keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Top10: Vuoden 2009 parhaat levyt

Joulukuu on tullut siihen vaiheeseen, että pää yrittää kovasti muokkailla listoja vuoden parhaista levyistä, leffoista ja muista asioista. Aloitetaan listaus levyistä, koska ne ovat kaikkein lähimpänä sydäntäni.

Listasin levyt jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen, mutta jo huomenna sijoitukset voisivat vaihdella reilusti. Pari levyä nousi kesken kirjoitusprosessin ihan kärkitiloille. Sijoituksesta huolimatta jokainen mainittu levy on hyvä ja minulle tärkeä.


1. Mew: No More Stories / Are Told Today / I'm Sorry / They Washed Away // No More Stories / The World Is Grey / I'm Tired / Let's Wash Away

Monelle Mew-fanille levy on ollut valtaisa pettymys. Minäkin menin ensimmäisellä kuuntelukerralla hieman hämilleni, mutta muutaman kuuntelun jälkeen levy imaisi mukaansa, olin ihastunut siihen lopullisesti. Levy paranee jokaisella kuuntelulla, minkä vuoksi se kipuaa listan ykköseksi.


2. Noah and the Whale
: The First Days of Spring

Muistaakseni sanoin tätä levyä aluksi liian hitaaksi, haikeaksi ja surulliseksi. Sitten taisin itse ruveta kärsimään syksyn pimeydestä ja turhasta haikeudesta, kun levy tuntui niin minulta. Kun yhdistetään surumielinen ihminen ja surumielinen musiikki, saadaan aikaiseksi iloinen ihminen, ainakin tässä tapauksessa.


3. Phoenix
: Wolfgang Amadeus Phoenix

Tällä levyllä on ehkäisty syysflunssaa ja peruskunnon täydellistä romahtamista. Heittäkää C- ja D-vitamiinivalmisteet ulos ikkunasta, laittakaa tämä levy soimaan ja alkakaa tanssia! Tai no, ehkä musiikki ei korvaa vitamiiniannoksia, mutta tanssi kyllä varmasti edistää niiden vaikutuksia. Niin ja vaikka minulla on lämmin suhde bändin aiempiinkin albumeihin, olen valmis sanomaan, että tämä on Phoenixin tähän astisen uran paras levy.


4. Mumford & Sons
: Sigh No More

Tänäkään vuonna en päässyt Irlantiin, mutta onneksi maa tuli luokseni musiikin kautta. Ok, bändi on lontoolainen, eikä musiikki ole puhtaasti irlantilaista, mutta vihreän saaren vaikutteet kuuluvat silti selvästi. Levyä kuunnellessa saatoin kuvitella istuvani dublinilaisessa pubissa juomassa Guinnessia. Ei pöllömpi mielikuva.


5. The XX
: XX


Kyllä, myös minä nostan XX:n listalleni. Vaikka periaatteessa bändi ei ole keksinyt mitään uutta ja ihmeellistä, silti The XX:n musiikki tuntuu uudelta ja luovalta. Jos osallistuisin Tanssi, jos osaat! -ohjelman koetanssiin, käyttäisin koreografian taustalla levyn Introa. Crystalised taas pääsee vuoden parhaat biisit -listalle.


6. Kasabian
: West Ryder Pauper Lunatic Asylum


Vuoden ehkä eniten soittamani biisi on Kasabianin Underdog. Kappaleesta tulee mieleen kesä, jalkapallo, jäätelö, puistot... Itse asiassa koko levy tuo mieleen kirpeän vadelmajäätelön ja nurmen tuoksun.
En tiedä, millaisissa tunnelmissa tätä levyä on tehty, mutta tuntuu siltä, kuin pojat olisivat säveltäneet ja soittaneet biisejä todella rennolla otteella ja jopa leikkisästi. Olin jo rankkaamassa tätä vasta 8. parhaaksi levyksi, mutta levyä miettiessä oli pakko nostaa sen sijoitusta ylöspäin.


7. Kent
: Röd


Jos No More Stories... oli pettymys monille Mew-faneille, Röd taisi olla sitä osalle Kent-faneista. Olen ihmetellyt puheita siitä, että Röd olisi Kentille jotenkin outo kehitysaskel, vaikka juuri tähän suuntaanhan bändi on kulkenut jo pitkään. Minusta biisit ovat hyviä, mutta aina toki on mahdollista, että hypnotisoidun Joakim Bergin äänestä niin voimakkaasti, etten havaitse levyn selvimpiäkään puutteita.


8. Rödsögården:
Rödsögården

Tarkkaavaisimmat ovat varmasti jo havainneet, ettei listalla ole vielä ollut ainoatakaan suomalaislevyä. Rödsögården paikkaa tilanteen. Bändin levy oli iloinen yllätys kotimaisen musiikkitarjonnan joukossa. The Crashin lopettaessa olin huolissani, löytyykö Suomesta toista bändiä, joka tekisi hyviä ja laulettavia melodioita, joihin pystyn samaistumaan (kyllä, minä samaistun melodioiden tunnelmaan, en sanoituksiin). Onneksi löysin Rödsögårdenin juuri oikealla hetkellä. En voi lakata ihastelemasta levyn sovituksia ja sävellysten koukkuja. Monesti havahdun hyräilemästä jotain "taatusti ulkomaista" kappaletta, joka lopulta osoittautuu Rödsöjen biisiksi. Hieno debyyttilevy bändiltä.

