-kopio aiheuttaa jopa pienen naurahduksen, mutta eipä tämäkään huumori paljoa meikäläiseen pure. Kappale kestää tasan yhden kuuntelukerran, eikä vitsi sen jälkeen huvita juuri ollenkaan. Ihmeenä pidän, jos Belgia tällä esityksellä finaaliin pääsisi.

1 piste


4. Valko-Venäjä: Petr Elfimov - Eyes That Never Lie



Tuota noin... Esikatseluvideossa musiikki jää ensimmäisellä katselukerralla oikeastaan huomioimatta, koska shown varastaa laulajan ulkomuoto. Mitä ihmettä miehellä on oikein päällään! Toisella kerralla ehtii huomioida jo kappalettakin. Ensimmäisiin muistiinpanoihin kirjattu "kamalaa vanhanaikaista rockia" pitää aikalailla paikkaansa. Ei auta, että taustanauhaa (eli siis bändin osuuksia) on ollut tuottamassa Nightwishin tuottaja. Finaaliin tällä kappaleella ei pääse. Sävelelle yksi piste, laulutaidolle toinen, joten yhteensä tämä saa
2 pistettä.

5. Ruotsi: Malena Ernman - La Voix

Ruotsin disko-oopperakappale on ollut ennakkoon eniten minua ärsyttänyt kappale. Tsekin kaltaiset huonot kappaleet unohtuvat mielestä, mutta Ruotsin viisu on jäänyt pyörimään päähäni. Toisaalta, itsepähän mokasin asian suhteen, kun aloin laulaa kappaletta Joulu joka päivä -laulun sanoilla, koska visun alku tuo mieleen tuon joululaulun.

Jossain urheilutapahtumassa olen mielestäni kuullut tämän Marlenan laulaneen aiemmin ja silloin tuo laulu oli pahasti epävireistä. Myöskään Ruotsin karsinnoissa laulusuoritus ei ollut aina lainkaan kunnossa. Ja kun Moskovassa taustalaulu ei saa tulla nauhalta, saattaa biisi latistua entisestään esikatseluvideolla nähdystä. Uskoisin Ruotsin kuitenkin yltävän finaaliin. Ruotsalaisille toivoisi edes pientä menestystä ihan jo senkin takia, että tympii nähdä näitä yliyrittämiseen sortuvia esityksiä maalta, joka kuitenkin tekee ihan hyvää popmusiikkia.

2,5 pistettä


6. Armenia: Inga & Anush - Jan Jan



Tässä on yksi ehdottomista suosikeistani tämän vuoden viisuissa! Kappale on raipas ja lisäksi maan omaa kulttuuria esiin tuova, mistä ehdottomasti täytyy antaa yksi piste. Nähtävästi tästä alkaa tulla tapa, että pidän armenialaisista euroviisuista, sillä viime vuoden Qele, Qele oli yksi suosikeistani ja Helsingin kisoissa kuultua Armenian kappaletta olen soittanut kotona cd:ltä yllättävän usein.

Muuta euroviisukeskustelua seuratessa olen huomannut, ettei tästä kappaleesta ole erityisemmin pidetty, mutta minusta tämä kappale kuuluu finaaliin! Biisi, joka nostaa hymyn huulille ja pakottaa tanssimaan saa minulta ehdottomasti 5 pistettä!

7. Andorra: Susanne Georgi - La Teva Decisió (Get A Life)

Armenia ja Andorra. Siinä kaksi maata, joita en koskaan toivo näkeväni samassa lohkossa jalkapallokarsinnoissa Suomen kanssa. Liian usein näitä pikku A-maita kohdatessamme tuhrimme pakkovoiton kisapaikan romuttavaksi tasapeliksi. Mutta miksi puhun jalkapallosta? No koska en keksi oikein mitään sanottavaa tästä Andorran ällöttävästä söpöilykappaleesta. Andorra tuli viisuihin mukaan esitelläkseen kieltään ja kulttuuria. Nyt laulaja on tanskalainen ja laulaa englanniksi typerän kappaleen. Ei finaaliin ja minulta 1 piste, kun en nollaa kenellekään anna.

8. Sveitsi: Lovebugs - The Highest Heights

Pisteet Sveitsille, että kilpailuedustajaksi on valittu normaaleista viisukappaleista poikkeava laulu. Biisin alusta tulee hyvällä tavalla mieleen U2. Alun jälkeen selviää, että kyseessä on varsin perinteinen radiopoprock-kappale. Radio Novan soittolistalla tämä uppoaisi massaan, mutta viisuympyröissä tämä kuulostaa virkistävältä. Voin hyvin kuvitella itseni huristelemassa kesäiltana autollani kohti auringonlaskua meren rannalla. Jos jokin laulu saa minut ajattelemaan Öölannin tuulimyllyjä, hiekkaa ja rannikkoa, se ei voi olla huono. Tämä menee ehdottomasti finaaliin.

4 pistettä


9. Turkki: Hadise - Düm Tek Tek

Turkin edustaja ponnistanut julkisuuteen Belgian Idol-kisasta. Ennakkoveikkailuissa Turkki on ollut voittajasuosikkeja, mutta minä en tästä kappaleesta pidä. Ja miksi ihmeessä Turkin edustajat tuppaavat esittelemään napatanssitaitoja silloinkin, kun kaikesta näkee, ettei tanssia ole koskaan opeteltu? Kuten äitini totesi, Turkin edustaja on kehno Shakira-kopio. Finaaliin tämä kuitenkin yltää.

