torstai 13. elokuuta 2009

Näitä asioita odotan, osa 1: Teatteri ja elokuvat

Opiskelulukukauden alkaessa on ollut aika miettiä myös, miten aion viettää vapaa-aikaani tulevana syksynä. Aloin merkitä kalenteriini kaikkia niitä asioita, joita odotan syksyn kulttuuritarjonnalta. Lista osoittaa aika hyvin, miksi olen Ylen Kulttuurikunto-testin mukaan ylikunnossa. Kun listalla on urheilua, kirjallisuutta, musiikkia, leffoja, kuvataidetta, teatteria ja tanssia, kiinnostuksen kohteita on testin mukaan ilmeisesti jo liikaa. Totuus kuitenkin on, ettei rahatilanteeni taida sallia aivan kaikkien teatteri- ja museolipujen ostamista, ja valitettavasti täytyy kai levyostoksistakin tinkiä, joten mihinkään todelliseen kulttuuriylikuntoon tuskin ajaudun.

Jotta voisin kirjoittaa kiinnostavista asioista rauhassa, jaan jutun useampaan osaan. Muuten tässä väsyy sekä kirjoittaja että lukija. Tässä ekassa osassa kirjoitan näytelmistä ja elokuvista.

TEATTERI

Oi voi kuinka monta kiinnostavaa näytelmää syksyllä olisi tarjoilla. Lähden nyt siitä, että näiden katsomiseen minulla ehkä on mahdollisuus.

Turun kaupunginteatterissa pyörii syksyllä Laulavat sadepisarat. Näytelmän ensi-ilta on 11. syyskuuta, mutta ensimmäinen ennakkonäytös on 9. syyskuuta. Olen tänään Taiteiden yössä menossa seuraamaan näytelmän avoimia harjoituksia. Ilmoittelen siis myöhemmin, kuinka houkuttelevalta näytelmä ennakkoon vaikuttaa.

Turun kaupunginteatteri saa myös vieraita Helsingin kaupunginteatterista, kun Kiviä taskussa -näytelmä esitetään 29. ja 30. elokuuta teatterin päänäyttämöllä. Veikkaan, etten onnistu saaman lippua Turun näytöksiin, mutta onneksi näytelmä pyörii edelleen myös Helsingissä, jonne voisin lippua metsästää.

Helsingin kaupunginteatterin syksyn suurproduktio on tänään ensi-iltansa saava Maija Poppanen -musikaali. Satuin näkemään ohjelman lavastajan tänään aamu-tv:ssä, ja nyt todella haluan nähdä Katariina Kirjavaisen suunnittelemat lavasteet livenä.


ELOKUVAT

Ehdottomasti eniten odottamani ulkomaalainen elokuva tulee ensi-iltaan huomenna. Kyseessä on Pedro Almodóvarin Särkyneet syleilyt. Huomenna tulee ensi-iltaan myös Michael Mannin Public Enemies. Tuokin elokuva on pakko nähdä jo pääosassa olevan Johnny Deppin takia. Lokakuussa ensi-iltaan tulee Fame-elokuva, joka juoneltaan tuskin on kovinkaan ihmeellinen, mutta minä odotankin tätä elokuvaa, koska havaitsin traileria katsoessani, että elokuvassa tanssii Kherington Payne, joka kilpaili viime vuonna Tanssi, jos osaat -ohjelmassa. Koska en vieläkään tiedä, näytetäänkö tämän vuoden SYTYCD-tuotantokautta Nelosella ennen ensi vuotta, Fame toimikoon tanssiohjelman korvikkeena. Niin ja koska nyt olen jäänyt koukkuun Twilight-kirjoihin, niin joudun myöntämään, että odotan myös Twilight - Uusikuu -elokuvan (tai mikä ikinä tämän leffan suomenkielinen nimi lopulta onkaan) ilmestymistä.

Suomalaisia elokuva näyttää ilmestyvän syksyn aikana useampiakin. Ainakin Skavabölen pojat, Haarautuvan rakkauden talo ja Pihalla vaikuttavat minusta ennakkoon todella mielenkiintoisilta, mutta rahanpuutteen vuoksi taitaa olla parempi odotella ensin muiden arvioita elokuvista, ennen kuin sijoitan rahat leffalippuihin.

Muistutetaan vielä, ettei leffatarjonta tietenkään riipu pelkästään Finnkinon leffateatterien tarjonnasta. Odotan kovasti Kinokoplan ja Kavan syksyn elokuvatarjontaa. Lisäksi täytyy muistaa tarkkailla tulevia Kosmoraman tapahtumia. Elokuun 22. päivänä Kosmorama esittää Quentin Tarantinon Pulp Fictionin. Iltaa varten voisi pukeutua myös teeman mukaisesti, mutta itse taidan jättää pukeutumisen muille ja livahtaa paikalle ihan tavallisissa vaatteissani (tämä toki johtuu vain siitä, etten omista teemaan sopivia vaatteita!)


Kuva täältä.

Seuraavassa Näitä asioita odotan -jutussa käsittelen musiikia. Luvassa siis asiaa ainakin tulevista levyistä ja keikoista.

2 kommenttia:

  1. Käytiin katsomassa Public Enemies ennakkoon, tykkäsin! (Se ei liene kauhean suuri yllätys, olisin varmaan katsonut mitä kuraa tahansa onnellisena siitä, että ruudulla on Johnny Depp.) Leffan kuvaus tosin vaati vähän totuttelua - paljon käsivaraa ja lähikuvia.

    Yksi mielenkiintoiselta vaikuttava leffaproduktio muuten on Terry Gilliamin The Imaginarium of Doctor Parnassus, jonka ensi-iltapäivää ei valitettavasti ole vielä Suomen suunnalla julkistettu. Toivon sen ehtivän tämän vuoden puolella teattereihin, mutta pahoin pelkään joutuvani pettymään.

    VastaaPoista
  2. Luin jostain arvostelustakin tuosta Public Enemiesin kuvauksesta. Toivottavasti käsivaralla kuvatut osuudet olisi sen verran tärinättömiä, ettei mulle iske matkapahoinvoinnin kaltainen yökötys salissa. Keväällä tuli koettua tuollainen heiluvan käsivaran takia aiheutunut pahoinvointikohtaus, mikä oli jokseenkin noloa.

    The Imaginarium of Doctor Parnassus -leffan Suomen ensi-illan päivämäärä ei kai ole vielä tiedossa. Olen tarkastanut tasaisin väliajoin, josko tuon elokuvan julkaisupäivä olisi jo varmistunut, mutta eipä ole tietoa löytynyt :( En kyllä tajua, miksi tuolla leffalla on niin paljon levitysongelmia, vaikka kaikki Heath Ledger- ja Johnny Depp-fanit odottavat jo elokuvan ilmestymistä.

    VastaaPoista