9. Editors
: In This Light And On This Evening


Tänä vuonna kävi useampaankin kertaan niin, että vanhan suosikkibändin uusi levy tuntui ensi alkuun suurelta pettymykseltä. Myös Editorsin levy olisi aluksi voinut päätyä vuoden floppi -listalle, mutta kummasti vaan kuuntelukertojen lisääntyessä tämä alkoi tuntua hyvältä. Editorsin soundissa on jotain sellaista, joka aiheuttaa minulle vilunväreitä aina levyn soidessa.


10. Manna: Songs of Hope And Desire



Myönnän rehellisesti, että levyihin tutustuessa suosin mieslaulajien levyjä. Jostain syystä naisäänten kuunteleminen tuntuu usein enemmän nostattavan verenpainetta kuin rentouttavan ja helpottavan oloa. Mutta Mannan ääni ei ärsyt. Biisitkin ovat hyviä ja sovituksiltaan kiinnostavia.
Olenko ainoa, jolle Mannasta tulee mieleen Summer Maple? Summer ei tietenkään oikeasti ole olemassa kuin Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän -romaanin sivuilla, mutta olen kuvitellut hänet juuri Mannan kaltaiseksi.


No niin, nyt on lista valmis. Kymmenikköön olisi voinut päätyä myös mm. PMMP:n, Prince of Assyrian ja Julian Casablancasin levyt. Ja aivan varmasti jokin todellinen helmi unohtui listalta, vaikka kuinka olen yrittänyt saada mieleeni kaikki hyvät levyt vuoden ajalta. Mitähän minä tällä kertaa unohdin?


Kuvat poimittu täältä, paitsi 8. kuva on täältä.

3 kommenttia:

  1. Mä olen kuvitellut olevani ainoa, joka syrjii naislaulajia siksi, että ääni ärsyttää:D Mun seulani läpi pääsevät äärimmäisen harvat oman sukupuoleni edustajat - ehkä kymmenesosa kuuntelemistani artisteista on sellaisia, joiden sooloista vastaa nainen.

    VastaaPoista
  2. Mäkin kartoin kauan naisartisteja, mutta pikkuhiljaa ne hivuttautuivat takaisin parhaimmiston joukkoon. Listaltasi puuttuukin moni mieliartistini, kuten Florence + The Machine (Lungs), Lenka (Trouble is a friend), Lisa Ekdahl (Give me that slow knowing smile), Regina Spektor (Far), A Fine Frenzy (Bomb in a Birdcage), Alicia Keys (The Element of Freedom) ja Jenny Wilson (Hardships!). Montakohan tästä jäi puuttumaan?

    Lisäksi esim. Metricin Fantasies-levy nousee ehdottomaan top-kymppiin. Nii, ja Wilco. Ja Air. Ja Franz Ferdinand. Ja Gossip. Ja Jet.

    Okei, en mä kykenis valkkaamaan kympin kärkeä. Hyvä lista sulla, pakko myöntää :)

    VastaaPoista
  3. Mä olen aina iloinen, kun löydän uuden naisartistin, josta pidän. Aina silloin tällöin nimittäin joku tiedustelee, enkö mä kuuntele ollenkaan naisartisteja ja silloin on hyvä keksiä nopeasti edes muutama nainen, joiden ääni ei ärsytä. Jos en keksi nopeasti yhtään nimeä, erityisesti jotkut naiset ovat tuohtuneet, kun "en tue kanssasisaria!" :D

    Voi hemmetti sentään, kun unohdin ton Jennyn Hardshipsin! Se ei todellakaan tullut mieleen, kun listasin vuoden hyviä levyjä, vaikka se olisi hyvinkin saattanut nousta jopa kärkikymmenikköön! Vaadin Spotifyhin toiminnon, josta näkee eniten kuuntelemansa artistit, jotta ensi vuonna tuollaiset mainiot levyt ei tipahtele listaajan hajamielisyyden takia pois top10:stä!

    Florence + the Machine, Wilco ja Air taistelivat listapaikasta pitkään, mutta tippuivat pois. Tuo Regina Spektorin levy pitääkin siirtää Spotifyssa soittolistalle. Parin kuuntelukerran jälkeen levy on jäänyt täysin unohduksiin! Ja kuitenkin Regina kuuluu niihin harvoihin naisartisteihin, joita kuuntelen.

    Vaikka 2009 ei ollut mun mielestä erityisen ihmeellinen levyvuosi, hyviä levyjä oli silti aivan liikaa, jotta tän listan tekeminen olisi ollut helppoa.

    VastaaPoista