2 pistettä

10. Israel: Noa & Mira Awad - There Must Be Another Way

Juutalainen ja palestinalainen arabikristitty laulamassa rauhasta ja rakkaudesta. Ehkä laulu koskettaa riittävän montaa ihmistä ympäri Euroopan, ja Israelin laulu pääsee finaaliin, mutta itse en saa laulusta mitään irti. Laulu on kehno, mutta kun kuulee, millaisin perustein ihmiset yleensä äänestävät Israelia, en ihmettele, jos laulu etenee jatkoon.

1 piste

11. Bulgaria: Krassimir Avramov - Illusion

Virallisen esikatseluvideon perusteella Bulgarian kisakappaleesta ei paljoa irti saa. Miehen falsettilaulu kuulostaa videolla ihan kohtuulliselta, mutta livenä luvassa on ilmeisesti kolme minuuttia epävireistä kiljuntaa. Omien korvieni ja Krassimirin puolesta toivon, että tiistain semifinaalissa laulu olisi edes siedettävää ulinaa. Ei tällä finaaliin kuitenkaan pääse.

1 piste


12. Islanti: Yohanna - Is It True?

Pidän yleensä islantilaisten balladeista, eikä Yohannan kappaleessakaan vikaa ole. Itse asiassa Islannin laulu on viisuballadiksi moderni. Kun Islanti vielä on ensimmäinen maa semifinaalissa, joka esittää perinteisen viisuballadin, ja myöhempien samassa semifinaalissa esiintyvien maiden balladit eivät mielestäni ole yhtä hyviä, uskon Islannin pääsevän finaaliin.

4 pistettä


13. (EJT) Makedonia: Next Time - Nešto što Ke Ostane

Mutta sehän on nuori Bon Jovi! Eiku...ei. Makedonian rock-kappale on rakennettu yhden koukun varaan, mutta siitä huolimatta kappale kuulostaa hyvältä. Jotenkin tämä on hemmetin virkistävä kappale euroviisuissa. Kun laulaja vaikuttaisi vielä osaavan laulaa ja esiintyä livenäkin, pitäisi tämän päästä finaaliin.

3 pistettä


14. Romania: Elena - The Balkan Girls

Tylsää viisupoppista. Ja kun sanat kertovat, miten balkanilaiset tytöt osaavat pitää hauskaa, ei tästä oikein saa mitään iloa itselleen. Ei jatkoon.

1 piste

15. Suomi: Waldo's People - Lose Control

Kun Waldo äänestettiin Suomen viisuedustajaksi, totesin, ettei biisillä edetä finaaliin. En edelleenkään biisistä pidä, mutta koska semifinaalin taso muuten on ehkä vuosikymmenen surkeimpia, Waldo etenee finaaliin.

3,5 pistettä

16 Portugali: Flor-De-Lis - Todas As Ruas Do Amor

Portugalin kappale tuntuu ihanan rennolta, teeskentelemättömältä ja luonnolliselta. Mutta voiko tämä folk-kappale menestyä euroviisuissa? Toivoisin tämän raikkaan laulun pääsevän finaaliin.

4 pistettä

17. Malta: Chiara - What If We

EI! EI! EI! Olen kyllästynyt tähän Chiaraan jo naisen toisen viisuvisiitin aikana. Nyt nainen tulee kaikkine rasittavine maneereineen kolmatta kertaa viisukisoihin. Hohhoijaa, miten tylsä biisikin. Finaaliin tämä taitaa päästä, mutta toivottavasti siellä tämä jäisi häntäpäähän.

1 piste

18. Bosnia-Hertsegovina: Regina - Bistra Voda

Minussa taitaa olla jotain vikaa. Olen kuullut ja lukenut tästä kappaleesta vaikka kuinka paljon kehuja, mutta itse pidän tätä masentavana, tylsänä ja jopa ärsyttävänä. Mutta mitä ilmeisimmin tämä jatkaa finaaliin ja menestyy sielläkin hyvin.

2 pistettä

Veikkaan (ja osittain toivon), että lauantain finaaliin etenevät Ruotsi, Armenia, Sveitsi, Turkki, Islanti, Makedonia, Suomi, Portugali, Malta ja Bosnia-Hertsegovina.

Keskiviikkona lisään blogiin toisen semifinaalin arvioni. Mutta huomenna täytyy jännittää Armenian ja Suomenkin puolesta, vaikka ihan se ja sama, mitkä maat tästä semifinaalista finaaliin etenee, kun kakkossemifinaalista ponnistava Norja nämä kisat vielä voittaa.

2 kommenttia:

  1. Valko-Venäjän biisi (2009) juuri oli täydellinen! Rakastin/rakastan sitä ja olin/olen vihainen, ettei se päässyt finaaliin. Se on vaan niin ihana SÄVELLYS!!!

    VastaaPoista
  2. Anuradha: Kiitos kaikista kommenteistasi ja pahoittelen, etten vastannut niihin aiemmin. Euroviisubiiseissä mahtavinta on se, että ne jakavat mielipiteet niin vahvasti kahtia :) Siinä missä joku pitää kappaletta tylsänä tai ärsyttävänä, toinen voi rakastaa samaa biisiä. Ja sehän on hienoa, että Euroviisuistakin löytyy meille jokaiselle ne omat suosikkikappaleet, eikä kaikki biisit ole vain mitäänsanomatonta poppia, joka ei herätä juuri mitään tunteita kuulijoissa.

    Ai niin ja viitaten vielä toiseen kommenttiisi Lambielista täytyy todeta, että todella rakastan sen miehen luistelua. Voisin katsoa sitä väsymättä vaikka lopun elämääni :)

    VastaaPoista